Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel elnök feloszlatná a bírák fegyelmi kamaráját


Az alkotmányt felmutatva tiltakozik egy tüntető a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása ellen Varsóban 2018. július 3-án
Az alkotmányt felmutatva tiltakozik egy tüntető a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása ellen Varsóban 2018. július 3-án

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi kamarájának megszüntetésére irányuló törvénytervezetet jelentett be. Az újonnan létrehozott testület az Európai Unióval folytatott viták középpontjában áll.

Duda azt mondta, reméli, hogy a változtatás, amelyet még a lengyel parlamentnek jóvá kell hagynia, véget vet a vitának Brüsszellel.

„Azt javaslom, hogy ezt a kamarát számoljuk fel” – közölte.

A tervezet szerint a kamarában jelenleg ülő bíráknak lehetőségük lenne a Legfelsőbb Bíróság valamelyik másik kamarájába távozni vagy nyugdíjba vonulni.

A kamarát egy másik testület, a szakmai felelősség kamarája váltaná fel, tizenegy bíróval.

„Lehetőséget akarok adni a lengyel kormánynak arra, hogy lezárja az Európai Bizottsággal folytatott vitát” – mondta Duda.

A fegyelmi kamara létrehozása a lengyel igazságszolgáltatás átalakításának része volt, amit az Európai Unió a demokratikus normákkal szembeni visszaélésnek tekint, támadásnak a bírói függetlenség ellen.

Lengyelország populista, nacionalista kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy fontos volt gyökerestől kiirtani a korrupciót az igazságszolgáltatásban a kommunista uralom alatt kinevezett bírák hagyatékával együtt.

Az Európai Bíróság (EB) tavaly októberben napi egymillió eurós bírságot szabott ki Lengyelországra, amiért figyelmen kívül hagyta a fegyelmi kamara felfüggesztésére vonatkozó bírósági végzést. A bírság kifizetését Varsó megtagadta.

Csütörtökön bírálói gyorsan elutasították Duda javaslatait.

„Ez a törvényjavaslat csak kísérlet arra, hogy színlelt márkaváltással uniós pénzhez jussanak, miközben továbbra is megsértik az EB döntéseit” – írta Laurent Pech, a brit Middlesex Egyetem európai jogi professzora Twitteren.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban csaknem hetvenmillió euró pénzbírság megfizetésére kötelezte Lengyelországot, Brüsszel pedig azzal fenyegetőzött, hogy elkezdi levonni a pénzt a Varsónak címzett uniós forrásokból.

„Meg kell várnunk, hogy pontosan mit javasolnak” – mondta Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője Brüsszelben újságíróknak, amikor Duda bejelentéséről kérdezték.

Christian Wigand, az Európai Bizottság másik szóvivője arról beszélt, hogy a bírságokat addig kell alkalmazni, „amíg Lengyelország maradéktalanul eleget nem tesz a bíróság végzésének”.

„Lengyelországra maradt, hogy teljes mértékben és sürgősen intézkedjen” – tette hozzá.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG