Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel kormány beleáll az abortusz majdnem teljes betiltásába


Az abortusztörvény ellen tiltakozó nő néz farkasszemet egy lengyel rendőrrel az október 26-i tüntetésen, Varsóban.
Az abortusztörvény ellen tiltakozó nő néz farkasszemet egy lengyel rendőrrel az október 26-i tüntetésen, Varsóban.

A parlamentben közben az őrök védték meg Jaroslaw Kaczynski pártelnököt a dühös ellenzéki képviselőktől.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök megvédte az új szabályozást, ami lényegében betiltja az abortuszt az országban - írja az AP. A döntés ellen lassan egy hete folyamatosan zajló országos tüntetésekre a kormányfő azt mondta, hogy a járványügyi korlátozások miatt nem lenne szabad megtartani azokat.

"A választás szabadságához először életben kell lenni."

- érvelt közleményében a törvény mellett Morawiecki. Szerinte az utcákon látható "agresszió, vandalizmus és a támadások" abszolút megengedhetetlenek, nem lenne szabad megtörténniük. A miniszterelnök felszólított mindenkit, hogy tartsa be a járványügyi korlátozásokat, ne gyülekezzenek öt főnél többen.

Templomoknál is tüntetnek Lengyelországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

Eközben kedden a lengyel országgyűlés elnöke a parlamenti őröket hívta Jaroslaw Kaczynski pártelnök és miniszterelnök-helyettes védelmére, akit dühös ellenzékiek vettek körbe.

Ryszard Telecki házelnök, Kaczynski szövetségese azzal korbácsolta fel a hangulatot, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tüntetők egyik szimbólumát, a vörös villámot a náci SS jelképéhez hasonlította.

Múlt csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki a beteg magzatok művi vetélését. Mivel az országban az abortuszok jelentős többségét ezzel az indokkal végezték, a döntés lényegében betiltotta az abortuszt a mélyen vallásos, többségében katolikus Lengyelországban, ahol már eddig is rendkívül szigorúan szabályozták a művi terhességmegszakítást. Az alkotmánybíróság döntése óta folyamatosak a tiltakozások az országban.

Tavaly 1 110 abortuszt végeztek Lengyelországban főleg azzal az indokkal, hogy a magzat beteg volt. Az új döntés értelmében csak akkor van lehetőség a művi terhességmegszakításra, ha a nő élete veszélyben van a terhesség miatt, vagy mert a magzat nemi erőszakból vagy vérfertőző kapcsolatból fogant.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG