Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyelek is szervezett belarusz menekültszállításra gyanakszanak


Két illegális bevándorlócsoportot fogtak el a lengyel határőrök 2021. június 18-án a belarusz határon
Két illegális bevándorlócsoportot fogtak el a lengyel határőrök 2021. június 18-án a belarusz határon

Lengyelország azzal vádolja Belaruszt, hogy egyre több migránst küld a határra, megtorlásul azért, mert Varsó menedéket ad a belarusz sportolónak, Kriszcina Cimanouszkajának. Szerintük a magát belarusz elnöknek tekintő Lukasenka szervezi a menekültáradatot.

Maciej Wąsik belügyminiszter-helyettes augusztus 5-én kijelentette, hogy Minszk „hibrid háborút folytat az Európai Unió ellen, illegális bevándorlók segítségével”.

„Fiatal férfiak és nők egyaránt vannak, gyerekekkel. Belarusz élő fegyverként használja ezeket a bevándorlókat” – mondta Wąsik a Telewizja wPolsce online műsorszolgáltatónak.

„Az elmúlt napokban a [migránsok] számának növekedését tapasztaltuk, ezt válasznak gondoljuk a belarusz futónő menedékjogának megadására” – mondta.

A belarusz kormány tisztviselői még nem reagáltak.

Belarusz válasz az uniós szankciókra

Cimanouszkaja döntése a disszidálásról elmélyítette a feszültséget Minszk és Varsó között, miközben az Európai Unió azzal vádolja a magát belarusz elnöknek kikiáltó Aljakszandr Lukasenkát, hogy migránsokat használ fel az uniós szankciók miatti visszavágásra. Az EU augusztus 5-én hívatta be a belarusz követet, hogy tiltakozzon a menekültprobléma ellen.

Az elmúlt hetekben a szomszédos országok és az EU-tagállam Litvánia is arról számolt be, hogy megugrott az illegális határátlépések száma Belaruszból, és közölték, hogy Minszk külföldről útnak indított migránsokat szállít a határra és küld át az EU-ba.

Egy nap és egy éjszaka alatt többen jöttek, mint egy év alatt

A lengyel határőrség a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az augusztus 4-ről 5-re virradó éjszaka egy 71 migránsból álló csoportot tartóztatott fel a Belarusszal közös határon, augusztus 4-én pedig egy másik, 62 fős csoportot, főleg irakiakat.

Ez több, mint az a 122 illegális bevándorló, akiket tavaly egy év alatt vettek őrizetbe a határ mentén – közölte a határőrség. A múlt hónapban 242 migránst fogtak el.

Wąsik szerint legújabban főleg Irakból jönnek, de Afganisztánból is érkeznek migránsok.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG