Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyelek tovább emelik a tétet: 10 ezer katonát küldenek a belarusz határra


A minszki védelmi minisztérium fotóján közös hadgyakorlaton láthatók a belarusz katonák és a Wagner-zsoldosok Breszt közelében 2023. július 20-án
A minszki védelmi minisztérium fotóján közös hadgyakorlaton láthatók a belarusz katonák és a Wagner-zsoldosok Breszt közelében 2023. július 20-án

Először ezer, majd 2000 katonáról volt szó. Mariusz Blaszczak védelmi miniszter csütörtökön már azt közölte, hogy Lengyelország 10.000 katonát tervez küldeni a belarusz határhoz a határőrség támogatására.

„Körülbelül 10 ezer katona lesz a határon, ebből 4000 közvetlenül támogatja a határőrséget, 6000 pedig tartalékban lesz” – mondta a miniszter a közszolgálati rádiónak adott interjúban.

„Közelebb visszük a hadsereget a belarusz határhoz, hogy elriasszuk az agresszort a támadástól” – mondta Blaszczak.

Maciej Wasik belügyminiszter-helyettes szerdán azt közölte, hogy Lengyelország újabb 2000 katonát küld a belarusz határra.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel kormány újabb kétezer katonát vezényel a belarusz határra

Lengyelország egyre jobban aggódik a határvidék miatt, amióta a múlt hónapban több száz harcedzett Wagner-zsoldos érkezett Belaruszba Aljakszandr Lukasenka elnök meghívására.

Belarusz a héten folytatja hadgyakorlatait a határ közelében, Aljakszandr Lukasenka elnök pedig többször is elmondta, hogy ő tartotta vissza a Lengyelországot megtámadni akaró Wagner-harcosokat.

Ehhez kapcsolódóan: Megerősítik a Wagner-zsoldosok táborát Belaruszban

Az elmúlt hónapokban nőtt azoknak a főként közel-keleti és afrikai migránsoknak a száma is, akik megpróbálnak átjutni a határon Lengyelországba.

A határőrség parancsnoka, Tomasz Praga a hét elején azt mondta, hogy az idén 19 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a lengyelbelarusz határt, szemben a tavalyi 16 ezerrel.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG