Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyelországi kínai nagykövetség igyekszik megakadályozni a disszidens kínai művész kiállítását


Badiucao kínai ellenzéki művész Hongkongról szóló neonfényműalkotás-sorozata előtt 2021 novemberében az olaszországi Bresciában rendezett kiállításán
Badiucao kínai ellenzéki művész Hongkongról szóló neonfényműalkotás-sorozata előtt 2021 novemberében az olaszországi Bresciában rendezett kiállításán

A varsói kínai nagykövetség nyomást gyakorol a lengyel kormányra, hogy törölje a kínai származású, Ausztráliában élő ellenzéki művész, Badiucao kiállítását – derül ki a Szabad Európa birtokába jutott e-mailekből. A kiállításnak otthont adó művészeti központ is azt állítja, hogy a nagykövetség megfenyegette.

Egy, a Szabad Európa birtokába jutott e-mail szerint a varsói kínai nagykövetség igyekszik nyomást gyakorolni a lengyel kormányra, hogy törölje az ellenzéki művész, Badiucao művészeti kiállítását a lengyel fővárosban.

A nagykövetség által június 7-én a lengyel kulturális és nemzeti örökségi minisztérium magas rangú tisztviselőinek küldött levélben egy kínai diplomata azt írja, hogy a kiállítás támadás „Kína és a kínai vezetők” megítélése ellen, és sérti „a kínai emberek érzéseit”.

Az e-mail azzal folytatódik, hogy a Lengyelországban megrendezésre kerülő kiállítás árthat a Peking és Varsó közötti „kétoldalú kapcsolatnak”, és találkozót kér a minisztérium vezető munkatársaival.

„Nem akarjuk, hogy Lengyelországban ilyen kiállítást rendezzenek, amely aláássa a kínai–lengyel kapcsolatokat” – írta Vei Csiao, aki a varsói kínai nagykövetség kulturális ügyekért felelős új tanácsosaként mutatkozott be, és a nagykövetség kulturális ügyekért felelős fiókjáról küldte az e-mailt.

A levél – amelynek tartalmáról először a Szabad Európa számolt be – a legújabb epizódja annak, hogy a kínai tisztviselők cenzúrázni akarják Badiucao kiállításait. A művész politikailag érzékeny munkáiról híres, amelyek bírálják a hongkongi és a hszincsiangi elnyomást, a Kínai Kommunista Párt válaszát a koronavírus-járványra, az 1989-es Tienanmen téri leszámolást és általában Hszi Csin-ping kínai elnököt.

A varsói kiállításnak az Ujazdowski-kastély Kortárs Művészeti Központ ad otthont. Közölték, hogy a kínai nagykövetség munkatársai is nyomást gyakoroltak rájuk, hogy mondják le a tárlatot, sőt személyesen is felkereste őket egy magas rangú képviselő, aki követelte, hogy töröljék a kiállítást és távolítsák el a városszerte kihelyezett plakátokat.

„Szeretnénk kifejezni aggodalmunkat és megdöbbenésünket a varsói kínai nagykövetségnek az Ujazdowski-kastély Kortárs Művészeti Központ felé irányuló, több napja tartó akciói miatt, amelyek célja a kiállítás törlése” – áll a múzeum június 9-i sajtóközleményében. Azt is állították, hogy Kínán belül blokkolták honlapjuk elérését.

A minisztérium válasza az e-mailre nem szerepel a Szabad Európa által megszerzett közleményben, és nem világos, hogy beleegyeztek-e a találkozóba a nagykövetség tisztviselőjével. Az Ujazdowski-kastély közölte, hogy nem hátrál meg, jövő héten megrendezi a kiállítást.

A lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma és a varsói kínai nagykövetség nem válaszolt a Szabad Európa megkereséseire.

A show folytatódik

A varsói Badiucao – a jelenleg Ausztráliában élő, álnevet használó művész – harmadik nemzetközi kiállítása. A kínai tisztviselők minden egyes kiállítás esetében nyomást gyakoroltak a szervezőkre és a fogadó ország kormányára.

2022 májusában Prágában rendezték a művész legutóbbi nemzetközi kiállítását. A csehországi kínai nagykövetség munkatársai akkor is megpróbáltak hatni a Badiucao munkáit bemutató galériára, hogy törölje a kiállítást, és megkeresték a cseh kormányt is, hogy követeljék ezt.

A Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt egybeolvasztó portré a prágai DOX Kortárs Művészeti Központban 2022 májusában megrendezett Badiucao-kiállításon. A padlón szójaszószos üvegekben Molotov-koktélok
A Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt egybeolvasztó portré a prágai DOX Kortárs Művészeti Központban 2022 májusában megrendezett Badiucao-kiállításon. A padlón szójaszószos üvegekben Molotov-koktélok

2021 novemberében kínai tisztviselők szintén sikertelenül próbáltak nyomást gyakorolni egy, az olaszországi Bresciában található galériára, hogy álljon el Badiucao kiállításának megrendezésétől. A tárlat számos olyan provokatív művet tartalmazott, amelyek Kínán belül tabunak vagy akár törvényellenesnek számító témákat érintettek.

A washingtoni George Washington Egyetemen a kínai nagykövetséghez kötődő diákcsoportok kezdeményezték, hogy távolítsák el az egyetemről azokat a posztereket, amelyek Badiucao gerillaművészeti kampányának részét képezik, és témájuk a Kínában rendezett 2022-es téli olimpia.

„A kínai nagykövetség agresszív fellépése nemcsak személyes emberi jogaim és a szólásszabadság elleni támadás, hanem súlyos beavatkozás Lengyelország szuverenitásába” – mondta Badiucao a Szabad Európának a kínai követség közelmúltbeli varsói próbálkozásáról.

Badiucao gerillaművészeti kampányának plakátjai a 2022-es pekingi téli olimpiáról, valamint a kínai emberi jogi visszaélésekről szóló feliratok Prága utcáin 2022 februárjában
Badiucao gerillaművészeti kampányának plakátjai a 2022-es pekingi téli olimpiáról, valamint a kínai emberi jogi visszaélésekről szóló feliratok Prága utcáin 2022 februárjában

Kínában régóta valóságos a cenzúra a kulturális szférában. A szabad véleménynyilvánítás amúgy is szűkös tere tovább zsugorodott, amióta Hszi 2012-ben az ország vezetője lett.

Kína sikeresen terjesztette ki határain túlra hatalmas cenzúrarendszerét – amelyet növekvő gazdasági ereje és politikai befolyása táplál –, nyomást gyakorolva külföldi médiumokra, vállalatokra, sportszervezetekre és kormányokra.

Badiucao elmondta, hogy nagyra értékeli a legutóbbi incidens kapcsán kapott lengyelországi támogatást, és visszautasítja a kínai tisztviselők azon állítását, hogy munkája sérti az országot vagy népét.

„Kína-ellenesnek kiáltanak ki – mondta. – Kínában született művészként szeretem az országot és az ott élő embereket. Ezért kritizálom a kínai kormányt” – mondta.

Szöveg: Reid Standish.
XS
SM
MD
LG