Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínaiak adták ki a világ első vakcinaútlevelét


Járókelők Sanghajban 2021. március 4-én.
Járókelők Sanghajban 2021. március 4-én.

A Covid-19 elleni vakcina beadását bizonyító digitális igazolások a külföldi utat tervező kínaiaknak jöhetnek jól. A bírálóknak adatvédelmi és megfigyelési aggályaik vannak.

Az igazolások az oltási státusz mellett a vírusteszt eredményeit is tartalmazzák és kínai állampolgárok számára érhetők el hétfő óta a kínai közösségi médiaplatformon, a WeChat-en. Azért vezették be a vakcinaútlevelet, hogy "segítsék a világgazdaság talpra állítását és előmozdítsák a határokon átívelő utazásokat" – közölte a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Az igazolás, amelyet jelenleg kizárólag kínai állampolgároknak adnak és még nem kötelező érvényű, a világ első ismert "vírusútlevele". Nem csak digitálisan, de papíralapon is kérhető.

A világon több ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is keresi már hasonló engedélyek kiadásának a lehetőségét. Az Európai Unió szintén dolgozik a "zöld vakcina-útlevélen", amely lehetővé teszi majd az utazást a tagállamok között és azokon kívül.

A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint, az igazolás tartalmaz egy titkosított QR-kódot, amely lehetővé teszi minden országnak, hogy betekintsen az utazó egészségügyi adataiba. A "QR egészségügyi kódok" a WeChat-en és más kínai okostelefon-alkalmazásokon már most is feltételei annak, hogy a belföldi közlekedést igénybe vegyék vagy egyes közterületeket használhassanak a kínaiak.

A program máris adatvédelmi aggályokat vet fel, sokan attól félnek, hogy ezzel is erősíti a kormány az emberek megfigyelését.

A vakcina-útlevél lesz a szabad mozgás feltétele?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
Készült az AFP és a Reuters tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG