Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Képviselőház a héten elmozdítaná Trumpot, készek az impeachmentre is


Donald Trump amerikai elnök a 2020-as elnökválasztás eredményének hitelesítése ellen rendezett tüntetésen tart beszédet 2021. január 6-án, Washingtonban, az Egyesült Államokban.
Donald Trump amerikai elnök a 2020-as elnökválasztás eredményének hitelesítése ellen rendezett tüntetésen tart beszédet 2021. január 6-án, Washingtonban, az Egyesült Államokban.

A demokraták többsége és néhány republikánus is úgy gondolja, hogy Donald Trumpnak nem szabadna kitöltenie az elnöksége hátralévő napjait a Capitoliumnál történtek után. Stratégiai okokból azonban valószínűleg még hónapokig nem indul eljárás ellene.

Az amerikai Kongresszus demokrata tagjai a héten megpróbálják elmozdítani Donald Trump amerikai elnököt a hivatalából. Két út áll előttük: vagy megpróbálják rávenni az alelnököt és a kormánytagokat, hogy alkotmányos jogukkal élve távolítsák el Trumpot, vagy az impeachmentnek nevezett vádeljárás keretében próbálhatják meg megfosztani az elnököt a hatalmától.

Egy napot kap Pence a döntésre

Nancy Pelosi a Képviselőház demokrata házelnöke január 10-én levelet írt a törvényhozás tagjaihoz. Közben az elnökön egyre nagyobb a nyomás, és egyre jobban elszigetelődik a politikai térben hivatala utolsó heteiben, a Capitoliumnák kitört zavargással kapcsolatos szerepe miatt.

Pelosi a levelében bejelentette, hogy a demokrata többségű Képviselőház január 11-én el fog fogadni egy állásfoglalást, amelyben arra szólítják fel Mike Pence alelnököt, hogy „hívja össze a kabinetet, és nyilvánítsák az elnököt az Alkotmány 25. kiegészítésének értelmében alkalmatlannak a hivatala betöltésére”.

Amennyiben Pence 24 órán belül nem teljesíti a kérést, a demokraták megindítják az impeachment eljárást a Képviselőházban. A demokraták állásfoglalása azzal vádolja az elnököt, hogy nyomás alá helyezett egyes választási tisztségviselőket, hogy változtassák meg a választás eredményét, valamint azzal, hogy arra bátorította a szimpatizánsait, erőszakosan támadjanak a Capitoliumra január 6-án.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Pelosi szerint Trump a demokráciát fenyegeti

A zavargásnak öt halálos áldozata volt (négy civil és egy rendőr), és félbe kellett miatta szakítani az ülést, ahol bejelentették az új elnök, Joe Biden választási győzelmét. A tavaly novemberi elnökválasztásról Trump és támogatói azt állítják, hogy azt választást csalással nyerték meg a demokraták, erre azonban nem került elő semmilyen bizonyíték.

A választások eredményét több, kudarccal zárult bírósági perben próbálták megváltoztatni, emellett az eddig kormányzó Republikánus Párt több képviselője is kifogást emelt a választási eredmények ellen a törvényhozásban. A kifogások nem jártak sikerrel, és a zavargások elülte után, január 6-7-én hajnalban a Szenátusban és a Képviselőházban is ratifikálták Biden győzelmét.

„Az Alkotmányunk és a demokráciánk védelmében azonnal cselekszünk, mivel ez az elnök közvetlen fenyegetést jelent mind a kettőre. Ahogy telik az idő, egyre nő az elnök által előkészített szörnyű támadás a demokráciánk ellen, ezért azonnal cselekedni kell”- mondja Pelosi.

Állítólag Pence nem akarja elmozdítani Trumpot

A várakozások szerint a republikánusok elgáncsolják majd az állásfoglalást a Képviselőház „pro forma”-nak nevezett informális ülésén. Amennyiben a republikánusok meggátolják az állásfoglalás elfogadását, a Képviselőházban hivatalos szavazást írnak ki január 12-ére, jelentette be Nancy Pelosi. Ha szavazásra kerül a sor, várhatóan zöld utat kap az ügy, mivel a Képviselőházban a demokratáknak 222-211 arányú többségük van.

Mike Pence alelnök a hírek szerint azóta nem beszélt az elnökkel, hogy Trump állítólagosan szerepet vállalt a kongresszusi ülés alatt kitört erőszakos cselekmények kirobbantásában. Az ülést Mike Pence vezette. Azonban az alelnök közeli munkatársai azt mondták, Pence nem szeretne az Alkotmány 25. kiegészítéséhez folyamodni.

Az sem egyértelmű, hogy elég ember támogatná-e Trump elmozdítását a kormánytagok közül. A Képviselőház demokrata tagjai január 11-én fogják hivatalosan is közreadni a tervezett impeachment-eljárás dokumentumait.

Trump lehet az első, akit kétszer is eljárás alá vonnak

Amennyiben Pence nem reagál a demokraták követelésére, a Képviselőház vitára bocsátja az impeachmentet, és legkorábban január 13-án vagy 14-én szavazhatnak róla. A kezdeményezést több mint 200 demokrata támogatja, és várhatóan többsége lesz a képviselők között, ezzel Trump lehet az első elnök, akit kétszer is vádeljárás alá helyeztek.

Az impeachement a hagyományos vádeljáráshoz hasonlóan törvénysértéssel kapcsolatos vádakon alapszik. A vádirattervezet szerint a demokraták „felkelésre történő felbujtással” vádolnák meg az elnököt, amiért szerintük az elnök arra biztatta a híveit, támadják meg a Capitoliumot. Egy másik vádpont szerint Trump megpróbálta megakadályozni vagy késleltetni az elnökválasztás eredményének hitelesítését.

Kevés az idő

Nehéz dolguk lesz a demokratáknak, ha az impeachmenttel szeretnék elmozdítani Trumpot, mivel nagyon kevés idő van már csak hátra a hivatalából. Még ha a Képviselőház meg is indítja az eljárást, az ügyet a Szenátus tárgyalná. Ahhoz viszont, hogy a Szenátus január 19-e előtt összeüljön, és félbeszakítsa a téli szünetét, mind a száz szenátor beleegyezése kéne – utóbbira szinte semmi esély sincs.

Mitch McConnel, a Szenátus republikánus frakcióvezetője egy levélben azt javasolta a párttársainak január 9-én, hogy semmilyen eljárásra ne kerüljön sor azelőtt, hogy Trump január 20-án leköszön a hivatalából.

Republikánus támogatás kéne Trump elítéléséhez

Ahhoz, hogy Trumpot elítéljék, kétharmados többségre lenne szükség, azaz 17 republikánus szenátornak kéne beállni a kezdeményezés mögé. Eddig azonban csak ketten jelezték, hogy biztosan támogatják az elnök elleni eljárást: Pat Toomey pennsylvaniai és Lisa Murkowski alaszkai szenátorok. Toomey azt mondta, hogy „Trumpnak le kell mondania, és távoznia kell, amilyen hamar csak lehet”. Murowski szintén úgy fogalmazott, hogy az elnöknek „mennie kell”.

Egy pár másik republikánus is utalt rá, hogy nem zárkóznak el az elnök elítélésétől. Közben Donald Trump republikánus szövetségesei, köztük Lindsey Graham dél-karolinai szenátor és Kevin McCarthy kaliforniai képviselő azzal érvelnek, a demokratáknak nem kéne lefolytatni az eljárást, mert azzal csak tovább erősítenék a megosztottságot az országban.

Biden inkább belekezdene a munkába

Jelenleg úgy tűnik, a demokraták arra készülnek, hogy gyorsan megvádolják az elnököt és ráégessék az ügyet, de a tényleges szenátusi impeachement eljárást későbbre halasztanák. Biden január 8-án azt mondta, Trump „nem alkalmas arra, hogy betöltse a hivatalát” mint az Egyesült Államok elnöke, de arra is utalt, hogy inkább eltekintene a zajos és megosztó impeachmenttől az elnöksége elején.

Biden inkább arra koncentrálna, hogy a kabinetjét jóváhagyassa a Szenátusban, és megkezdje a koronavírus-járvány elleni harcot, valamint a gazdaság helyreállítását, amihez szüksége lesz a republikánusok támogatására is.

Száz napot várnának

„Fontos, hogy [Trump] távozzon a hivatalából. Ennek a leggyorsabb módja az, hogy beiktatnak minket január 20-án” – mondta Joe Biden. James Clyburn, a Képviselőház befolyásos demokrata tagja úgy vélekedett a CNN műsorában, az a legegyszerűbb, ha várnak száz napot, mielőtt a Szenátus elé viszik az impeachment eljárást.

„Adjunk időt Biden megválasztott elnöknek, hogy beindítsa a választási programját”

– mondta Clyburn.

Ebben az esetben, mire a Szenátus elé kerülne az impeachment, Trump már nem lenne elnök. Viszont ha elítélik, többet nem vállalhatna semmilyen köztisztséget.

Készült az AFP, az AP, a dpa, és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG