Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kulcsfontosságú NATO-csúcs előtt Ukrajna sikert ért el délen az ellentámadásban


Az oroszok által lerombolt épületek, köztük a segélyközpont romjai Orihivban 2023. július 10-én
Az oroszok által lerombolt épületek, köztük a segélyközpont romjai Orihivban 2023. július 10-én

Az ukrán erők továbbnyomultak előre délen, az ellentámadás kezdete óta Odessza városának megfelelő területet szabadítottak fel – közölte a hadsereg vezérkara július 10-én. Az oroszok újabb támadást hajtottak végre egy város ellen a Zaporizzsjai területen, legalább négy embert megöltek és tizenhármat megsebesítettek.

Közben a NATO kulcsfontosságú csúcstalálkozóra készül július 11–12-én a litván fővárosban, Vilniusban, ahol várhatóan az ukrajnai háború, valamint a szövetség és Kijev kapcsolata lesz a középpontban, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételét hivatalosan még nem erősítették meg.

Az elmúlt héten az ukrán hadsereg egy kilométert haladt előre a Zaporizzsjai területen, Melitopol és Bergyanszk térségében – jelentette Facebookon a vezérkar.

A déli ellentámadás kezdete óta az ukrán erők összesen 8,6 kilométert haladtak előre, és több mint tíz négyzetkilométert szabadítottak fel – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy a visszaszerzett terület teljes nagysága Melitopol és Bergyanszk térségében 169 négyzetkilométer – körülbelül akkora, mint a fekete-tengeri kikötővárosé, Odesszáé.

Ehhez kapcsolódóan: Jóváhagyták: az EU felpörgeti a lőszergyártását, hogy segíthessen Ukrajnának és önmagának

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes július 9-én azt mondta, hogy az ukrán erők megszilárdítják a Melitopolnál és Bergyanszknál elért eredményeket, „heves csaták” folynak arrafelé.

Maljar hozzátette, hogy keleten a Donyecki területen az orosz erők védekezésbe szorultak Bahmutban, miközben kemény harcok dúlnak Limanban, Avgyijivkában és Marjinkában is, ahonnét a vezérkar több mint harminc harci összecsapást jelentett az elmúlt 24 órában.

A zaporizzsjai frontvonal egyik városában, Orihivban legalább négy ember meghalt, tizenhárman pedig megsebesültek, amikor az oroszok egy segélyelosztó központot lőttek – közölte Jurij Malasko területi kormányzó.

Orihiv, a háború előtt 14.000 lakosú város Zaporizzsjától mintegy hatvan kilométerre található, és rendszeresen ágyúzzák az oroszok.

Az orosz erők az elmúlt 24 órában összesen 36 légicsapást mértek tíz lakott településre a Zaporizzsjai területen – tette hozzá Malasko. Limanban kilenc civil vesztette életét és 12 ember sebesült meg orosz lövedékektől – közölték ukrán tisztviselők július 9-én.

Szintén július 10-én az orosz csapatok ballisztikus rakétákat lőttek ki Mikolajiv déli részére, egy embert megsebesítettek és károkat okoztak a polgári infrastruktúrában – adta hírül Vitalij Kim területi kormányzó Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna egy lépéssel közelebb kerül a NATO-tagsághoz

A vilniusi csúcs előtt Ukrajna „tiszta és egyértelmű” jelzését kérte annak, hogy meghívást kap-e a NATO-csatlakozáshoz, miközben Moszkva ismét óva intett attól, hogy Kijevet beengedjék a szövetségbe.

Dmitro Kuleba külügyminiszter július 10-én azt írta Twitteren: a NATO beleegyezett abba, hogy elveti azt a kulcsfontosságú követelményt, amely teljesítendő célokat határoz meg a potenciális jelölteknek ahhoz, hogy csatlakozhassanak a katonai szövetséghez.

A NATO-csúcs előestéjén azt nyilatkozta, hogy egy ilyen lépés lerövidítené Ukrajna útját a csatlakozáshoz.

„Intenzív tárgyalásokat követően a NATO-szövetségesek konszenzusra jutottak a tagsági akcióterv (MAP) eltávolításáról Ukrajna tagsághoz vezető útjából. Üdvözlöm ezt a régóta várt döntést, amely lerövidíti utunkat a NATO-ba” – mondta Kuleba.

A NATO ezt egyelőre nem kommentálta.

Ehhez kapcsolódóan: Olyan, mint az orosz rulett: idős emberek élnek egykori életük romjain Ukrajna keleti részén

Zelenszkij részvétele a csúcson továbbra is kétséges – közölte Olha Sztefanyisina, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese.

„Még nem született döntés” – mondta Sztefanyisina az ukrán médiának adott interjúban, hozzátéve, hogy Zelenszkij elutazása Vilniusba attól függ, hogy a szövetség milyen kötelezettségeket vállal a csúcstalálkozón Ukrajnával szemben.

A Kreml július 10-én közölte, hogy Kijev NATO-tagsága „nagyon negatív” hatással lenne Európa biztonságára.

„Ukrajna NATO-tagsága nagyon-nagyon negatív következményekkel járna az egész európai biztonsági architektúrára, amely már félig megsemmisült” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy Moszkvának meg kell fontolnia a határozott választ arra, amit „hazánkat érő abszolút veszélynek és fenyegetésnek” nevezett.

Egy július 9-i interjúban Joe Biden amerikai elnök azt mondta a CNN-nek, hogy Ukrajna nem kap tagságot addig, amíg az Oroszországgal folytatott háború véget nem ér.

„Például ha ez történne, akkor tudd – és ezt komolyan mondom –, eltökéltek vagyunk abban, hogy a NATO területének minden egyes centiméterét megvédjük. Ez olyan elkötelezettség, amelyet mindannyian vállaltunk, mindentől függetlenül. Ha háború van, akkor mindannyian benne vagyunk. Háborúban állnánk Oroszországgal, ha ez lenne.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG