Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házkutatások Koszovóban a szerb kolostor elleni gyilkos támadás után


Koszovói rendőrök járőröznek a Banjskába vezető úton a lövöldözés után hozott intézkedések részeként. Zvecan, 2023. szeptember 26.
Koszovói rendőrök járőröznek a Banjskába vezető úton a lövöldözés után hozott intézkedések részeként. Zvecan, 2023. szeptember 26.

A koszovói rendőrség otthonokat és épületeket kutatott át abban az északi, szerb többségű körzetben, ahol egy ortodox kolostor elleni támadásban négy ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

A kolostornak otthont adó Banjska faluba vezető utakat, a rendőrség továbbra is lezárva tartja szeptember 26-án, és a hatóságok házkutatásokat tartottak, megpróbálták azonosítani a két nappal korábbi támadás kitervelőit.

Veton Elsani, a regionális rendőrség egyik vezető tisztviselője szerint eddig összesen nyolc embert tartóztattak le, és a bejutást a faluba továbbra is blokkolják.

"A rendőrség még nem fejezte be a munkáját, nem tudjuk, mikor végeznek, talán ma napközben" - mondta a Szabad Európának.

Körülbelül 30 ember támadta meg a banjskai szerb ortodox épületegyüttest katonai egyenruhához hasonló öltözetben szeptember 24-én, és tűzharcba keveredtek a koszovói rendőrökkel.

Három támadó, valamint egy koszovói rendőr meghalt. Koszovó miniszterelnöke, Albin Kurti gyásznapot hirdetett a meggyilkolt rendőr tiszteletére.

A letartóztatottak közül négynek rádiókommunikációs berendezései voltak – közölte a rendőrség, és „jelentős mennyiségű” fegyvert, lőszert és egyéb felszerelést is találtak.

A támadás körülményeit homály fedi – egyetlen csoport sem jelentkezett, hogy vállalja érte a felelősséget. Az akciót akkor követték el, amikor a feszültség egyre fokozódik Koszovó szerb többségű körzetében.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint 20 magyar békefenntartó katona sérült meg Koszovóban, 7 súlyosan

Szerbia nem ismeri el Koszovó 2008-ban kihirdetett függetlenségét, és gyakran törnek ki konfliktusok olyan dolgok miatt, mint például a rendszámok regisztrációja és az önkormányzati választások.

Egyes megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy a támadást hamis zászló alatt követték el, azzal a céllal, hogy felháborodást keltsenek Szerbiában.

A Szerb Lista, a koszovói szerbek legfőbb politikai pártja szeptember 27-én háromnapos gyászt hirdetett „polgártársaink meggyilkolására" emlékezve "a Banjska faluban történt tragikus események során”.

A támadók Szerbiában vannak?

Az elmenekült feltételezett támadók közül legalább hat most Szerbiában van, egy ottani kórházban kezelik őket - mondta Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter újságíróknak, és azt követelte, hogy Szerbia adja át őket a koszovói hatóságoknak.

Aleksandar Vučić szerb elnök tagadja, hogy Belgrádnak köze lenne az incidenshez.

Azt is megismételte, hogy Szerbia „soha” nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, „sem formálisan, sem informálisan”.

Az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője Koszovót és Szerbiát egyaránt arra szólította fel, hogy vegyék elejét a feszültség fokozódásának.

"Felszólítjuk Koszovó és Szerbia kormányát, hogy tartózkodjanak minden olyan lépéstől vagy retorikától, amely tovább szíthatja a feszültséget, és haladéktalanul működjenek együtt a nemzetközi partnerekkel a helyzet enyhítésében" - áll Antony Blinken külügyminiszter közleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre több roma gyermek kényszerül koldulásra Koszovóban

Nyugati tisztviselők közvetítésével tárgyalások folynak Szerbia és Koszovó között, annak az évtizedes diplomáciai erőfeszítésnek a részeként, amely a formális kapcsolatokat erőlteti, és próbálja begyógyítani az 1990-es években, Jugoszlávia felbomlását követő háborúk sebeit.

Májusban és júniusban Kurti figyelmen kívül hagyta a kívülről érkező figyelmeztetéseket, és megpróbált erőszakkal beiktatni négy polgármestert a többnyire szerbek lakta északi településeken a bojkottált időközi választások után, hogy betöltse a szerb tiltakozások nyomán megüresedett posztokat.

Az ebből eredő feszültség erőszakba torkollt, amelyben több tucat NATO-békefenntartó és néhány szerb tüntető is megsebesült.

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG