Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lényeg veszett volna el – Zelenszkij megvétózta a vagyonnyilatkozat-törvényt


Az ukrán elnök és a német külügyminiszter kézfogása Kijevben 2023. szeptember 11-én. Annalena Baerbock szerint még van mit tennie Ukrajnának a korrupcióellenes küzdelemben
Az ukrán elnök és a német külügyminiszter kézfogása Kijevben 2023. szeptember 11-én. Annalena Baerbock szerint még van mit tennie Ukrajnának a korrupcióellenes küzdelemben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden megvétózta azt a felháborodást kiváltó parlamenti törvényjavaslatot, amely elzárná a nyilvánosságtól a tisztviselők kötelező vagyonnyilatkozatait.

A parlament múlt héten szavazta meg a vagyonnyilatkozati kötelezettséget előíró és Oroszország 2022-es inváziója után biztonsági okokra hivatkozva felfüggesztett jogszabály visszaállítását, ám oly módon, hogy az alapján a nyilatkozatok egy évig nem volnának nyilvánosak.

„A vétó) oka egyértelmű: a nyilatkozatokat teljes mértékben megismerhetővé kell tenni. Most azonnal. Nem egy év múlva. A nyilvántartást azonnal meg kell nyitni” – írta Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

„Ezt a kulcsfontosságú módosítást a törvény újbóli elfogadása előtt el kell végezni. Gyorsan.”

Jaroszlav Zseleznyak törvényhozó Telegramon azt írta, hogy a parlament szeptember 20-a körül szavaz újból a törvényjavaslatról.

Zelenszkij vétóját több képviselő és korrupcióellenes aktivista üdvözölte.

Ehhez kapcsolódóan: Kijöttek a képviselői vagyonnyilatkozatok, de teljesen mindegy, miket írnak oda

Vitalij Sabunin ismert ukrán korrupcióellenes harcos Telegramon úgy vélekedett, hogy Zelenszkij vétója győzelem az ukrán társadalom számára.

Olena Suliak, a Zelenszkij-féle Nép Szolgája párt vezetője „helyes és jól időzített” döntésről beszélt.

A nyilvános petíciót, amely a módosítás vétójára kérte Zelenszkijt, rövid idő alatt több tízezren írták alá – jóval többen az elnöki felülvizsgálathoz szükséges huszonötezernél.

„Ebben az esetben az elnöknek nem volt más választása, miután a petíciót rekordidő alatt nyújtották be” – közölte a Korrupcióellenes Akcióközpont nevű ukrán civil szervezet, amely az ukrán társadalom győzelmének tartja az elnöki vétót.

Korrupcióellenes aktivisták és ellenzéki törvényhozók egyaránt úgy vélik, hogy a törvényjavaslat jelenlegi formájában érvényteleníti elsődleges célját, a tisztviselők felelősségre vonását.

A Nemzetközi Valutaalap részben a vagyonnyilatkozatok visszaállítását szabta meg feltételként egy 15,6 milliárd dolláros IMF-segélycsomag egy részének kifizetéséhez.

A korrupció elleni küzdelem feltétele Ukrajna európai uniós csatlakozásának is, és az ukrán kormány az orosz invázió visszaszorítása mellett ezt nyilvánította legfontosabb feladatának.

Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben azt mondta, hogy Ukrajnának még „van mit tennie (…) a korrupció elleni küzdelemben”.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG