Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az NSO eladósodottsága miatt leállíthatják a Pegasus kémszoftvert


Az NSO Group standja egy nemzetközi védelmi ipari kiállításon Tel-Avivban 2019. június 4-én
Az NSO Group standja egy nemzetközi védelmi ipari kiállításon Tel-Avivban 2019. június 4-én

Az NSO Group eladósodottsága miatt az izraeli vállalat tulajdonosai a cég eladását fontolgatják; az új vezetés leállíthatja a Pegasus kémszoftvert – tájékoztattak bennfentes források.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy több befektetési alappal is tárgyalások folynak az adósság refinanszírozásának vagy a cég eladásának lehetőségeiről. Az erről szóló sajtóértesülések szerint az esetleges új tulajdonosok között van két amerikai befektetési alap is, amelyek a botrányt okozó Pegasus leállításának lehetőségét is felvetették.

E forgatókönyv alapján a két társaság kétszázmillió dollár friss tőkét vonna be, és a szoftvert szigorúan védelmi célú kiberbiztonsági szolgáltatások kidolgozására használnák fel, illetve fejlesztenék a vállalat dróntechnológiáját is.

A vállalat adósságállománya jelenleg mintegy 450 millió dollárra rúg.

Az NSO szóvivője nem kommentálta az ügyet.

Nehéz helyzetben a cég

Az izraeli cég közölte, hogy kizárólag kormányügynökségeknek, bűnüldöző szerveknek árusítják a titkos megfigyelésekre szolgáló technológiát, és szerződést bontottak azokkal az ügyfelekkel, akik visszaéltek a szoftverrel. A fegyver értékesítése az izraeli állam jóváhagyásától is függ.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium ennek ellenére tiltólistára helyezte az NSO-t, mondván, az az „Egyesült Államok nemzetbiztonsági vagy külpolitikai érdekeivel szembeni tevékenységet végzett”. A cég jogi úton támadta meg a döntést.

Később az Apple keresetet nyújtott be a társaság ellen az okostelefonjainak felhasználóit érintő lehallgatások miatt, illetve tudatta, hogy értesítik a kémprogram telepítését lehetővé tévő Forcedentry szoftverrel fertőzött iPhone-ok tulajdonosait.

Az egyik illetékes szerint a cég bevétele a várakozások szerint idén 230 millió dollár körül lesz, ami nyolcszázalékos csökkenést jelent 2018-hoz képest.

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok újságírók, ügyvédek, nem kormányközeli médiatulajdonosok, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG