Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább tüntetnek Lengyelországban az abortusztörvény szigorítása ellen


"Nem leszünk áldozatok" feliratú plakáttal tiltakoznak az abortusz további szigorítása ellen a lengyelországi Gdyniában, 2020. október 23-án.
"Nem leszünk áldozatok" feliratú plakáttal tiltakoznak az abortusz további szigorítása ellen a lengyelországi Gdyniában, 2020. október 23-án.

Lényegében betiltja Lengyelországban az abortuszt az ország alkotmánybíróságának döntése, amely a tiltakozók szerint az egyház nyomására született. A járvány ellenére a héten újabb demonstrációk várhatók.

Női jogvédő szervezetek újabb tiltakozásokat terveznek Lengyelországban, miután a túlnyomó többségben katolikus országban tovább szigorították a már így is szigorú abortusztörvényeket. A csütörtöki döntés óta folyamatosak a dühös utcai tiltakozások országszerte, a demonstrálók azokban a régiókban is az utcára vonultak, ahol a járványügyi intézkedések tiltják a gyülekezések megtartását.

Az orvosok szerint hiba volt épp most szigorítani

Andrzej Matyja, az ország orvostársadalmának befolyásos tagja kritizálta a kormány döntését, hogy a járvány közepén vezettek be egy olyan változtatást, amely „felelőtlen módon kiprovokálja, hogy az emberek összegyűljenek”, hiszen a tüntetéseken nincs lehetőség a távolságtartásra.

A lengyel alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek mondta ki a beteg magzatok művi vetélését. Mivel az országban az abortuszok jelentős többségét ezzel az indokkal végezték, a döntés lényegében betiltotta az abortuszt Lengyelországban.

2019-ben 1 110 abortuszt végeztek az országban, főleg azért, mert a magzat beteg volt. Az új döntés értelmében csak akkor szabad abortusz végezni, ha a nő élete veszélyben van a terhesség miatt, vagy mert a magzat nemi erőszakból vagy vérfertőző kapcsolatból fogant.

Az egyházat okolják

Hétfőn tovább folynak a tiltakozások az alkotmánybíróság döntése ellen, egy női jogvédő szervezet bejelentette, hogy 50 városban terveznek az utcára vonulni. Vasárnap egész Lengyelországban ezrek tüntettek, a tiltakozók a templomokban is demonstráltak.

Katowicében a tüntetők a helyi katedrális elé vonultak, ahol azt skandálták, hogy emberi és nem egyházi törvényeket akarnak. A döntés ellenzői azzal vádolják az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, hogy azért szigorították meg az abortuszt, hogy az egyház kedvében járjanak. Ezt a párt és a katolikus egyház is tagadta.

Varsóban a tiltakozók a lengyel állami hírügynökség szerint az a feliratot festették fel egy templom falára, hogy „abortusz határok nélkül” és hogy „vér tapad a kezetekhez”.

„Azért jöttem ki az utcára, mert zavar, hogy egy szekuláris országban az egyház dönti el, hogy milyen jogaim vannak, és mi az, amit nem tehetek meg” – nyilatkozta a varsói tüntetés egyik résztvevője.

XS
SM
MD
LG