Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A királyi család hallgat: Meghan és Harry rasszizmussal vádol


Meghan Markle, sussexi hercegnő és Harry herceg.
Meghan Markle, sussexi hercegnő és Harry herceg.

A brit monarchia továbbra is hallgat miután március 8-án este az Egyesült Királyságban is leadták azt az interjút, amelyben Meghan Markle és Harry herceg egyebek között azt állítja, hogy a királyi család egyik tagja rasszista megjegyzést tett a fiukkal kapcsolatban. Az Oprah Winfrey által készített interjúban elhangzik, Markle néha annyira elidegenítve érezte magát, hogy az öngyilkosságot fontolgatta.

Oprah Winfrey tévéinterjúja a házaspárral Diana hercegnő 1997-es halála óta valószínűleg az eddigi legnagyobb válságba sodorta a királyi családot.

Harry anyjának autóbalesete után ugyanis Erzsébet királynőt és a családját széles körben kritizálták, amiért lassan reagáltak a walesi hercegnő halálhírére.

A két-órás interjú során, amelyet először március 7-én vasárnap este sugárzott az amerikai CBS, Harry azt mondta, hogy trónörökös apja, Károly herceg cserbenhagyta.

A brit lapok szerint súlyos válságot okozhat az interjú

„Az elmúlt 85 év legsúlyosabb királyi válsága" - olvasható a Daily Mirror újság címlapján.

A Daily Mail pedig a „Mit tettek?" című kérdést teszi fel a címlapján.

A Sun rovatvezetője, Trevor Kavanagh pedig azt elemzi, hogy vajon ez az interjú jelentheti-e a monarchia végét.

A The Times „Királyi támadás" című cikkében azt írja, hogy a tévéműsorban elhangzottak „aligha lehetnének károsabbak a királyi család számára, már csak azért is, mert keveset tehetnek a védekezés érdekében".

„A monarchia fennmaradásának kulcsa az évszázadok során mindig az volt, hogy képes volt alkalmazkodni a kor igényeihez. Újra alkalmazkodnia kell" – olvasható a The Times hasábjain.

A 69 éve regnáló, immár a 94. esztendejében járó Erzsébet királynő kicsit várni szeretett volna a palota válaszadásával - közölte egy királyi forrás.

Mérgezően hatott rájuk a királyi család és a bulvársajtó

Három évvel a windsori kastélyban tartott esküvő után az Egyesült Államokban most sokan együtt éreznek Meghannel, aki a brit királyi család néhány meg nem nevezett tagját érzéketlennek, hamisnak és rasszistának állította be.

Markle-nak és férjének nem volt jó a kapcsolata a brit sajtóval, hiszen a bulvársajtó nem bánt velük kesztyűs kézzel.

Meghan interjújának a Hóditó Vilmosig visszavezethető, ezeréves múlttal rendelkező monarchiára mért hatását a Diana halálát követő vagy a VIII. Eduárd 1936-os lemondása miatt kialakult válságokkal vetik össze.

Boris Johnson és Jacinda Ardern kiálltak a királynő mellett

A brit miniszterelnök, Boris Johnson nem válaszolt a válsággal kapcsolatos konkrét kérdésekre, de azt elmondta, a királynőt csodálja és nem kíván reagálni az interjúra.

II. Erzsébet nemcsak a brit állam, hanem a Nemzetközösség révén 15 másik ország vezetője is, amelyek közé tartozik Kanada, Ausztrália és Új-Zéland is.

Az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern azt mondta, hogy nemzetének nagy valószínűséggel továbbra is a királynő marad az államfője.

De az állítások súlyossága kényelmetlen kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogyan maradhat fenn egy meritokratikus, azaz érdemeken alapuló világban a brit monarchia, amelynek sikerült túlélnie a többi európai királyságot megdöntő forradalmakat.

A monarchia kritikusai szerint meg vannak számlálva a királyság napjai

A monarchia kritikusai szerint azonban Meghan és Harry állításai végre rávilágítanak, hogy mennyire „rohadt” maga az intézmény.

„Most az emberek sokkal tisztább képet kapnak arról, hogy valójában milyen is a monarchia. És nem kapnak szép képet" – mondta Graham Smith, a monarchia felszámolását szorgalmazó kampánycsoport, a Köztársaság vezetője.

„Mivel ebben az évtizedben a királynőt valószínűleg Károly király követi majd, a királyság helyzete gyengébbnek tűnik, mint valaha" – mondta Smith.

A királyi család támogatói közül sokan azzal vádolják a 39 éves volt amerikai színésznőt, hogy mindezzel csak fel akarja magára hívni a nyilvánosság figyelmét és hollywoodi sztár-státuszra törekszik.

A születendő gyermek bőrszínéről értekeztek a királyi család tagjai

Meghan, akinek az édesanyja fekete, apja pedig fehér, elmondta, hogy a majd kétéves fiától, Archie-tól megtagadták a hercegi címet, mert a királyi családon belül aggodalmak merültek fel „azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen sötét lesz a bőrszíne, amikor megszületik".

Az interjú során sem ő, sem Harry nem akarták elárulni ki tett ilyen megjegyzéseket, de Winfrey később a CBS-nek azt mondta, hogy a herceg megerősítette, hogy nem nagyszülei voltak, akikben ez a kérdés felmerült.

A királynő 99 éves férje Fülöp már három hete kórházban van.

Harry herceg és felesége, Meghan, Sussex hercegnője fiukkal, Archie-val Fokvárosban, Dél-Afrikában, 2019. szeptember 25-én.
Harry herceg és felesége, Meghan, Sussex hercegnője fiukkal, Archie-val Fokvárosban, Dél-Afrikában, 2019. szeptember 25-én.

Harry és Meghan sem beszélnek már az apjukkal

Thomas Markle, Meghan apja, akivel a pár nem tartja a kapcsolatot és akivel lánya az esküvője óta nem beszélt, március 9-én azt nyilatkozta, nem gondolja, hogy a brit királyi család rasszista lenne.

Markle azt reméli, hogy az unokája bőrszínéről tett megjegyzés csak egy „buta kérdés” volt valamelyik családtag részéről.

„Lehet, hogy valaki csak egy buta kérdést tett fel, de nem teljesen rasszista” – mondta Meghan apja az ITV-nek.

Harry elmondta, hogy a családja megvonta tőlük a pénzügyi forrásokat. Apja, Károly herceg pedig cserbenhagyta és nem volt hajlandó a telefonhívásait fogadni.

„A monarchia erős intézmény”

Egyes elemzők rámutattak, hogy a monarchia intézménye már több válságot is túlélt.

„Nyilvánvalóan káros, mert minden, ami rontja a hírnevüket az rossz" – mondta Penny Junor a monarchia egyik elemzője.

„De úgy gondolom, hogy összességében ez egy erős intézmény, egy jó intézmény. Az évtizedek során rendkívüli módon szolgálta Nagy-Britanniát. Remélem, hogy ezt is túl fogja élni" – tette hozzá Junor.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

XS
SM
MD
LG