Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány sorsa a tét – megosztja a holland koalíciót a migránskérdés


Mark Rutte holland miniszterelnök kormánykoalíciójának négy pártja feszült tárgyalásokat folytat a migráció megfékezésének módjairól. Sokan attól tartanak, hogy a kényes kérdés megbuktathatja a kormányt, és általános választásokat kényszeríthet ki Hollandiában.

Rutte, Hollandia leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke vezette szerdán és csütörtökön azokat az éjszakába nyúló találkozókat, amelyeken nem sikerült egyezségre jutni. Péntekre újabb megbeszéléseket terveznek.

„Mindenki szeretne olyan jó és hatékony megoldást találni, amely figyelembe veszi azt a tényt is, hogy emberéletekről van szó” – mondta Sigrid Kaag pénzügyminiszter, a centrista D66 párt tagja.

A megbeszélések rávilágítottak az ideológiai megosztottságra a koalíción belül a migráció szigorú visszaszorítását nem támogató partnerpártok – a 66-os Demokraták és a másik centrista párt, a ChristenUnie, vagyis a Keresztény Unió –, valamint a keményebb intézkedések pártján álló két párt, a Rutte-féle konzervatív Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, illetve a kereszténydemokraták között.

A koalíció hónapok óta próbál egyezségre jutni a csaknem 18 milliós országba érkező migránshullám csökkentéséről. A javaslatok között szerepel a menedékjog két különböző változatának megteremtése – egy ideiglenesé a konfliktusok elől menekülők számára és egy állandóé az üldöztetés elől menekülőknek –, valamint azon családtagok számának szűkítése, akik Hollandiában csatlakozhatnak a menedékkérőkhöz.

„Régóta dolgozunk ezen, és minden információ a rendelkezésünkre áll. Közösen kell megvizsgálnunk, hogy ki tudunk-e valamit hozni belőle” – mondta Dilan Yeşilgöz-Zegerius igazságügyi miniszter, Rutte pártjának tagja.

Tavaly menedékkérők százai kényszerültek a szabadban aludni rossz körülmények között egy túlzsúfolt befogadóállomás közelében, mert a Hollandiába érkezők száma meghaladta a rendelkezésre álló ágyakét. A holland segélyszervezetek nyújtottak segítséget.

Ehhez kapcsolódóan: Átmenetileg megszakadt a migrációs vita, a lengyel és a magyar kormány nem enged

Az ország statisztikai hivatala szerint 2022-ben valamivel több mint 21.500, Európán kívülről érkező ember kért menedékjogot Hollandiában. További tízezrek költöztek Hollandiába dolgozni és tanulni.

Ez leterhelte a lakhatási lehetőségeket, amelyekből már korábban is hiány volt a sűrűn lakott országban.

Rutte kormánya egy olyan törvényt dolgozott ki, amely arra kötelezheti az önkormányzatokat, hogy biztosítsanak szállást az újonnan érkező menedékkérőknek, de a jogszabály még nem jutott át a parlament mindkét házán.

A miniszterelnök emellett támogatta az Európai Unió erőfeszítéseit is a 27 tagú unióba irányuló migráció lassítására. Rutte múlt hónapban Tunéziába látogatott olasz kollégájával és az EU végrehajtó bizottságának elnökével, hogy több mint egymilliárd eurós pénzügyi segítséget ajánljon fel az észak-afrikai ország gyenge lábakon álló gazdaságának megmentésére és a partjairól Európába tartó migráció megfékezésére.

Ehhez kapcsolódóan: „Ez elfogadhatatlan, ez hazugság, ez rasszizmus” – egy migránshajó elsüllyedéséről vitáztak az EP-ben

Rutte koalíciós kormánya – a negyedik, amelyet ő vezet – 2022 januárjában lépett hivatalba, a holland politikatörténet leghosszabb koalíciós tárgyalásait követően.

Ha a négypárti koalíció összeomlik, valószínűleg még idén választások lesznek a holland parlament 150 fős alsóházában a polarizált és darabjaira hullott politikai környezetben. Rutte kabinetje ügyvezetőként vélhetően hivatalban marad, amíg meg nem alakul az új kormány.

Az év elején tartott tartományi választásokon egy populista gazdapárt a második helyre szorította Rutte pártját. A vereségről úgy gondolták, hogy ösztönző lehet Rutte számára, aki minden tőle telhetőt megtesz majd koalíciója egyben tartásáért 2025-ös mandátuma lejártáig.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG