Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány bekérette David Pressman amerikai nagykövetet Biden kijelentése miatt


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum panelbeszélgetésén a Corinthia hotelben 2024. március 12-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum panelbeszélgetésén a Corinthia hotelben 2024. március 12-én

Szijjártó Péter szerint nagyon súlyos sértés és hazugság volt Joe Biden amerikai elnöktől, amikor azt mondta, hogy Orbán Viktor kijelentette: nem hisz a demokrácia működésében, és diktatúrát szeretne. A külgazdasági és külügyminiszter szerint azt kérték David Pressmantól, hogy mutassa meg, mikor mondta ezt a magyar kormányfő. Pressman örül, hogy megvitathatja a magyar demokrácia helyzetét Szijjártóval.

Joe Biden amerikai elnök pénteken Philadelphiában egy kampányeseményen tért ki a floridai Trump–Orbán-találkozóra.

„Tudják, kivel találkozik ma [Donald Trump] Mar-a-Lagóban? A magyar Orbánnal, aki egyértelműen kijelentette, hogy szerinte nem működik a demokrácia, ő diktatúrát akar” – fogalmazott Joe Biden.

„Ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől sem. Még akkor sem, ha az adott személy éppen az Amerikai Egyesült Államok elnöke” – közölte Szijjártó Péter.

Ehhez kapcsolódóan: Békepárti legendaként beszélt Trumpról Orbán Viktor, szerinte Joe Biden és az EU háborúpárti

„Miután ez a hazugság elhangzott a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban, a minisztériumba kérettük az Egyesült Államok nagykövetét, aki ma itt is volt, Magyar Levente miniszterhelyettes fogadta, és arra kértük a nagykövetet, hogy mutassa be nekünk az idézetet hellyel és időponttal, ahol a miniszterelnök ezt mondta volna” – közölte a külügyminiszter.

„Nyilvánvalóan ilyen kijelentés nem hangzott el, ezért semmifajta érdemi választ nem tudtunk kapni” – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a nagykövet megnyilatkozása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy „itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk”, ugyanis ezzel nem a kormányt, hanem az országot sértik meg.

„Mert a miniszterelnök és a kormány nem egy véletlen sorsolás alapján vezeti ezt az országot, hanem az emberek döntése alapján. Négy választást nyertünk meg egymás után, és az emberek kijelölték a kormányzás irányát, amelyet mi végrehajtunk” – jelentette ki.

„Úgyhogy ez nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, s ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód súlyos teher a kétoldalú kapcsolatainkon” – mondta Szijjártó Péter.

Az amerikai nagykövetség szóvivője egy közleményben megerősítette, hogy Szijjártó bekérette Pressmant egy „sürgős” találkozóra kedd reggel Biden elnök kijelentéseivel kapcsolatban. „Pressman nagykövet örül úr minden olyan lehetőségnek, ahol megvitathajta a magyar demokrácia helyzetét a szövetséges országgal.”

XS
SM
MD
LG