Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hongkongiak nyomják fel az angliai ingatlanárakat


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Egyre gyakrabban vásárolnak házat vagy lakást az Egyesült Királyságban hongkongiak azért, hogy kiadják őket és jövedelemre tegyenek szert a szigetországban. Ez egybevág azzal a jelenséggel, amit már most sokan kivándorlási hullámként emlegetnek. A dolog akkor indult, amikor Kína keresztülvitte Hongkongon az új nemzetbiztonsági törvényt.

A hongkongiak váltak az ötödik legnagyobb külföldi befektetőcsoporttá London központi kerületeiben tavaly augusztusban és felnyomják az árakat több népszerű környéken is a főváros közelében.

Az új ingatlanvásárlási hullám magával ragadott olyan hongkongiakat is, akiknek össze kell dobniuk a pénzüket ahhoz, hogy venni tudjanak. Ez a trend az ingatlanügynökségek szerint folytatódni fog, hisz egyre több középosztálybeli hongkongi fontolgatja, hogy Nagy-Britanniába költözik, és már jó előre bevételi forrást keres ehhez.

"Az elmúlt fél évben egyre gyakrabban találkozunk ezzel" – mondta a Reuters-nek Guy Bradshaw, aki a Sotheby's nemzetközi ingatlanügynökségének londoni részlegét vezeti. "Én mindenesetre egyre több ilyen beszélgetésben és Zoom-hívásban veszek részt hongkongi emberekkel és alapokkal."

Előny az állampolgárság megszerzésénél

Az Egyesült Királyság kormánya a brit tengerentúli státusz alapján a hongkongiaknak olyan, tartózkodásra, munkavállalásra és tanulásra jogosító vízumot ajánl, amelynek birtokában később állampolgárságot is szerezhetnek. Ezt azután tette lehetővé, hogy Peking ráerőltette a nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra.

Az állandó lakbér-bevétel hasznos lehet az állampolgársági kérvény benyújtásánál, miután a brit tengerentúli útlevelek birtokosainak is igazolniuk kell, hogy legalább hat hónap megélhetésre elegendő pénzügyi forrással rendelkeznek.

Londoni becslés szerint több mint 300 ezer hongkongi vándorolhat ki Nagy-Britanniába a következő öt évben. A Bank of America arra számít, hogy a Nagy-Britanniába költözők 36 milliárd dollárnyi tőkét vonhatnak ki Hongkongból 2021-ben.

Hongkongi leckék potenciális vásárlóknak

A hongkongiak már régebb óta vásárolnak szívesen maguknak otthont Nagy-Britanniában, ám az ingatlanügynökök szerint most egyre inkább érdeklődnek régebbi lakások és házak után is, kiadás céljára.

A hongkongiak különösen vonzódnak az ingatlan-befektetésekhez, az ázsiai pénzügyi központ ingatlanárai a legmagasabbak között vannak a világon.

A 38 éves Alan Wan, aki 13 lakóingatlan tulajdonosa Nagy-Britanniában, két évvel ezelőtt, a kormányellenes tüntetések csúcspontján kezdett el tanfolyamokat szervezni potenciális ingatlanbefektetőknek a manchesteri és Manchester környéki lehetőségekről.

Az ő "Angliai Ingatlantulajdonos Szövetségének" eddig mintegy 1500 tagja van. A tavalyi év második felében jelentkeztek a legtöbben, amikor Peking hatályba léptette a nemzetbiztonsági törvényt.

Wan egyik diákja a 30 éves Isla Kwok, aki január végén költözött Manchesterbe és arra vár, hogy megkezdhesse a tanulmányait. Abból a bérleti díjból él, ami egy tavalyelőtt vásárolt sorházból folyik be. Egy kisebb lakás bérét fizeti belőle, és a jelzáloghitel törlesztésére is futja. Azt tervezi, hogy új jelzálogot vesz fel az első ingatlanára, hogy vegyen az idén egy másodikat, amikor megkapja a tartózkodási engedélyt. A kamat ugyanis akkor jóval alacsonyabb lesz.

"Ha már megszerezted az első ingatlanodat, sokkal könnyebb újabb bevételi forrásokhoz jutnod, és enyhítened az itteni életedre nehezedő pénzügyi nyomáson" – mondta Kwok.

Kalákában is vesznek

Wan elmesélte, hogy hallgatóinak többsége egyedül vette meg az ingatlanát, de akadnak olyanok is, akik összefogtak a londoni vásárláshoz. Marc von Grundherr, a londoni Benham and Reeves ingatlanügynökség igazgatója ugyanezt a trendet tapasztalja.

"Néhány ügyfél azzal jött hozzánk, hogy 'Nézze, a fiam/barátom be szeretne fektetni egy ingatlanba, mert Nagy-Britanniába jönnének, de nem engedhetik meg maguknak, hogy egyedül vásároljanak házat. Valami mást szeretnének - rendben van, ha ketten-hárman-négyen összefognak és együtt vesznek ingatlant?"

"Ez valami új. Mindig nagyobb befektető társaságok vásároltak nagy tételben, de most nem a nagyon, nagyon, nagyon gazdagokról beszélünk" – mondta von Grundherr.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG