Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel nők elárulva érzik magukat az abortuszreform lassúsága miatt


Tüntetés az abortusztörvények ellen egy terhes nő halálát követően Varsóban 2023. június 14-én
Tüntetés az abortusztörvények ellen egy terhes nő halálát követően Varsóban 2023. június 14-én

A nők példátlan mozgósítása juttatta hatalomra a liberális szövetséget Lengyelországban, felcsillantva a reményt, hogy eltörlik Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét. Most azonban a lengyel nők elárulva érzik magukat.

Az októberi választásokon a szavazásra jogosult nők 74 százaléka vett részt, ami rekordnak számít. A fiatal női szavazók mozgósítása segített a Nyugat-barát pártoknak a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány leváltásában.

A nők most csalódottak és dühösek, amiért szerintük a kormány húzza az időt az abortuszra vonatkozó törvények megváltoztatásával kapcsolatban.

A döntően katolikus országban 1993 óta tilos az abortusz, kivéve, ha a terhesség szexuális erőszak vagy vérfertőzés következménye, illetve ha az anya életét vagy egészségét veszélyezteti.

A PiS nyolcéves kormányzása alatt megszigorították a hozzáférést az abortuszhoz, a mesterséges megtermékenyítéshez és a sürgősségi fogamzásgátláshoz.

Korábbi cikkünk a témában: Újabb terhes nő halt meg, felülvizsgálják az abortuszra vonatkozó lengyel szabályokat

A törvények liberalizálását célzó négy törvényjavaslat a napokban elakadt a parlamentben, mert a képviselők arra várnak, hogy az alsóház elnöke zöld utat adjon a vita megkezdéséhez.

A házelnök, Szymon Hołownia, a Harmadik Út jobbközép koalíciós párt képviselője azonban a héten úgy döntött, hogy áprilisra halasztja a vitát.

Hołownia, aki progresszív katolikusnak nevezi magát, azt mondta, hogy a törvényjavaslatok megvitatását az áprilisban esedékes önkormányzati választások kampányára szeretné időzíteni.

„Elárulva érezzük magunkat” – mondta az AFP hírügynökségnek Marta Lempart, a Női Sztrájk mozgalom vezetője.

A parlamentben elakadt négy törvényjavaslat közül kettőt az Új Baloldal, a kormánykoalíció egyik pártja nyújtotta be. Az egyik a 12. hétig engedélyezi az abortuszt, a másik pedig dekriminalizálja az abortusz segítését.

Donald Tusk miniszterelnök polgári koalíciója egy külön törvényjavaslatot nyújtott be az abortusz legalizálására.

„Nem lehet félretenni az emberi jogokat”

Marta Lempart, aki korábban országos tömegtüntetéseket szervezett a korlátozó törvények ellen, azt mondta, hogy addig fog harcolni, amíg vissza nem vonják a bírált jogszabályokat.

„A lengyelországi nők voltak azok, akik eldöntötték a választásokat, ezért most megérdemeljük, hogy megkezdődjön az abortusz legalizálásáért folytatott munka” – mondta.

Lempart tüntetésre szólított fel a Harmadik Út irodájánál, amely a négypárti koalíció két pártját tömöríti.

A másik két koalíciós partner, a Tusk vezette Polgári Koalíció és az Új Baloldal képviselői is kifogásolták a késlekedést, ami az első nagyobb megosztottságot okozta a kormánykoalíción belül.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország: rendszerváltás vagy alkotmányos válság?

„Nem lehet csak úgy félretenni az emberi jogokat” – mondta Agnieszka Dziemianowicz-Bąk családügyi miniszter, hozzátéve, hogy a nők „belefáradtak a várakozásba”, hogy a törvények megváltozzanak.

„Megszerveztük magunkat, és most követeljük, amit ígértek nekünk” – mondta az AFP-nek Natalia Broniarczyk, az Abortusz Határok Nélkül csoport munkatársa.

„Az orvosokat egyszerűen nem tanították meg arra, hogyan kell abortuszt végezni” – mondta Broniarczyk, hozzátéve, hogy a lengyel orvosi tankönyvekben „egyetlen szó sincs” arról, hogyan kell elvégezni az eljárást.

A legfrissebb adatok szerint 2022-ben mindössze 161 legális abortuszt hajtottak végre a 38 milliós uniós tagállamban.

Az Abortusz Határok Nélkül azonban azt állítja, hogy minden évben több ezer lengyel nőnek segítenek, akik meg akarják szakítani a terhességüket.

Akkor akadt el a lengyel reform, amikor Franciaország az alkotmányában rögzítette az abortuszhoz való jogot – mutatott rá Broniarczyk.

„A francia nők a hetvenes években Lengyelországba jöttek abortuszra, amikor ez itt még lehetséges volt. Most egy teljesen megváltozott, frusztráló helyzetben vagyunk” – tette hozzá.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG