Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóváhagyták: az EU felpörgeti a lőszergyártását, hogy segíthessen Ukrajnának és önmagának


A képen amerikai lőszerek érkeznek Ukrajnába 2023. július 6-án
A képen amerikai lőszerek érkeznek Ukrajnába 2023. július 6-án

Az Európai Unió péntek hajnalban jóváhagyta a terveket vérszegény lőszer- és rakétagyártásának fokozására. A jelentős lépés célja egyrészt az önvédelem, másrészt a gyors segítségnyújtás Ukrajnának az orosz invázió visszaszorításában.

Az EU elnöksége péntek hajnalban bejelentette, hogy a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek sikerült megállapodnia arról, hogy az EU költségvetéséből félmilliárd eurót „sürgősen átcsoportosítanak” a lőszergyártás támogatásáról szóló jogszabály megvalósítására.

A megállapodás az EU vezetőinek márciusi döntése nyomán született. Lényege a sürgősen szükséges lőszerszállítások előmozdítása volt az ellentámadásra akkor még csak készülő Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folyamatosan újabb katonai segélyt kért a lőszerektől kezdve a repülőgépeken át a rakétákig.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij szerint a Nyugat késlekedése a fegyverszállításban kihat az ellentámadásra

Az ASAP nevű jogszabály (Act in Support of Ammunition Production) része annak a tervnek, amelynek értelmében a következő 12 hónapban egymillió tüzérségi lőszert küldenének Ukrajnának. Az EU már jóváhagyta a gyorsított beszerzési eljárások tervét, amikor pénteken rábólintott az uniós létesítmények és gyárak termelésének felfuttatására szánt pénzeszközökre.

„Ez újabb bizonyíték az EU megingathatatlan elkötelezettségének Ukrajna támogatása, az EU védelmi, technológiai és ipari bázisának megerősítése, végső soron az uniós polgárok hosszú távú biztonságának és védelmének biztosítása mellett” – mondta Margarita Robles, az EU soros elnöki tisztét most betöltő Spanyolország védelmi minisztere.

Ehhez kapcsolódóan: Miért nem indult meg még mindig a tavaszi ukrán offenzíva?

Az Egyesült Államok várhatóan pénteken jelenti be, hogy több ezer kazettás lőszert küld egy új, nyolcszázmillió dollár értékű katonai segélycsomag részeként – közölték a döntést ismerők, akik a hivatalos bejelentés előtt nem jogosultak nyilvánosan beszélni erről, ezért csak nevük elhallgatása mellett nyilatkoztak.

Sok európai ország még Washingtonnál is lassabban halad a nehézfegyverzet biztosításával, részben azért, mert évtizedeken át az Egyesült Államok katonai ernyője alá húzódtak a NATO-ban.

„Miután egy Európa földjén folyó háborúval nézünk most szembe, többé már nem engedhetjük meg magunknak, hogy elhanyagoljuk a védelmünket, ahogy az elmúlt három évtizedben tettük. Sürgősen át kell alakítanunk költségvetési prioritásainkat” – mondta Michael Gahler EP-képviselő.

A megállapodást még egyszer jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak és a parlamentnek – közölte a spanyol elnökség –, de az eljárásban vélhetően nem lesznek nagyobb fennakadások, a hónap végén be is fejeződhet.

A háború kezdetekor az EU saját lőszertartalékaiból támogatta Ukrajnát, de miután a harcok nagyon intenzívek voltak, gyorsan világossá vált, hogy a tagországoknak komoly erőfeszítéseket kell tenniük a termelés javítása érdekében, ha nem akarnak puszta ígéreteket szállítani Kijevnek.

A háború könyörtelenül elhúzódik. Oroszország cirkálórakétákat lőtt ki csütörtökön egy nyugat-ukrajnai városra, távol a frontvonaltól. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb hat ember halt meg egy társasházban a támadásban, amely tisztviselők szerint a legsúlyosabb volt Lviv polgári területei ellen a háború kezdete óta.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz cirkálórakéta ölt meg öt embert Lvivben, sok a sebesült

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG