Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden és Trump már az elnökválasztási visszavágóra készül


Donald Trump és Joe Biden
Donald Trump és Joe Biden

Joe Biden elnök és elődje, Donald Trump egyaránt arra készül, hogy elegendő küldöttet szerezzen kedden pártja jelölésének véglegesítéséhez. Ezzel hivatalosan is megkezdődik az Egyesült Államok csaknem hetven év után első elnökválasztási visszavágója.

Négy államban tartanak most választásokat, köztük Georgiában, ahol Trumpnak büntetőjogi vádemeléssel kell szembenéznie a 2020-es ottani választási eredmények megváltoztatására tett erőfeszítései miatt.

A kimenetel lényegében előre eldőlt, miután Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Trump utolsó riválisa a republikánusok jelöltségéért befejezte elnökválasztási kampányát a múlt heti szuperkeddet követően, amikor Trump tizenöt államból tizennégyet megnyert.

Eközben Biden csak jelképes ellenállásba ütközött a demokrata előválasztási kampányban, jóllehet azok a liberális aktivisták, akik csalódtak benne Izrael gázai háborújának támogatása miatt, meggyőztek egy számottevő kisebbséget a Demokrata Párton belül arról, hogy tiltakozásul „elkötelezettség nélkül” szavazzanak.

Mindkét jelölt már a november 5-i általános választásra fordítja afigyelmét, szombaton mindketten Georgiában tartanak kampánygyűlést.

A 77 éves Trump a Georgia államban lévő Romában megismételte hamis állítását arról, hogy a 2020-as választásokat elcsalták, és azzal vádolta a Fulton megyei ügyészt, Fani Willist, hogy politikai okokból emelt vádat ellene. Bident is támadta, amiért nem tudta megállítani a migránsáradatot az Egyesült Államok déli határán. Ezt a kérdést kívánja most is a kampány előterében és középpontjában tartani, akárcsak 2020-ban.

Az Atlantában felbukkanó, 81 éves Biden ugyanazokat a témákat hangoztatta, amelyeket csütörtökön a kongresszus előtt is sorra vett az unió helyzetéről szóló energikus beszédében. Arra figyelmeztetett, hogy Trump veszélyt jelent az Egyesült Államok demokráciájára, és bírálta a volt elnök heves retorikáját a bevándorlókkal kapcsolatban.

A Biden-kampány pénteken agresszívebb szakaszába lépett. Bejelentették, hogy az elnök harmincmillió dollárért vásárol hirdetési felületet, és több csatatérállamot is bejár. Kampánystábja szerint tízmillió dollár gyűlt össze 24 óra alatt az unió helyzetéről szóló beszéde után, ami növelte a demokraták pénzügyi előnyét a republikánusokkal szemben.

Az Edison Research szerint hétfőn Trumpnak még 139 további küldöttre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a republikánus elnökjelöltség biztosításához szükséges 1215 főt. 161 küldött a tét kedden Georgiában, Hawaiin, Mississippi és Washington államban.

Biden esetében 113 küldött hiányzott a demokrata jelöléshez szükséges 1968-ból hétfőn az Edison szerint. A Georgiában, Mississippiben, Washington államban, az Észak-Mariana-szigeteken és a külföldön élő demokraták keddi versenyén összesen 254 újabb küldöttet választanak meg.

Ehhez kapcsolódóan: Békepárti legendaként beszélt Trumpról Orbán Viktor, szerinte Joe Biden és az EU háborúpárti

Nem lelkesek a szavazók

Az utolsó ismétlésre amerikai elnökválasztáson 1956-ban került sor, amikor Dwight Eisenhower republikánus elnök másodszor is legyőzte Illinois volt kormányzóját, a demokrata Adlai Stevensont.

Idén a választók nem nagyon lelkesednek a keserű emlékeket ébresztő 2020-as választások megismétlése iránt, a Reuters/Ipsos közvélemény-kutatásai szerint sem Biden, sem Trump nem népszerű a szavazók többsége körében.

Trump helyzetének árthat az ellene felhozott számtalan büntetőjogi vád – négy különböző vádiratban 91 bűncselekménnyel vádolják – a kertvárosi értelmiségi szavazók körében, akiknek támogatását történelmileg is nehéz megszereznie.

Trump lehet március 25-én az első amerikai elnök, aki egy büntetőügyben áll bíróság elé New Yorkban. Azzal a váddal szembesül, hogy üzleti nyilvántartásokat hamisított meg azért, hogy elrejtse: pénzzel vásárolta meg egy pornósztár hallgatását.

A legsúlyosabb eljárás ellene az a washingtoni szövetségi vádemelés, amelyben a 2020-as választások eredményének megfordítására irányuló összeesküvéssel vádolják. Az ügyet azonban felfüggesztették, miután az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága beleegyezett, hogy meghallgatja Trumpot elnöki mentelmi jogi kérvénye ügyében. Egyelőre nem világos, hogy sor kerülhet-e tárgyalásra a választás napja előtt.

Biden ellen szól a szavazók többségének véleménye, miszerint túl idős egy második négyéves ciklus betöltéséhez, bár szövetségesei úgy vélik, hogy az unió helyzetéről mondott, szenvedélyes beszéde ellensúlyozhatja ezt a képet.

A még mindig tartó válság az amerikai–mexikói határon, ahol a migránsok özöne terheli túl az amerikai befogadórendszert, ugyancsak gyenge pont Biden számára. Az elnök megpróbálta áthárítani ezt Trumpra, miután a volt elnök arra sürgette a kongresszusban a republikánusokat, hogy ne fogadják el a kétpárti határbiztonsági törvénytervezetet, amely fokozta volna a rendvédelmet a határon.

A gazdaság, mint mindig, most is központi kampánykérdés lesz. Biden egy bővülő gazdaságot irányított, az inflációs nyomás mérséklődött, a részvények értéke pedig minden korábbinál magasabb. A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy az amerikaiak nem hajlandók megbízni az elnökben, és csalódottak, amiért az élelmiszerárak megugrottak és magasan is maradtak a világjárvány nyomán.

Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG