Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvétózza az elnök a vitatott lengyel médiatörvényt


Tüntetés a sajtószabadságért és a TVN független médiavállalatot ellehetetlenítő törvény ellen Varsóban 2021. december 19-én. A plakáton a szabad média felirat látható.
Tüntetés a sajtószabadságért és a TVN független médiavállalatot ellehetetlenítő törvény ellen Varsóban 2021. december 19-én. A plakáton a szabad média felirat látható.

A lengyel elnök hétfőn közölte, hogy megvétózza azt a médiatörvényt, amely arra kényszerítette volna az amerikai Discovery vállalatot, hogy adja fel a TVN lengyel televíziós hálózatban lévő többségi részesedését. Andrzej Duda szerint a törvény népszerűtlen, és csorbította volna Lengyelország üzleti hírnevét.

A parlament alsóháza által nemrég elfogadott törvényjavaslat megakadályozta volna, hogy bármely nem európai szervezet 49 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkezzen lengyelországi televíziós vagy rádiós műsorszolgáltatóban. A gyakorlatban azonban a törvény csak egyetlen létező vállalatot, az amerikai Discovery Inc.-t érintette volna. A törvény alapján a cégnek el kellett volna adni a TVN nevű szolgáltató – az egyik utolsó független lengyel médiavállalat – többségét, vagy akár az egészet.

Megmenekült a független hírtévé

A lengyel kormány vezetői azzal érveltek a jogszabály mellett, hogy a nemzetbiztonság és a szuverenitás szempontjából fontos annak biztosítása, hogy egyetlen, Európán kívüli vállalat se ellenőrizhesse a közvélemény formálását segítő vállalatokat.

Sok lengyel azonban úgy látta, hogy a törvényjavaslat, amelyet a Duda által támogatott kormányzó Jog és Igazságosság párt szorgalmazott, elhallgattatná a TVN24 nevű, milliók által nézett hírtelevíziót.

Duda, akire az amerikai kormány nyomást gyakorolt, hogy vétózza meg a törvényjavaslatot, azzal is érvelt, hogy Lengyelország számára fontos, hogy szövetségesei becsületes partnerként tekintsenek rá. A TVN megvásárlása az eddigi legnagyobb amerikai befektetés volt Lengyelországban, a Discovery most hárommilliárd dollárra becsüli a vállalat értékét.

Az eddigi legnagyobb amerikai befektetés volt

A médiatörvény ellen a közelmúltban országszerte tömeges tüntetéseket tartottak, miközben a Discovery azzal fenyegetőzött, hogy nemzetközi választottbíróságon beperli Lengyelországot.

Duda elmondása szerint elvben egyetért azzal, hogy az országoknak korlátozniuk kellene a külföldi tulajdonszerzést a médiavállalatokban, mondván, hogy sok más demokratikus országban, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is van ilyen jogszabály. De azt is mondta, hogy ebben az esetben a törvény egy olyan vállalkozásnak ártott volna, amely már legálisan működik Lengyelországban.

Megjegyezte, hogy a törvényjavaslat aláírása dollármilliárdokba került volna a nemzetnek, és azt mondta, osztja sok lengyel kollégája véleményét, hogy más problémákra tekintettel a törvényjavaslatra most nincs szükség.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG