Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koronavírus-törvényről dönt a parlament, visszaszorulóban a járvány


Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben 2021.02.15-én
Orbán Viktor felszólal az Országgyűlésben 2021.02.15-én

Az elmúlt 24 órában 382 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony ez az adat. Elhunyt 64 koronavírusos beteg.

Az új esetekkel a járvány kezdete óta összesen 798 955-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg a járvány halálos áldozatainak száma 29 277 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 128 714. Kórházban 2 197 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra, a beoltottak száma 4 714 992, közülük 2 749 235-en már a második oltást is megkapták.

Hosszabbíthat az Országgyűlés

Ma szavaz a magyar Országgyűlés arról a kormányjavaslatról, amely a parlament őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig meghosszabbítaná a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak.

Sok országban enyhítések jöhetnek

Miközben az indiai mutáns viselkedését figyelik világszerte, már sokfelé tapasztalhatóak az enyhítést előkészítő lépések. Olaszországban például, ahol a járvány első hulláma drámai helyzetet okozott, egy hónap múlva eltörölhetik az éjszakai kijárási tilalmat.

Spanyolországban is folyamatosan csökken az új fertőzöttek és nő az oltottak száma. Az MTI beszámolója szerint a kormány célja, hogy augusztusra a lakosság 70 százaléka be legyen oltva.

Németországban június 7-től 16 éves kortól mindenki jogosult az oltásra, vagyis megszűnik az eddigi, az életkor és az alapbetegségek alapján felállított elsőbbségi rendszer.

Horvátországban a hónap végéig próbaprojekteken, például lakodalmakon tesztelik a népesebb összejöveteleket. Ha kedvezően alakulnak az adatok, június elsejétől enyhítéseket terveznek a járványügyi intézkedésekben.

Készült az MTI és a The Guardian alapján.

XS
SM
MD
LG