Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel parlament előtt az iskolák kormányellenőrzésének erősítése


Üres osztályterem egy varsói általános iskolában tanársztrájk idején 2019. április 8-án
Üres osztályterem egy varsói általános iskolában tanársztrájk idején 2019. április 8-án

A lengyel képviselők várhatóan szerdán vitatják meg a nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) párt törvénytervezetét, amely bírálói szerint korlátozhatja a hozzáférést az oktatáshoz az LMBT- és a reproduktív jogokról, és nagyobb ellenőrzést biztosíthat a kormányzó PiS-nek az iskolák felett.

A PiS azt állítja, hogy változtatásokra van szükség az oktatási rendszerben a gyerekek védelme érdekében, de az ellenzők szerint ez egy olyan átfogó törekvés része, amelynek célja a liberális értékek kiiktatása a közéletből.

Przemysław Czarnek oktatási miniszter kijelentette, hogy a kormány által kinevezett iskolafelügyelőknek jogukban áll betiltani minden olyan műsort, amely „veszélyt jelent a gyermekek erkölcsére”, különösen a szexuális nevelés terén.

A női erények tanítása

Czarnek egyszer azt mondta, hogy a melegek „nem egyenlők a normális emberekkel”, és felszólította az iskolákat, hogy a lányoknál a női erények tanítására helyezzék a hangsúlyt és bírálják a szűk nadrágot viselő férfiakat.

A PiS egy sor oktatási reformot vezetett be arra hivatkozva, hogy meg kell védeni a hagyományos keresztény értékeket és meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy büszkék legyenek a lengyel történelemre.

Civil szerezetek csak ellenőri jóváhagyással

Az új törvényjavaslat értelmében a civil szervezetek tanrenden kívüli iskolai tevékenységét egy ellenőrnek kellene jóváhagynia. A törvény az iskolaigazgatók elbocsátását is megkönnyítené.

A tervezet bírálói arra figyelmeztetnek, hogy az új szabályozás korlátozza a szülők jogát ahhoz, hogy maguk döntsenek gyermekük oktatásáról.

Fikcióvá váló autonómia

„Minden bizonnyal dermesztő lesz ennek a hatása” - mondta Krzysztof Baszczyński, a Lengyel Pedagógusok Szakszervezetének helyettes vezetője.

„Ha iskolát vezetsz, döntéseket hozol (…) és tudod, hogy lehet, hogy valakinek nem tetszik, akkor az iskola, az igazgató autonómiája, a szülők és a tanárok autonómiája fikcióvá lesz.”

A helyi média arról számolt be, hogy tavaly felfüggesztették az egyik általános iskola igazgatóját, mert olyan találkozót szervezett, amelyen bírák beszélgettek az alkotmányról.

A történelem és a jelen

Czarnek egy új tantárgy, a történelem és a jelen bevezetését is bejelentette, amely az állampolgári nevelésre fordított időből csíp le ahhoz, hogy az 1945-től 2015-ig tartó eseményekre összpontosítson.

A diákoknak meg kell vitatniuk „az eurózóna instabilitását” és el kell magyarázniuk, miért volt a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa – amelyben Lech Kaczyński elnök, a PiS-vezér Jarosław ikertestvére is életét vesztette – „a háború utáni Lengyelország legnagyobb tragédiája”.

Kormánypárti szavazókat nevelni

Ryszard Terlecki, a kormánypárti házelnök 2020-ban azt mondta: az iskolai reformoknak azt kell eredményezniük, hogy a diákok jobban tájékozódjanak a valóságban és hűek legyenek a hagyományokhoz, ami arra készteti majd őket, hogy a PiS-re szavazzanak.

„Az oktatásnak azt kell eredményeznie, hogy a lengyel fiatalok hazafiak legyenek, és ha azok, akkor biztosan szavazni fognak” – mondta a múlt héten a TVN24 magántelevíziónak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG