Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kimenő forgalom előtt is lezárta a határait Szlovákia


Ellenőrzés a szlovák-osztrák határon Pozsonynál, 2021. február 15-én.
Ellenőrzés a szlovák-osztrák határon Pozsonynál, 2021. február 15-én.

Betiltotta a külföldi üdüléseket a szlovák kormány, hogy az emberek ne hozzák haza a koronavírus új variációit. Lengyelországban szintén országos zárlatot rendeltek el, miután itt is a vírus brit változata vált dominánssá.

Szlovákiai médiajelentések szerint szerdán a kormány megtiltotta a szlovák állampolgároknak, hogy a járványügyi veszélyhelyzet alatt, üdülési céllal elhagyják az országot.

Belső és külső határzár

Nem rekreációs céllal, például üzleti út, külföldi tanulmányok, vagy munkavállalás miatt továbbra is lehet utazni külföldre. A külső határok lezárása mellett meghosszabbították a belföldi mozgást korlátozó szabályokat is: jelenleg az emberek nem utazhatnak Szlovákia egyes régiói között, kivéve munkavégzés céljából, egészségügyi kezelésért és hasonló okok miatt.

A mostani döntés – amely sokakat a rendszerváltás előtti vasfüggönyre emlékeztet – azért vezették be, mert a kormány tart tőle, hogy a külföldről hazatérő turisták a koronavírus újabb mutációit hurcolhatják be. Szlovákiában már enélkül is igen súlyos járvány alakult ki: az elmúlt hetekben itt emelkedett a világon a legnagyobb mértékben a fertőzések száma. Közel 4000 ember került kórházba, a napi halálozások száma pedig átlépte a 100-at.

Szlovákiában a járvány kezdete óta, a hivatalos adatok szerint 8 669 ember halt meg a COVID vírus okozta betegségben. Az áldozatok valós száma a pozsonyi egészségügyi minisztérium szerint ennél magasabb, szerdai becslésük szerint jóval 10 ezer felett lehet.

Először zárják le egész Lengyelországot

Szlovákia mellett Lengyelországban is szigorításokat kellett bevezetni a járvány harmadik hulláma miatt. A lengyel kormány szerdán jelentette be az országos lezárás elrendelését, amely drasztikus lépés az eddigi regionális zárlatokhoz képest. Március 11-én Lengyelország 16 már négyben léptetnek életbe járványügyi szigorításokat, amelyeknek része az iskolák, a szállodák, a kulturális intézmények és a nem létfontosságú üzletek bezárása.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, „ma már nem elegendő a regionális lezárás. Az egyetlen megoldás, ha egész Lengyelországra kiterjesztjük a korlátozásokat.”

Az új korlátozások a regionális zárlat szabályait terjesztik ki országosan: a színházak, bevásárlóközpontok, szállodák és mozik a húsvétot követő szombatig zárva kell, hogy tartsanak. Az iskolákban a felső tagozatosok korábban is online oktatáson vettek részt, most minden évfolyam távoktatásban tanul majd, még a legkisebb gyerekek is.

Niedzielski elmondta: ha a fertőzések száma húsvétig sem csökken, további korlátozásokra lesz szükség, amivel „már tényleg minden le fogunk zárni”.

Ezért veszélyesebb a brit variáns

Lengyelországban már elsősorban a koronavírus brit variánsa okoz fertőzéseket: az egészségügyi minisztérium adatai szerint az új esetek 52 százaléka ehhez a változathoz köthető, amely a korábbinál ellenállóbb és fertőzőképesebb.

Magyarországon a Neumann Labs PCR-teszteken alapuló kutatása szerint szintén dominánssá vált a brit vírusmutáció. A magyar laborban a közelmúltban elvégzett tesztek 95 százalékában mintegy 95 százalékában a brit variánst azonosították. Ennél is aggasztóbb, hogy ezekben a mintákban átlagosan 15-ször annyi vírust mértek, mint a korábbi, az első és második hullámban terjedő vuhani vírusfertőzöttek esetében.

A vírusmennyiség egyenesen arányos a betegség súlyosságával, ezért feltételezhető, hogy a harmadik hullámban azért kerül egyre több ember köztük fiatalok is kórházba, mert a nagyobb vírusszámmal szemben kevésbé vagyunk védettek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG