Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hogy ünnepelte a kelet-európai és a balkáni szélsőjobb a Capitolium ostromát


Trump támogatói megpróbálnak áttörni egy rendőri akadályt, 2021. január 6-án washingtoni Capitoliumnál
Trump támogatói megpróbálnak áttörni egy rendőri akadályt, 2021. január 6-án washingtoni Capitoliumnál

A kelet-európai és balkáni összeesküvés-elméletek hívei közös platformot találtak a konföderációs zászlót lengető lázongókkal, amikor a csőcselék megszállta az amerikai törvényhozás épületét és megpróbálta érvényteleníteni a demokratikus elnökválasztás eredményét.

Világszerte sokkolta a közvéleményt, amikor erőszakos csőcselék rohanta le az amerikai Capitolium épületét. A lázongók kétségbeesett kísérletet tettek, hogy töröljék a legitim elnökválasztások eredményét és megnyissák az utat Donald Trump második elnöksége előtt.

A kelet-európai és balkáni szélsőjobbos kommentátorokat viszont felbátorította, amit láttak. Sokan a január 7-i ortodox karácsony ellenére időt szakítottak arra, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az amerikai rendbontókkal szemben, akik közül egyesek a rasszista déli Amerikai Konföderáció zászlóját lengették.

Andreas Umland, a nemzetközi politikai szélsőségesség szakértője az események kapcsán azt írta a Facebookon, hogy Trump nem olyan ideológiailag elkötelezett, mint sok más nemzetközi jobbos személyiség.

“Trump nem elég informált ahhoz, hogy ideológia vezérelje”

A fasiszta jelző nem igazán illik rá, mert ez egy minimális ideológiai informáltságot feltételezne, ami Trumpból nyilvánvalóan hiányzik… de ennek ellenére imádja a szélsőjobb, nemcsak Amerikában, világszerte is” - jegyezte meg.

Anton Sehovcov, a Bécsi Egyetemen tanító szakértő, akinek az oroszországi neonácik és más szélsőséges mozgalmak a szakterülete, egyetért ezzel. Szerinte Trump a “modernkori európai jobboldali populistákkal mutat rokonságot, akiknek a nativizmusra, tekintélyelvűségre és populizmusra” épül az ideológiája.

Ők nem csak a demokrácia keretei között működnek, de azt is állítják, hogy jobb demokraták - ez az elitellenes gondolat nagyon szimpatikus a kiábrándult szavazók körében” - írta az Eurorizne oldalán.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Így ünnepeltek a kelet-európai és a balkáni jobboldali radikálisok

Kelet-Európában és a Balkánon egy sor szélsőjobboldali érezte úgy, hogy az Amerikában kirobbant erőszak alátámasztotta nézeteit.

Szerhij Korotih, a korábbi ukrán elnökség által “terror elleni műveletnek” nevezett kelet-ukrajnai harcokban résztvevő szélsőjobbos és az amerikai külügyminisztérium által “nacionalista gyűlöletcsoportként" Azov hadosztály vezetője nyíltan rasszista megjegyzéssel üdvözölte a kongresszusi rendbontást.

A fehérek végre úgy döntöttek, hogy fellépnek és elfoglalják a Capitoliumot. Ez jó dolog, bár most még nem vezethet semmihez. De szerintem esélyt ad nekünk. A fehérek még itt vannak és tudjuk, mit kell tennünk” - írta egy Telegram-posztban, amit egyesek idéztek a Twitteren.

Szintén Ukrajnában, Andrij Portnov volt parlamenti képviselő és az oroszbarátnak mondott és a 2014-es népfelkelés idején elüldözött Viktor Janukovics volt elnök kabinetfőnök-helyettese ezt írta: “a washingtoni felkelés egy banánköztársaság szégyene... a mi helyi puccsunk további dicsőítése egyre nevetségesebb”.

Belarusz: új év - új alkotmány - új elnök?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:52 0:00

Lukasenka hívei kettős mércét emlegetnek

Belaruszban - ahol a vitatott augusztusi elnökválasztás óta rendszeresen tartanak a tüntetések a tekintélyelvű Aljakszandr Lukasenka hatodik elnöksége ellen, egy Lukasenka-párti Telegram-csatorna kettős mércét emlegetett a helyi tiltakozás és a washingtoni rendbontás kapcsán.

Nevezzük nevén a dolgokat. Ez nem felkelés, hanem ‘békés tüntetés volt, az alkotmány második kiegészítése védelmében” - utalt a posztoló a szabad fegyverviselés jogát garantáló passzusra. “Ez nem lázadó tömeg volt, hanem ‘a demokratikus értékek harcosai’… Nem pogrom volt a Capitoliumon, hanem ‘felvilágosító kirándulás interaktív elemekkel’”.

A csatorna legtöbb posztja úgy állítja be, hogy Belarusznak jobb az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka vasökle alatt élni, mint a nyugati liberális demokráciák mögé állni.

Közben megszólalt a szerb- és oroszbarát Montenegrói Változásokért Mozgalom vezetője, Nebojsza Medojevics parlamenti képviselő. Medojevics nemcsak lelkes Trump-hívő, de a különböző “mély állam” összeesküvés-elméletek védelmezője is, aki a COVID-19-et a “globális sátánisták” összeesküvéseként írta le. Ő a Twitteren úgy jellemezte Trumpot, mint “az első amerikai elnök Kennedy óta, aki ellenállt a mély államnak és az árnyékból irányítóknak”.

Hatalmas választási lopást kellett szervezniük és meg kellett semmisíteniük a demokráciát, hogy megállítsák” - írta Medojevic, megismételve azt a már széles körben alaptalannak bizonyult vádat, hogy elcsalták a novemberi amerikai elnökválasztást.

Szerb radikális: sújtsák szankciókkal, aki elismeri Joe Bident

A washingtoni események talán Szerbiában, az ottani jobbos és nacionalista személyiségek között váltották ki a legnagyobb visszhangot.

Nikola Szandulovics, a kis nacionalista Republikánus Párt vezetője egy olyan Trump-támogató képét posztolta a Twitterre, aki tiszteletlenül viselkedett a Kongresszus épületében álló volt elnök, Gerald Ford szobrával. A SZABADSÁG, IGAZSÁGOSSÁG ÉS IGAZSÁG ILLATA” - írta így, csupa nagybetűvel.

Kiposztolt egy dokumentum-részletet Sidney Powelltől, Trump volt kampányügyvédjétől is, amely állítása szerint bizonyítja, hogy az Egyesült Államok beavatkozott a szerbiai választásokba a Dominion nevű, választási berendezéseket és szoftvert szállító cégen keresztül. Powell állításai a Dominion állítólagos választási csalásban való érintettségéről hamisnak bizonyultak. (Közben Trump a napokban azt állította, hogy a Dominion gépei nem működtek rendesen a georgiai szenátusi választáson).

A Slobodni Boem (Szabad Bohém) nevű szerb nacionalista Twitter-csatornán közben ez jelent meg: “Nem számít, hogy Amerika most vagy 100 vagy 500 év múlva omlik össze. Szerbia itt lesz és nézni fogja”.

A szintén nacionalista Srbski Info Shtab (Szerb Információs Stáb) pedig támogatásáról biztosította a washingtoni rendbontókat és azt írta, hogy az események azt jelzik, “a globális igazgatóknak egy diktatúra bevezetésével azonnal meg kell változtatniuk Amerikát… de ez azt is jelzi, hogy létezik egy ellenállási mozgalom”.

Dejan Beric szerb nacionalista, aki orosz zsoldosokkal együtt harcolt Kelet-Ukrajnában, a YouTube-on osztott meg egy videót, amiben arra sürgette az amerikai rendfenntartó szerveket, hogy ne alkalmazzanak erőszakot “a békés tüntetőkkel szemben” és ne korlátozzák jogukat “hogy kifejezzék a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket”.

Beric szarkasztikusan megjegyzi: nem hajlandó elfogadni Joe Biden megválasztott amerikai elnököt és szankciókra hív fel bárkivel szemben, aki elismeri választási győzelmét.

Robert Coalson írása a Szabad Európa ukrán, balkáni, orosz és belarusz szerkesztőségeinek közreműködésével készült.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG