Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml szerint a „nihilizmus” az új Covid-fertőzések oka


Az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium dolgozója fertőtleníti a Szlavjanka búcsúja nevű szobrot a moszkvai Belorusszkij pályaudvaron, hogy megakadályozzák a Covid–19-et okozó SARS-CoV-2 vírus terjedését.
Az orosz Katasztrófavédelmi Minisztérium dolgozója fertőtleníti a Szlavjanka búcsúja nevű szobrot a moszkvai Belorusszkij pályaudvaron, hogy megakadályozzák a Covid–19-et okozó SARS-CoV-2 vírus terjedését.

„Az oroszok között elharapózott nihilizmus” az oka annak, hogy hirtelen ismét megugrott a koronavírus-fertőzések száma az országban – közölte pénteken a Kreml. Közben a moszkvai vezetés június 29-ig meghosszabbította a héten bevezetett szigorításokat.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken úgy fogalmazott: világos, hogy az orosz oltási program nem volt olyan eredményes, mint szerették volna. Putyin elnök szoros figyelemmel követi a helyzetet – tette hozzá.

A orosz főváros vezetése közben helyi szinten próbál fellépni a pandémiával szemben. Szergej Szobjanyin főpolgármester, aki a hét elején kényszerszabadságra küldte a lakosokat és korlátozta a hozzáférést a közterületek egy részéhez, bezáratta a labdarúgó-Eb drukkerzónáját és megtiltotta, hogy ezernél több ember gyűljön egyszerre össze.

Ideiglenesen leállítjuk az összes tömeges szórakoztató eseményt, bezárjuk a táncházakat és a fanzónákat” – írta, külön megemlítve a Luzsnyiki Stadionnál a szurkolók számára létrehozott övezetet.

Peszkov szóvivő közben az „elharapózott nihilizmussal, az alacsony átoltottsággal és magának a vírusnak a fondorlatos mivoltával” magyarázta, hogy miért ugrott meg rekordmértékben Moszkvában a fertőzések száma.

Peszkov előtt Anna Popova, az orosz egészségügyi felügyelőszerv, a Roszpotrebnadzor főnöke mondta azt csütörtökön, hogy az új csúcs oka az, hogy az oroszok nem tartják tiszteletben az óvintézkedéseket.

„Teljesen világos, hogy három okra vezethető vissza a fertőzések számának megugrása – mondta a Rosszija-1 tévének. – Az első a koronavírus ellen bennünket védő intézkedésekkel szembeni és régóta tartó totális nihilizmus.”

Kötelező oltás a városi dolgozók számára

Szobjanyin főpolgármester közben a héten arról beszélt, hogy a fővárosra egy új, agresszívebb és gyorsabban terjedő vírusvariáns leselkedik. A városvezető júniusban egy sor kommunális szolgáltatónál rendelte el a dolgozók kötelező oltását, a múlt hétre pedig munkaszünetet hirdetett. A vállalkozások és hivatalok június 21-én veszik fel a munkát.

Csütörtökön három másik térség – a szélesebb moszkvai régió, a szibériai Kemerovo és a távol-keleti Szahalin – jelentette be, hogy a szolgáltató ágazatokban – így a kiskereskedelemben, az oktatásban és az egészségügyi ellátásban – kötelezővé teszik a Covid-védőoltást.

A rendelkezés bírálói szerint nincs jogalap arra, hogy a cégek a vakcina felvételére kényszerítsék dolgozóikat, és így tegyenek eleget a rendeleteknek és kerüljék el a büntetést.

Oroszország az elsők között volt a világon az oltási program beindításával, de ennek ellenére a lakosság jelentős része kivár a védőoltással.

Első dózis: csak 12 százalék kapta meg

Június elején a 146 milliós lakosság mindössze tizenkét százaléka kapta meg legalább az első vakcinadózist.

Mihail Misustyin miniszterelnök csütörtökön „roppant nehéznek” nevezte a helyzetet, és azt mondta: „az országnak fel kell gyorsítani az oltásokat”.

A hatóságok szerint az orosz esetszám drasztikus megugrását az Indiában feltűnt és nagy pusztítást végző delta-vírusvariáns okozta.

Szakértők szerint ez a mutáció gyorsabban terjed, mint a korábbi változatok, és egyes tanulmányok szerint több ember kerül miatta kórházba, mint a korábbi vírusvariánsok esetében.

Az orosz hivatalos adatok szerint 5,3 millió regisztrált fertőzéses esetről tudnak, eddig 128 ezren haltak meg Covid–19-ben. Vélekedések szerint azonban a valódi statisztika jóval rosszabb.

"Mintha nem kaptak volna oltást" - antitestek nélkül két dózis vakcina után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00

XS
SM
MD
LG