Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A legpatinásabb civil szervezettel számolt le az orosz kormány


Egy nő tüntet „Nem lehet betiltani a Memorialt” és „Mi” feliratú maszkban az orosz legfelsőbb bíróság előtt a Memorialról folyó bírósági eljárás közben, 2021. december 14-én
Egy nő tüntet „Nem lehet betiltani a Memorialt” és „Mi” feliratú maszkban az orosz legfelsőbb bíróság előtt a Memorialról folyó bírósági eljárás közben, 2021. december 14-én

Az orosz legfelsőbb bíróság elrendelte a Memorial Társaság, az ország egyik legrégebbi és leginkább elismert emberi jogi szervezetének bezárását. Az intézkedés bírálói szerint a lépés része a kormány szisztematikus próbálkozásának a civil társadalom intézményeinek elnyomására.

„Az orosz legfelsőbb bíróság felszámolta a Memorial Társaságot” – közölte a Memorial Emberi Jogi Központ december 28-i Twitter-üzenetében egy bírósági tárgyalás után.

Jan Racsinszkij, a Memorial igazgatótanácsának elnöke azt mondta, hogy a döntés ellen fellebbezni fognak, a szervezet munkája pedig nem áll le, mivel az egyes részei nem jogi személyek. Több tucat ember volt a bíróság épületében, hogy támogassa a Memorialt, amelyet röviddel a Szovjetunió összeomlása előtt indítottak, részben a szovjet elnyomás dokumentálására. Az azóta eltelt évtizedekben a jogi helyzet mutatójaként működött, és dokumentálta a történelmi, valamint a folyamatban lévő jogsértéseket.

A külföldiügynök-törvény az apropó most is

Az eljárást az ügyészek kezdeményezték a vitatott külföldiügynök-törvény alapján, amelyet a tisztviselők egyre gyakrabban használnak fel arra, hogy bezárják a civil társadalom képviseleteit és médiacsoportjait Oroszországban.

Az ítélet kihirdetésekor Alla Nazarova bíró azt mondta, hogy a Memorial Társaság megsértette a törvényt, amikor nem látta el minden kiadványát a külföldiügynök-címkével.

Jogi aktivisták szerint nincs jogalap annak a szervezetnek a felszámolására, amely a nyolcvanas évek vége óta elkötelezettje az emberi jogok támogatásának Oroszországban és a volt szovjet tagköztársaságokban. Azt mondják, hogy a főügyész követelése a Memorial Társaság bezárására „politikailag motivált döntés”.

Fellebbezni fognak, nem csak otthon

Az Interfax hírügynökség idézte a csoport egyik ügyvédjét, aki közölte, hogy fellebbezni fog mind Oroszországban, mind az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

„Keserű dolog, hogy a Memorialt, a szabad gondolatok szigetét és a demokratikus civil társadalom egyik utolsó bástyáját Oroszországban felszámolják. A belső tekintélyelvű harmonizáció és az agresszív külpolitika kéz a kézben járnak” – mondta Ralf Fücks, a Center for Liberal Modernity ügyvezető igazgatója, egykori német politikus.

A Memorial Társaság, az ernyőszervezet, amely alatt a Memorial Emberi Jogi Központ és több más aktivista csoport működik, egyike annak a számos hírügynökségnek és jogvédő szervezetnek, melyeket külföldi ügynöknek minősítettek a civil társadalommal és a kormány bírálóival szembeni történelmi leszámolásban.

„A nagy tekintélyű emberi jogi szervezet, a Memorial Társaság kikényszerített felszámolása újabb lépés az emberi jogok szánalmas eróziójában Oroszországban” – mondta Jeppe Kofod dán külügyminiszter.

„Felszólítom Oroszországot, hogy biztosítson védelmet az emberi jogok őrzőinek, a független médiának, az újságíróknak és az ellenzéki szereplőknek” – tette hozzá.

Külön eljárásban a Moszkvai Városi Bíróság december 29-én tart meghallgatást az ügyészség kérelméről, hogy zárják be a Memorial Emberi Jogi Központot, úgyszintén a külföldi ügynök törvény megsértése miatt.

Oroszország úgynevezett külföldiügynök-törvényét 2012-ben fogadták el, és többször módosították.

A jogszabály megköveteli, hogy a külföldi támogatásban részesülő, a kormány szerint politikai tevékenységet folytató civil szervezetek regisztrálják, külföldi ügynökként azonosítsák és ellenőrzéseknek vessék alá magukat.

Készült az Interfax és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG