Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szó szerint fizetnie kell Varsónak a bírák fegyelmezéséért


Tüntetés a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása ellen Varsóban 2018. július 3-án
Tüntetés a lengyel igazságszolgáltatás átalakítása ellen Varsóban 2018. július 3-án

Az Európai Unió végrehajtó testülete nagyjából hetvenmillió euró pénzbírság megfizetését követeli Lengyelországtól, amiért elmulasztotta felszámolni a bírák fegyelmezésének vitatott rendszerét – tudta meg forrásaitól a Reuters hírügynökség.

Az Európai Bizottság szóvivője egy keddi sajtótájékoztatón külön megerősítette, hogy megkapták Lengyelország legutóbbi magyarázó levelét a vitában, amely a közösség számos olyan csatájának egyike, amelyeket a demokratikus normák miatt vív Varsóval.

„Az EU-nak megvannak a módszerei arra, hogy biztosítsa Lengyelország esedékes bírságainak megfizetését” – mondta a szóvivő.

Január 11-én járt le az a határidő, amelyet arra adtak a lengyel nacionalista kormánynak, hogy közölje a bizottsággal, mikor és hogyan tervezi felszámolni a lengyel legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, amelynek felfüggesztését az EU legfelsőbb bírósága elrendelte.

Varsó már visszautasította, hogy figyelembe véve az Európai Unió luxembourgi bíróságának döntését, amely akkor napi egymillió eurós bírságot hagyott jóvá.

Két külön-külön megszólaló és névtelenséget kérő bizottsági forrás azt mondta, hogy a levél lengyel nyelvű, ezért le kell fordítani, mielőtt a bizottság hivatalos választ adhatna.

Ha ez nem elégíti ki a bizottságot – amely a közös uniós jogszabályok végrehajtójaként működik, beleértve az igazságszolgáltatás védelmét a politikai beavatkozással szemben –, akkor az egyik forrás szerint számla megy Varsónak, 45 napos fizetési határidővel.

Addigra a bírság körülbelül hetvenmillió eurót tesz majd ki – erősítette meg a második forrás, hozzátéve, hogy hamarosan elküldik Varsóba az úgynevezett fizetési felszólítást.

A múlt héten az üggyel kapcsolatos kérdésre egy lengyel igazságügyi miniszterhelyettes azzal vádolta az EU-t, hogy illegális követeléseket támaszt országával szemben, és azt mondta, Varsó nem enged a „zsarolásnak”.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 2017-ben vezette be a bírák fegyelmezésének új rendszerét az igazságszolgáltatás átfogó átalakításának részeként. Ezt széles körben elítéltek, mert aláássa a bíróságok és a bírák függetlenségét, ami a modern liberális demokráciák, valamint a lengyel és az uniós jog központi elve.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG