Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legfontosabb tudnivalók a brit miniszterelnök lemondásáról és az új megválasztásáról


Liz Truss lemondása 2022. október 20-án Londonban
Liz Truss lemondása 2022. október 20-án Londonban

Liz Truss mindössze hat héttel a kinevezése után máris lemondásra kényszerült, miután kormánya adócsökkentési tervei megrázták a pénzügyi piacokat, pártja jelentős része pedig elfordult tőle.

Elemzők szerint a legnagyobb esélye a miniszterelnöki tisztségre Truss elődjének, Boris Johnsonnak és Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszternek van.

Truss a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról is távozott, a toryk által sebtében kidolgozott szabályok alapján hétfőig lehet jelentkezni a tisztségre. A pártvezetés legkésőbb a jövő hét végéig le akarja zárni az utódválasztási folyamatot.

Egyre nagyobb tömegek érzik a szigetországban az infláció hatását, a hitelkamatok is emelkedtek, ami jól mutatja, hogy a következő miniszterelnöknek hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie.

Az új pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy mindent meg fognak tenni a költségvetési hiány középtávú csökkentése érdekében, szerinte erre a piacok stabilizálása érdekében elengedhetetlenül szükség van, ami nehéz döntéseket igényel.

A brit font árfolyama tovább esett pénteken a gazdasági és politikai bizonytalanság miatt. Szakértők úgy vélik, hogy némi időre lesz szükség a stabilizációhoz.

Liz Truss előző héten felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, akinek nagyszabású adócsökkentési programja óriási piaci felfordulást okozott.

A szeptember 23-án bemutatott, majd később nagy részben visszavont törvénycsomaggal az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg a brit kormány a gazdasági nehézségekre tekintettel.

Ennek alapján a személyi jövedelemadó jelenleg húszszázalékos alapkulcsa 19 százalékra csökkent volna, a legmagasabb, évi 150 ezer font feletti jövedelmekre vonatkozó 45 százalékos felső adókulcs pedig megszűnt volna.

A tervezet komoly piaci felfordulást okozott, és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett.

Brit miniszterelnök egy hét alatt

Liz Trussnak nyolc és fél hétbe telt, mire elnyerte a Downing Street 10. kulcsát. Utódjának napok alatt sikerülhet ugyanez a bravúr. Ezúttal a párt új vezetőjének megválasztása – aki automatikusan miniszterelnökké válik – úgy felgyorsul, hogy legfeljebb egy hétig tarthat.

Ez nagyban különbözik attól a versengéstől, amely Truss miniszterelnökké válásához vezetett. Elődje, Boris Johnson július 7-én jelentette be távozását, az új pártelnök-miniszterelnök személyéről csak szeptember 5-én született meg a döntés.

Ezúttal a folyamat egy hétbe sűrűsödik bele

Minden jelöltnek száz képviselő támogatását kell megszereznie hétfőn magyar idő szerint délután 3 óráig – mondta Graham Brady, a versenyt felügyelő 1922-es bizottság elnöke. A jelölések csütörtökön késő este kezdődtek. Tekintettel arra, hogy a pártnak 357 képviselője van a parlamentben, a mezőny legfeljebb három jelöltre korlátozódik.

Egyelőre nincsenek hivatalos jelöltek, de a verseny várhatóan Johnson, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt, a kabinet egyik vezető tagja között zajlik majd.

Az első szavazás hétfőn délután lesz, az eredményt magyar idő szerint este hétkor hirdetik ki. Ha három jelölt van, akkor a legkevesebb szavazatot kapott jelölt esik ki. A fennmaradó két jelölt számára ezután második forduló következik, ennek eredményét magyar idő szerint este tízkor hirdetik ki. Az egyetlen megmaradt jelölt automatikusan pártelnök és miniszterelnök lesz.

Ha két jelölt marad, akkor a párttagok online szavaznak róluk, és az eredményt október 28-án hirdetik ki. A jövő héten várhatóan legalább egy televíziós vita lesz, amelyen a két döntős vesz részt.

Amennyiben nem lesz második forduló, a párttagok nem kapják meg a szokásos végső szót, ami kulcsfontosságú tényező volt Truss megválasztásakor, hiszen ő népszerűbb volt a párttagok körében, mint a parlamenti frakcióban. A parlamenti képviselők szavazásának utolsó fordulójában Sunak 137 szavazatot szerzett Truss 113 szavazatával szemben. Mordaunt, aki a másik jelölt volt, 105 szavazatot szerzett. Amikor az utolsó két jelöltről a tagság szavazott, Truss a voksok 57 százalékát szerezte meg Sunak 43 százalékával szemben.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Canberrában „felnőttek kormányoznak”

A brit miniszterelnök lemondásának hírére az Európai Unió egyes vezetői reményüket fejezték ki, hogy az új vezetéssel jobb kapcsolatokat sikerül kialakítani.

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette: „Remélem, hogy bármi is történik, Nagy-Britannia minél előbb stabilitást fog teremteni, és továbblép. Ez jó lenne nekünk és jó lenne Európának is.”

Micheál Martin ír kormányfő rámutatott, hogy nagy a tét, ugyanis a jelenlegi súlyos geopolitikai válság, az ukrajnai háború és az energiakrízis közepette minden korábbinál fontosabb a stabilitás.

Michel Barnier, az EU korábbi brexitügyi főtárgyalója aláhúzta, hogy senkinek nem kellene örülnie a szigetországban kibontakozó felfordulásnak, mivel Európában mindenekelőtt stabilitásra és együttműködésre van szükség.

Joe Biden amerikai elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erős szövetségesek, a köztük lévő kötelékek szilárdak.

Anthony Albanese ausztrál kormányfő a régóta tárgyalt szabadkereskedelmi egyezség megkötését sürgette, és oda is szúrt Londonnak, mondván, hogy Canberrában „felnőttek kormányoznak”.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG