Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katatüntetés Budapesten, a Margit hídon rendőrök oszlattak, előkerült a sokkoló


A hétfő reggeli demonstrációt a zömében katázó futárok szervezték a Margit hídra
A hétfő reggeli demonstrációt a zömében katázó futárok szervezték a Margit hídra

A törvény elfogadása, múlt kedd óta zajlanak a kisebb nagyobb tiltakozások, a hétvégén szombaton volt tüntetés az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter felhívására. Vasárnapra kettőt is meghirdettek, de végül egy sem lett belőle. A hétfő reggeli demonstrációt a szintén zömében katázó futárok szervezték a Margit hídra, de onnan később tovább indultak a tiltakozók. Cikkünk frissül.

Reggel 7 órakor gyülekeztek és 8 órára gyakorlatilag leállt a forgalom a Margit hídon. A 24.hu helyszíni beszámolója szerint a villamosoknak a motoros futárok törtek utat a tiltakozók között. A tömegközlekedés negyed 9 után állt le a hídon.

A tüntetés hivatalosan meghirdetett része 9 órakor véget ért, de sokan maradtak a hídon, amely továbbra is zárva. A hírportálok tudósítása szerint a rendőrség a Nyugatinál lezárta a körutat, nem engedik a híd felé az autósokat, akik a keresztutcákból sem hajthatnak rá a körútra.

Tíz óra előtt nem sokkal a Nyugati felé kezdtek vonulni a tiltakozók, majd tovább az Oktogon felé.

A Telex beszámolója szerint, miközben a tiltakozók a Nagykörút jobboldalán vonulnak az Oktogon felé, az autók a villamossíneken próbálnak haladni, és vannak, akik a forgalommal szemben sétálnak. Utóbbi miatt néhány autós és tüntető beszólt egymásnak. A 4-es és a 6-os villamosok helyett a metrót ajánlja a BKK.

Az Oktogontól az Andrássy úton át a Deák térre mentek a tiltakozók. Egy rövig időre leállították a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Astoria felé vették az irányt, onnan pedig az Erzsébet híd felé indultak. Közben a Margit hídon a 24-hu szerint oszlatásra készülnek a rendőrök. A hídon mintegy száz tiltakozó maradt, a forgalom részben megindult.

Sakkozó tiltakozók a Margit hídon 2022. július 18-án
Sakkozó tiltakozók a Margit hídon 2022. július 18-án

Délelőtt 11 óra körül megkezdték a rendőrök a tüntetők oszlatását a Margit hídon. A 24.hu tudósítása szerint két tiltakozóval szemben sokkolót alkalmaztak. A tüntetőket felterelték a járdára, egyesével emeltek ki és igazoltattak közülük embereket. Többeket előállítottak.

Az Erzsébet híd felé tartók visszafordultak és a Margit híd felé vették az irányt, amikor megtudták, hogy ott oszlatnak a rendőrök, de mire visszaértek, már nem jutottak fel a hídra. A rendőrök elzárták az útjukat, ahogyan a hídon a járdára felterelt tüntetőket sem engedik le az úttestre.

Az oszlatásról Jámbor András parlamenti képviselő készített több videót és tette fel a Facebook-oldalára:

Újabb levelet kap Orbán Viktor

Közben a tiltakozó futárok képviselői levelet szeretnének átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ebben a rezsicsökkentés átdolgozását, a katatörvény átalakításának átgondolását és átalakításának januárra halasztását követelik. Ezeket a követeléseket végül Jámbor András,a Párbeszéd országgyűlési képviselője átadta a parlamentben a kormánypárti képviselőknek, egészen pontosan Dömötör Csaba államtitkárnak.

A miniszterelnök egyébként ma már kapott egy nyílt levelet, méghozzá a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezettől, amelyben azonnali illetményemelésre bérajánlatot, a katázásról és a rezsicsökkentésről szóló rendelkezések visszavonását, és azokról szakmai és társadalmi egyeztetést követel az érdekképviselet.

A tiltakozások miatt a héten minden nap él a TASZ gyülekezési forródrótja

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet azután jelentette be, hogy a gyülekezési forródrót naponta elérhető 8-22 óra között, hogy a rendőrök a Margit hídon tüntetők oszlatásakor több tudósítás szerint is sokkolót használtak.

Mint a TASZ írja, a +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége. A tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig tüntetésekkel, tiltakozásokkal kapcsolatos hasznos információkat gyűjtöttek össze résztvevőknek és szervezőknek egyaránt. A szabálysértési eljárások miatt hozzájuk fordulóknak jogsegélyt nyújt, és mintabeadványokkal is segíti őket a TASZ.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet a jogvédők, hogy a július 12-én kezdődött tiltakozások alatt számos résztvevőt igazoltatott a rendőrség a kresz szabályainak a megsértése miatt vagy azért, mert az aszfaltra festettek. Mint írják, amíg ezek a cselekmények a tiltakozás kifejezését szolgálják, addig nincs alkotmányos indok a jogsértés megállapítására.

Arról is írnak, hogy a sokkoló használata egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben nem arányos kényszereszköz, könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

Az ötszörösére is nőhetnek a katázók terhei

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, a parlament július 12-én, gyakorlatilag egyetlen nap alatt szavazta meg az új katatörvényt, amely mintegy 450 ezer kisvállalkozót érint Magyarországon az ételfutárokon a gyógypedagógusokon és ápolónőkön át a szellemi szabadfoglalkozásúakig.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát érintő legsúlyosabb korlátozás, hogy ezentúl csak magánszemélyeknek számlázhatnak be a katázók, cégeknek és egyesületeknek nem. A másik jelentős korlátozás, hogy kiegészítő tevékenységként a jövőben nem használható a kata, vagyis mellékállásként, vagy nyugdíj mellett sem,

Aki nem tud ilyen feltételekkel a továbbiakban katázni, annak néhány hete maradt, hogy új adózási formát válasszon. A Szabad Európának nyilatkozó ügyvéd, adótanácsadó, informatikus és ételfutár is arról számoltak be, hogy a jövőben csak drágábban tudja az eddigi szolgáltatását nyújtani, hiszen jelentősen, a nekünk nyilatkozó adószakértő szerint akár az ötszörösére is nőhetnek a katázók terhei.

Minderről ebben a cikkünkben olvashat:

Az első tüntetésekről pedig ebben a videóban számoltuk be:

Többszáz tüntető zárta le a Margit hidat – a kata szigorítása ellen tiltakoznak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

A témában további cikkeket találide kattintva.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG