Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel Pegasus-botrány: ellenzéki jogászok a listán


Az NSO Group logója egy laptop billentyűzetére helyezett okostelefonon 2021. július 29-én
Az NSO Group logója egy laptop billentyűzetére helyezett okostelefonon 2021. július 29-én

A 2019-es, sorsdöntő parlamenti választások utolsó heteiben agresszív módon feltörték egy lengyel ellenzéki személyiségeket képviselő, magas rangú ügyvéd mobiltelefonját. Két évvel később ugyanez történt egy ügyésznővel is, aki megpróbálta megakadályozni a tisztogatásokat az igazságszolgáltatásban.

Mindkét esetben azt a katonai célú kémprogramot használták, amelyet az izraeli NSO-tól szereztek be: attól a cégtől, amelyet az Egyesült Államok kormánya a közelmúltban feketelistára tett – állítják a Torontói Egyetemen működő Citizen Lab internetes megfigyelőszervezet digitális nyomozói.

A Citizen Lab nem tudta megmondani, ki rendelte el a feltöréseket, az NSO pedig nem nevezi meg az ügyfeleit, ráadásul azt állítja, hogy csak az izraeli védelmi minisztérium által ellenőrzött legitim kormányzati szervekkel működik együtt. Mindazonáltal mindkét áldozat biztos abban, hogy Lengyelország egyre illiberálisabb kormánya a felelős.

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta

A lengyel állambiztonsági szóvivő, Stanisław Żaryn nem erősítette meg és nem is cáfolta, hogy a kormány rendelte-e el a feltöréseket, vagy hogy a varsói kabinet vásárolt-e bármit az NSO-tól.

Roman Giertych ügyvéd és Ewa Wrzosek ügyész mindenesetre felkerült a kormány azon bírálóinak listájára, akiknek a telefonját feltörték a cég Pegasus nevű termékével. A kémprogram lehallgatóeszközzé változtatja a telefont, és lehetővé teszi a kezelőjének, hogy távolról hozzáférjen mindenhez az üzenetektől a névjegyekig. Az áldozatok között vannak mexikói és szaúdi újságírók, brit ügyvédek, palesztin emberi jogi aktivisták, államfők és Ugandában szolgáló amerikai diplomaták is.

Az EU szerint sürgősen kezelni kell

A lengyelországi feltörések híre azért különösen figyelemre méltó, mert jogvédő csoportok a kémprogramok betiltását követelik az egész EU-ban. A huszonhét tagállamot tömörítő Európai Unió megszigorította a kémprogramok exportkorlátozását, de a bírálók szerint ez nem elég, sürgősen kezelni kell a tagállamok visszaéléseit.

A Citizen Lab korábban több visszaélést is észlelt Lengyelországban már 2017 novemberétől, bár akkor még nem azonosította az áldozatokat. A Pegasus kémszoftverét kapcsolatba hozták Magyarországgal is, amelyet Lengyelországhoz hasonlóan demokráciaellenes visszaélésekkel vádoltak. Állítólag Németország és Spanyolország is az NSO ügyfelei közé tartozik, a katalán szeparatisták pedig azzal vádolják Madridot, hogy célba vette őket a Pegasusszal.

A lengyel célpontok a demokrácia veszedelmes eróziójának bizonyítékát látják a telefonfeltörésekben abban az országban, ahol a szovjet hegemónia négy évtizeddel ezelőtt kezdett felbomlani.

Egy másik ügyben letartóztatnák

Néhány órával azelőtt, hogy Żaryn válaszolt az Associated Press e-mailben feltett kérdéseire a feltörésekről, egy tartományi ügyész indítványt nyújtott be Giertych ügyvéd letartóztatására egy pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásban.

Żaryn nem kommentálta, hogy a két ügy összefügghet-e. Azt mondta, hogy Lengyelország csak bírósági végzés alapján folytat megfigyelést.

„Indokolatlanok azok a felvetések, amelyek szerint a lengyel szolgálatok operatív módszereket alkalmaznának a politikai harcban” – mondta Żaryn .

2019-ben a TVN nevű független lengyel műsorszolgáltató bizonyítékot talált arra, hogy a kormány korrupcióellenes ügynöksége több mint nyolcmillió dollárt költött telefonkémprogramokra. Az ügynökség cáfolta a jelentést, de Mateusz Morawiecki kormányfő nem volt ennyire határozott, és azt mondta, hogy „a kellő időben mindent tisztázni fognak”.

2019 utolsó négy hónapjában Giertych telefonját legalább tizennyolcszor törték fel – derítette ki a Citizen Lab. Akkoriban az ügyvéd Donald Tuskot, a volt polgári platformos kormányfőt, a legnagyobb mostani ellenzéki párt elnökét és Radosław Sikorski volt külügyminisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt képviselte.

Az ágyban és a gyóntatófülkében is

A „pofátlanul agresszív” tempó és a lehallgatások intenzitása – napról napra, akár óráról órára – „kétségbeesett vágyat tükröz arra, hogy figyeljék az ügyvéd kommunikációját”, mondta John-Scott Railton, a Citizen Lab vezető kutatója. A megfigyelés annyira elszánt volt, hogy az iPhone használhatatlanná vált, Giertych ezért kidobta.

„Ez a telefon velem volt a hálószobámban és velem volt, amikor gyónni mentem. Teljesen átvizsgálták az életemet” – mondta.

A legtöbb feltörés közvetlenül a 2019. október 13-i parlamenti választás előtt történt, amelyet Jarosław Kaczyński Jog és Igazságosság pártja nyert kis fölénnyel, és ami a bírói függetlenség és a sajtószabadság további eróziójához vezetett.

Toronybiznisz

Giertychnek abban az időben ügyfele volt egy osztrák fejlesztő is, aki azt állította, hogy Kaczyński, Lengyelország legbefolyásosabb politikusa átverte, amikor a varsói kereskedelmi ikertornyok építéséről kötött megállapodás kútba esett. A kudarcba fulladt üzlet híre botrányt robbantott ki, mert a lengyel törvények tiltják a politikai pártoknak a profitszerzést – a tornyokat pedig a Kaczyński pártja tulajdonában lévő földterületen építették volna.

Giertych egy illegális lehallgatási ügyben is képviselte Sikorskit, amelyben a volt külügyminiszter beszélgetéseit rögzítették és tették közzé; Sikorski azt állítja, hogy a kormány elmulasztotta kivizsgálni Kaczyński szövetségeseinek esetleges érintettségét ebben.

Száműzés vidékre

Tavaly Wrzosek vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy el kell-e halasztani az elnökválasztást, mivel veszélyeztetheti a választók és a szavazókörökben dolgozók egészségét. Szinte azonnal elvették tőle az ügyet, és kétnapos határidővel áthelyezték egy távoli vidéki városba, Srembe.

„Még azt sem tudtam, hol van ez a város, és nem volt hol laknom” – mondta Wrzosek, akinek a telefonját röviddel azután törték fel, hogy visszatért Varsóba, és újrakezdte a kormányt bíráló médiaszerepléseit.

Erkölcstelen XXI. századi zsoldos

Wrzosek, aki egy független ügyészi szövetség hangját gyakran hallató tagja, akkor tudta meg, hogy feltörték a telefonját – és erről tweetelt is –, amikor az Apple a múlt hónapban riasztásokat küldött azoknak a felhasználóinak, akiket az NSO Pegasus programja célba vett, köztük tizenegy, Ugandában szolgáló amerikai külügyminisztériumi alkalmazottnak. A még aznap benyújtott keresetében az Apple „erkölcstelen XXI. századi zsoldosnak” nevezte az NSO-t. 2019-ben a Facebook beperelte az izraeli céget, amiért állítólag feltörte a világszerte népszerű WhatsApp üzenetküldő alkalmazást.

Wrzosek hivatalos feljelentést tett, de nem számít azonnali felelősségre vonásra, mert úgy véli, hogy „ugyanazok a szolgálatok fogják lefolytatni az eljárást és keresni az elkövetőket, amelyek megpróbálták feltörni a telefonját”.

Készült az AP beszámolója alapján.
XS
SM
MD
LG