Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kis olasz város története, ahol a koronavírus az első nyugati áldozatát szedte


 A mai napig nem tudják, hogy jutott el a koronavírus Vo'-ba, ahol az első áldozata a 77 éves Adriano Trevisan volt.
A mai napig nem tudják, hogy jutott el a koronavírus Vo'-ba, ahol az első áldozata a 77 éves Adriano Trevisan volt.

Tavaly februárban még senki sem gondolt a kis olasz városban arra, hogy a helyi kocsma egyik idős törzsvendége a koronavírusban halt meg. Hetekre rá egész Olaszországban tombolt a járvány.

Egy évvel ezelőtt Olaszország volt az az ország, ahol az első helyben megfertőződött koronavírusos esetet jelentették Ázsián kívül. Egy 38 éves codogno-i lakos volt az első igazolt eset az ország északi részén. A fertőzés híre megrázta az országot, az emberek kivették a gyerekeiket az iskolából, és elkezdtek pánikszerűen vásárolni.

Az első áldozat

2020. február 21-én egy 77 éves lakos a járvány első helyben megfertőződött áldozataként meghalt Veneto tartományban, Vo’ településen . Az esetet követően az egész nyugaton megkondították a vészharangokat. A rá következő napokban és hetekben a szomszédos Lombardia lett a koronavírus epicentruma Olaszországban, és márciusra már világszerte lezárásokkal és utazási korlátozásokkal próbálták megállítani a járványt, amelynek a mai napig összesen 2,4 millió áldozata volt.

De Vo’ városa, amely az egyike volt az elsőknek, amiket lezártak a nyugati világban, egy egész különleges történetről mesél. Adriano Trevisan halála komoly megrázkódtatás volt a helyieknek. A férfi, aki gyakran járt le kártyázni egy helyi kocsmába és sokan ismerték a városban, két hetet töltött kórházban szívbetegséghez köthető keringési gondokkal. Senki nem gyanakodott a koronavírusra, mivel a nyugdíjasnak semmi köze nem volt Kínához – akkor még ez egy fontos faktornak számított a koronavírus felderítésében.

"Mint egy háborús film"

Miután kiderült, hogy az idős férfi fertőzött volt, Giuliano Martini polgármester elrendelte, hogy a Vo’ iskolái és nem a létfontosságú üzletek zárjanak be, valamint megtiltotta a lakosoknak, hogy elhagyják a települést. Önkéntes csoportok alakultak, hogy biztosítsák a városba érkező étel és gyógyszerek elosztását. A város három háziorvosa karanténba került, a legközelebbi kórház – ami 30 percre van Vo’-tól autóval – pedig zárva volt.

„Olyan volt mint egy háborús film. Teljesen egyedül voltunk” – emlékezik vissza Martini polgármester. A 3 200 fős települést a Monte Venda lábánál szőlők és termőföldek ölelik körbe. Régóta népszerű a bukolikus elzártsága miatt. De három nappal Trevisan halála után kormányzati rendelet mondta ki, hogy Vo’-t el kell zárni a világról. A városba vezető 12 utat lezárta a katonaság.

10 másik olyan város is lezárása alá kerüt Milánó környékén, ahol az első esetek felütötték a fejüket Olaszországban.

Ezen a híressé vált fotón rokonok egy védőfólián át üdvözlik egymást Veneto tartományban.
Ezen a híressé vált fotón rokonok egy védőfólián át üdvözlik egymást Veneto tartományban.

Korai tesztelés

„Zűrzavar volt, azt mondanám. Még nekem is, aki régóta foglalkozik preventív higiéniával, észnél kellett lennem. Teljes zavarodottság volt” – mondja Luca Rossetto, Vo’ egyik háziorvosa. Rossetto Trevisan halála után gyorsan átnézte az előző eseteit, és rádöbbent, hogy a megelőző napokban hét olyan ember is volt, aki tüdőgyulladásszerű tünetekkel fordult hozzá. Egy hétre rá a 69 éves orvos is kórházba került koronavírussal, de a betegség enyhe lefolyású volt.

Luca Zaia, a tartomány kormányzója elrendelte, hogy teszteljék le Vo’ összes lakosát, hogy megértsék, honnan juthatott be a vírus az apró településre. Az, hogy egyáltalán tudtak tesztelni, Andrea Crisantinak, a Padovai Egyetem virológusának köszönthető, aki elkezdte a szükséges eszközök beszerzését rögtön azután, hogy a járvány megjelent Kínában.

Miközben sok helyen még problémát okozott a tesztelés, Cristani irányítása alatt letesztelték Vo’ lakosait, majd két hétre rá ismét, hogy betekintést nyerjenek a vírus terjedésének pontos mechanizmusába. De a kutató szerint hiába jutottak adatokhoz, azokat nem követték tettek.

"A döntéshozók nem fogták fel a helyzet komolyságát"

Az első tesztek február 27-én azt mutatták, hogy a vo’-iak nagyjából 3 százaléka fertőzött. Ez Cristani szerint arra utalt, hogy a vírus már január óta jelen lehetett a városban.

Ezzel az adattal a kezünkben azonnal le kellett volna zárni Lombardiát és Venetot. De döntéshozók nem fogták fel a helyzet komolyságát” – mondja Crisanti. A kérdés azóta is komoly vitákat generál Olaszországban. Vannak, akik szerint túl sokáig vártak a lezárásokkal, mások viszont azzal védekeznek, hogy nem volt könnyű meghozni ezeket a döntéseket figyelembe véve a gazdasági károkat.

Vo’ lezárása rendkívül hatékonynak bizonyult. Amikor 2020. március 7-én Cristani újra letesztelte a lakókat, nem talált új esetet. A szakember szerint ezek az eredmények – amiket júniusban a Nature-ben is publikáltak, de az olasz tisztségviselők számára azonnal hozzáférhetők voltak – egyértelműen azt mutatták, hogy amíg nincs oltás, addig a tesztelés és a lezárás az egyetlen hatékony módszer a járvány megfékezésére.

Crisanti sikerrel meggyőzte Veneto tartomány vezetését, hogy teszteljenek többet. De csak március 9-én – 17 nappal azután, hogy a vírus megjelent két olasz tartományban is, és, hogy az esetek szaporodni kezdtek, valamint tömegével kezdtek délre utazni az emberek – döntött úgy az ország akkori miniszterelnöke, Giuseppe Conte, hogy hét hétre lezárja a teljes országot.

Vo' település határa szőlővel a háttérben.
Vo' település határa szőlővel a háttérben.

Hiába a tapasztalatok, a második hullám rosszabb volt

Május végére már több mint 232 ezer fertőzöttet tartottak számon Olaszországban, és több mint 33 ezer áldozata volt a járványnak. A tudósok a mai napig nem tudták kideríteni, hogy hogyan került a vírus Vo’-ba.

Veneto tartomány sokkal jobban átvészelte ezt az időszakot, mint Lombardia, amely mindkét hullám epicentruma volt Olaszországban. Venetoban kevesebben élnek, az ipara nem annyira központosított, de a szakértők szerint az egészségügye is jobban teljesített, mivel szorosabb az együttműködés a háziorvosok és a kórházak között, és kevésbé támaszkodik a magánegészségügyre. Egy másik fontos szempont azonban Cristani tesztelési rendszere volt.

A szakértő augusztusban azt javasolta Rómának, hogy terjesszék ki az orr-garat mintával végzett tesztek végzését, hogy így vegyék elejét annak, hogy újra terjedni kezdjen a vírus. Bár a kormány tényleg tömeges tesztelésbe kezdett, Cristani csalódottságára főleg a gyorstesztekre hagyatkoztak a megbízhatóbb orr-garat-tesztek helyett. Októberre a járvány ismét tombolt Olaszországban, és a második hullám még az elsőnél is halálosabb volt, közel 95 ezer életet követelt.

Vo' csak árnyéka egykori önmagának

Az első hullám felkészületlenül érte az országot, de a második hullám, amire mindenki számított, Cristani szerint már „elmebaj” eredménye volt. Vo’-ban is ismért megjelent a betegség, és a duplájára – hat főre – nőt az áldozatok száma.

A kisváros, amely egykor azzal büszkélkedett, hogy rendkívül magas az egy főre jutó éttermek száma – 45 vendéglő üzemelt egykor a 3 200 fős településen – már csak árnyéka egykori önmagának. Valamikor a környékről Vo’-ba jártak az emberek, hogy megünnepeljék az esküvőjüket, vagy a gyerekeik keresztelőjét, első áldozását. Ez azonban jelenleg a járványügyi előírások miatt lehetetlen.

A helyi termelőszövetkezetnek is vissza kellett vennie a 2020-as bortermelésből, mivel az éttermek bezárása megvágta a keresletet. A helyi táncterem, amit a járvány elején zártak be, azóta sem nyithatott újra. A polgármester szerint a dolog történhetett volna máshogy is.

Készült az AP riportjának nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG