Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel kormány újabb kétezer katonát vezényel a belarusz határra


Lengyel katonák a belarusz határnál 2022. november 2-án
Lengyel katonák a belarusz határnál 2022. november 2-án

Lengyelország jelentősen megerősíti keleti határai védelmét, mivel az utóbbi időben csúcsot döntött a Belaruszból átjutni próbáló bevándorlók száma.

„Nem ezer, hanem kétezer fős erősítés lesz” – jelentette be Maciej Wąsik, a belügyminiszter helyettese a védelmi tárca által is jóváhagyott intézkedést.

A katonák a következő két hétben fognak csatlakozni a jelenleg a határ térségében állomásozó kétezer társukhoz.

Ehhez kapcsolódóan: Erősíti védelmét a NATO a Wagner fokozódó belarusz jelenléte miatt

Lengyelország a napokban provokáció veszélyére figyelmeztetett Belarusz részéről, és aggályait fejezte ki a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosainak ottani megjelenésével kapcsolatban is.

Varsó azzal vádolja Minszket és Moszkvát, hogy direkt közel-keleti és afrikai migránsokat utaztat az Európai Unió keleti határaihoz, hogy így destabilizálja a régiót.

Wąsik arról számolt be, hogy az illegális határátlépési kísérleteket a belarusz szolgálatok szervezik ezen a határszakaszon.

„Ha a túloldalon valódi határőrök lennének, és nem embercsempészeti tisztségviselők, akkor egyáltalán nem történnének ilyen határsértések” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Megerősítik a Wagner-zsoldosok táborát Belaruszban

A lengyel hatóságok idén eddig mintegy 19 ezer illegális határátlépési kísérletet regisztráltak, miközben tavaly ez a szám összesen 16 ezer volt. Egyedül múlt hónapban több mint négyezren próbáltak így bejutni Lengyelországba.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG