Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Lukoil elnöke a legújabb a titokzatos körülmények között meghalt orosz üzletemberek sorában


Putyin elnök Alekszandr Nyevszkij érdemrenddel tüntette ki a most meghalt Ravil Maganovot 2019. november 21-én
Putyin elnök Alekszandr Nyevszkij érdemrenddel tüntette ki a most meghalt Ravil Maganovot 2019. november 21-én

A Lukoil Oroszország legnagyobb magán-olajtársasága, és azon kevesek egyike, akik ellenzik a Kreml ukrajnai háborúját. Most azt állítja, hogy igazgatótanácsának elnöke „súlyos betegségben” halt meg, vitatva a helyi sajtó értesüléseit, amelyek szerint egy kórház ablakából zuhant a halálba.

„Mély sajnálattal jelentjük be, hogy Ravil Maganov súlyos betegség következtében elhunyt” – közölte a Lukoil szeptember 1-jén, néhány órával azután, hogy a helyi média olyan forrásokat és meg nem nevezett rendészeti tisztviselőket idézett, akik szerint a 67 éves férfi kiesett az orosz főváros Központi Klinikai Kórházának ablakán, és meghalt.

Az állami TASZSZ hírügynökség egy meg nem nevezett bűnüldöző forrást idézett, aki szerint Maganov öngyilkosságot követett el, amikor kiugrott a hatodik emeleti ablakból, miután szívroham miatt kórházba került. Az RBK híroldal is azt közölte, hogy a rendőrség vizsgálja az öngyilkosság lehetőségét.

Maganov a kilencvenes évek eleje óta dolgozott a Lukoilnál, és a Kremlhez hűséges emberként tartották számon.

Nem rajongott a cég a háborúért

A Lukoil azonban márciusban – alig néhány héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – ott volt azok között a csekély számú cégek között, amelyek elítélték a háborút. „Tragikusnak” nevezte a történteket, miközben a „fegyveres konfliktus mielőbbi befejezését” sürgette.

A Lukoil szeptember 1-jei közleménye nem szolgált további részletekkel Maganovról, akinek halála a legújabb az orosz üzletemberek rejtélyes haláleseteinek sorában azóta, hogy Moszkva február 24-én megindította ukrajnai invázióját.

Májusban az orosz sajtó arról számolt be, hogy a Lukoil egykori első számú vezetőjét, Alekszandr Szubbotint holtan találták egy ház pincéjében a Moszkvához közeli Mitiscsi városában.

Egyes források szerint annak a háznak a tulajdonosa, ahol a milliárdos holttestét megtalálták, Alekszej Pindjurin, más néven Magua Sámán azt vallotta a rendőrségen, hogy Szubbotin alkohol és kábítószer hatása alatt érkezett a házába, hogy egy olyan szertartáson vegyen részt, amilyenre gyakran kérte Pindjurint a másnaposság tüneteinek enyhítése érdekében.

Néhány héttel ezt megelőzően Vagit Alekperov, a Lukoil alapítója és társtulajdonosa lemondott, miután más orosz iparmágnásokkal együtt őt is elérték Ausztrália és az Egyesült Királyság szankciói Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

Ugyanezen a napon sajtójelentések szerint a Novatek orosz gázipari óriásvállalat egykori felső vezetőjét, Szergej Protoszenyát, a feleségét és a lányát holtan találták egy bérelt villában a Barcelona melletti Lloret de Mar városában.

Több más magas rangú orosz üzletembert és családtagjait is tisztázatlan körülmények között ért a halál.

XS
SM
MD
LG