Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormány nem akar bármi áron leválni az orosz olajról


A Mol százhalombattai olajfinomítója 2016. március 22-én
A Mol százhalombattai olajfinomítója 2016. március 22-én

A kormány bemondott egy komolytalannak tűnő összeget, amelyért cserébe lemondana az orosz olajról. Fideszes fékek, falusi ellensúlyok: mire számíthatnak az önkormányzatok az újabb kétharmadtól? Lassuló gazdasági növekedés az eurózónában az ukrajnai háború miatt. Legfontosabb híreinkből válogattunk.

Az Orbán-kormány akkor menne bele valamilyen időtávon az orosz olajról való leválásra, ha az Európai Unió 15-18 milliárd eurót (jelenlegi árfolyamon durván hat-hétezer milliárd forintot) adna cserébe a szerintük várható költségekre. Ez kerekítve a teljes magyar GDP 11-13 százaléka lenne.

Az összehasonlítás kedvéért a jogállamisági és korrupciós problémák miatt jelenleg visszatartott óriási uniós válságalap Magyarországnak esedékes támogatása 7,2 milliárd euróra rúg.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar kormány nem akar leválni az orosz olaj vásárlásáról – mondta el a tárcavezető Brüsszelben hétfőn. A kabinet nem is tartja valószínűnek, hogy a többi uniós ország, pontosabban az EU ilyen kifizetést komolyan megfontoljon a magyar kormány számára.

Régi-új miniszterelnök

„A Fidesz győzelmi sorozata az egész nyugati világban szokatlan, mértéke pedig példátlan” – mondta Orbán Viktor, miután az Országgyűlés ötödik alkalommal is megválasztotta miniszterelnöknek.

Az eskütétel után arról beszélt, hogy háborús évtized előtt áll az ország, de a várható gazdasági válság ellenére is vállalja, hogy megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

Kiürült kassza

Nem tudják, hogy fogják túlélni az önkormányzatok, miután legalább tízszázalékos inflációval várják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet június 1-jei lejártával visszakapják-e befagyasztott, illetve elvont adóikat, illetve adókivetési lehetőségeiket. Jelentős bevételektől estek el a veszélyhelyzetben hozott kormánydöntések révén.

A járványra hivatkozva a kormány az idegenforgalmi adó megfizetését felfüggesztette, a gépjárműadó helyben maradó negyven százaléka a járványügyi alap bevételi forrása lett, a köztéri parkolást ingyenessé tette, és a kkv-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját megfelezte 2021. január 1-jétől. Mi lesz az ellenzéki önkormányzatokkal? Cikkünkben ennek próbálunk utánajárni.

Lassuló növekedés

Lefelé módosította az eurózóna tagállamainak gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését friss jelentésében az Európai Bizottság az ukrajnai háború és az azt kísérő infláció miatt. A háború kirobbanását megelőzően az EU gazdasága előtt hosszan tartó és erőteljes növekedés volt kilátásban.

„Azonban Oroszország ukrajnai inváziója új kihívásokat jelent, éppen amikor az unió már talpra állt a világjárvány gazdasági hatásaiból” – hangsúlyozta az Európai Bizottság.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG