Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A kérdés: mit ne fűtsünk, mi zárjon be?” – Érsekcsanádban is szorít a rezsi


Szüreti felvonulás Érsekcsanádon 2019. október 4-én
Szüreti felvonulás Érsekcsanádon 2019. október 4-én

„Csúnya világ jön… Eszik a gyerek, vagy melegben van?” írta közösségi oldalán Felső Róbert, a 2800 lakosú Érsekcsanád polgármestere, aki Facebookon tájékoztatja időről időre a település lakóit arról, milyen intézkedésekkel készülnek a télre, hogyan próbálnak túlélni a magas rezsiköltség közepette. A kommentekből az derül ki, hogy a polgármestert sokkal többen biztatják, mint szidják.

„Nehéz a polgármesterek és a testületek élete mostanában. Végre ezt egy kormánypárti polgármester is kimondta” – így kommentálta Felső Róbert, Érsekcsanád független polgármestere székesfehérvári kollégája minapi Facebook-bejegyzését. Cser-Palkovics András (Fidesz) ugyanis az elszálló rezsiköltségek miatt megkondította a vészharangot, leírva: ha van valami, amit Európában ma közvetlenül óriási veszély és válság fenyeget, az a települések, a falvak és a városok világa, a helyi közszolgáltatások biztosítása.

„Eszik a gyerek, vagy melegben van?”

A Bajától pár kilométerre lévő, körülbelül 2800 lakosú község, Érsekcsanád polgármestere szintén Facebook-oldalán osztja meg napok óta a hivatal és a képviselő-testület előtt álló dilemmákat a falu lakóival. Augusztus 29-én, hétfőn például a következőket posztolta:

Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere
Felső Róbert, Érsekcsanád polgármestere

„Ma előzetes megbeszélésen voltunk a holnapi testületi ülés előtt. A kérdés, hogy mit ne fűtsünk. Mi zárjon be? És ha bezár már minden, akkor a gyerekeknek melyik étkezést nem tudjuk kifizetni? (…) Csúnya világ jön… Eszik a gyerek, vagy melegben van? (…) Nos, nekem már sírógörcsöm van esténként, hogy mit nem fogunk kifizetni, mi zár be, mi hűl ki.”

Négynapos munkarend, spórolás a fűtésen

A keddi testületi ülés döntéseiről beszámolva Felső Róbert elmondta, hogy napja folyamatos válságmegbeszélésekkel zajlik. Nem titkolta, hogy komoly megszorításokra kényszerültek.

  • A polgármesteri hivatal négynapos munkarendre tér át.
  • A könyvtár és a művelődési ház heti kétszer lesz nyitva.
  • Megszűnnek a magánrendezvények a művelődési házban.
  • A nyitvatartási időben minden önkormányzati épületben maximum 20 fok lehet, ha zárva vannak az épületek, 16 fok.
  • A szabadidőpark mosdóját lezárják.
  • Az óvoda fűtése és gyermekétkezése fenntarthatatlan, mert csak a fűtés annyival drágul, mint a község éves adóbevétele. Mint a polgármester írta, napról napra keresik a megoldást, mert jó lenne nem bezárni az óvodát és a bölcsődét.
  • A gépjárművek, fűnyírók tankolását a minimumra kell csökkenteni.
  • A tisztítószerek, kéztörlők, irodaszerek felhasználását át kell gondolni.
  • Egy A4-es lapra négy oldalt kell kicsiben nyomtatni.
  • Kérdés még, hogy lesz-e közvilágítás, vagy sem.

A poszthoz rengeteg – eddig több mint 260 – hozzászólás érkezett. Ízelítőül kettő:

„Ez valami borzasztó és kegyetlen 😖😖😖 Teljesen ellehetetlenítik az életet 😖😖😖😖 Robi, nagyon sok erőt kívánok neked és munkatársaidnak egyaránt!!!!!” És egy kritikusabb: „Pedig te a Fidesznek kampányoltál, most titeket is megszorítanak? Kérj a Zsigótól egy kanna benzint a fűnyírókba, ti szavaztátok meg :)”

Sokan jelezték, hogy támogatják az intézkedéseket

Szeptember 1-jén a falu polgármestere újabb bejegyzéssel jelentkezett, és leírta, milyen új ötletek születtek a megbeszélések során. Felső Róbert egyúttal leszögezte: a közösségi oldalon soha nem politizál, mert szerinte tőle nem ezt várja a lakosság. Éppen ezért nem vállalt és nem vállal nyilatkozatokat és televíziós műsorokat ebben a témában, és nem foglalkozik „a vadidegen emberek politikai töltetű kommentháborújával sem”.

„Megdobbant a szívem, amikor láttam a kommenteket, hogy hány szülő érzi úgy, hogy ők szívesen besegítenek. Amikor pedig a Messengeren érkező üzenetek tömegében írták le ezt, akkor folytak a könnyeim, annyira jólesett. Nem tudok mást mondani, mint ezért ÉRSEKCSANÁD a mi falunk. KÖSZÖNÖM!!!!” – írta Felső Róbert.

  • A szülők közül sokan jelezték, hogy nem kérik az ingyenuzsonnát, mert ebéd után úgyis hazamegy a gyermek.
  • A könyvtárat hétfőn és kedden fűtik, a művelődési házat csütörtökön-pénteken. A művelődésszervező tud majd szervezni a könyvtárban is, amikor ott van meleg. A könyvtáros pedig házhoz viszi a kölcsönzésre kért könyveket.
  • Mindkét épületbe a fűtött napokon mehetnek a civil szervezetek, a falugazdász, iskolai-óvodai csoportok.

Talán a közvilágítást sem kell majd nélkülöznie a falunak, de ebben az ügyben még tárgyal a polgármester.

A kommentek alapján úgy tűnik, a helyiek értékelik, ahogy a polgármester kommunikál. Többen megköszönték a település vezetőjének, hogy őszintén beszél, és volt, aki arról írt, hogy az érsekcsanádiaknak is rugalmasnak kell lenniük a változásokkal szemben.

A megyeszékhelyen még nem tudni, mi várható

Kecskemét első embere, Szemereyné Pataky Klaudia FB-oldalán hetek óta nincs információ arról, hogy a városvezetés milyen lépésekre készül a rezsiköltségek miatt. Így egyelőre nem közölték azt sem, mire számíthatnak a lakók, az intézmények munkatársai, mik az elképzelések, vannak-e válságtervek.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG