Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Macron-kormány meg akarja erősíteni a rendőrségbe vetett bizalmat


Francia rendőrök Párizsban. 2020. december 30-án.
Francia rendőrök Párizsban. 2020. december 30-án.

A francia kormány hétfőn nyilvános konzultációt indít, amelynek célja a rendőrség iránti bizalom növelése. A francia rendőrséget az elmúlt hónapokban többször vádolták rasszizmussal és brutalitással.

Emmanuel Macron francia elnök decemberben tett javaslatot egy olyan kezdeményezésre, amellyel javíthatnának a diszkriminációval és túlzott erőszakkal rendszeresen vádolt francia rendfenntartó erők megítélésén. A konzultáció során a rendőri szakszervezetek vezetői, volt rendőrtisztek és helyi polgármesterek kapnak meghívást arra, hogy véleményt mondjanak az ügyben. A folyamatot Gerald Darminin belügyminiszter felügyeli.

A konzultáció alatt levont következtetések célja egy új biztonsági törvénytervezet megalkotása, amelyet a következő elnökválasztás előtt – még 2022 első felében – terjesztenek majd a parlament elé. „Sürgősen cselekednünk kell" – írta Macron december 8-án, amikor bejelentette a rendőrség és a francia lakosság közötti kapcsolat „megszilárdítására" irányuló konzultációt, amely várhatóan májusig tart majd.

„Gyorsan és konkrétan szeretnék előre lépni ennek, hogy javítsuk ennek a béke megőrzéséhez szükséges nemes és nélkülözhetetlen feladatnak a munkakörülményeit" – tette hozzá az elnök, aki szerint "Franciaországot a rendőrség és a csendőrség tartja össze".

Előzmények: videófelvételeken rögzítették a brutalitást

Novemberben látott napvilágot az a videó, amelyen a párizsi rendőrség egy fekete zenész-producert vert meg és bántalmazott saját stúdiójában. A felvétel sokkolta az országot.

A közelmúltban a rendőrség erőszakos módon bontotta le a bevándorlók egyik táborát a főváros központjában.

Az úgynevezett „sárga mellényes" tüntetők hónapokig tartó kormányellenes tüntetései során (2018 és 19 között) mintegy 20 embernek lőtték ki a szemét a rendőrség által használt gumilövedékekkel, illetve tucatnyian sérültek meg a villanógránátok miatt is.

Macron egyensúlyozási mutatványa

A francia biztonsági erők iránti bizalom javítására vonatkozó javaslatok között régóta szerepel, hogy az elnyomás helyett inkább a problémamegoldásra kellene összpontosítani és fel kellene állítani egy valóban független rendőrségi panaszkezelési eljárást is.

Az államfő számára szinte egyensúlyozási gyakorlatot jelenthetett az, hogyan adja el a konzultációra tett javaslatát egyszerre a rendőrök munkakörülményeinek javítására való törekvésként, és a rendőrséggel szemben érkező panaszokra fordított nagyobb figyelemként.

A rendőrök és a lakosság közötti jobb kapcsolatok iránti széles körű igények ellenére Macron tisztában van azzal, hogy a rendőrök a gyakran erőszakos utcai tüntetések, valamint a terrorellenes műveletek arcvonalában állnak.

A bevándorlók összezsúfolása állhat a probléma mögött

A francia elnök feldühítette a rendőrök szakszervezetét azzal, amikor decemberben elismerte, hogy a rendfenntartó erők által végzett igazoltatások aránytalanul veszik célba az etnikai kisebbségek tagjait – ez gyakori panasz azokon a környékeken, ahol nagy számban laknak bevándorlók.

„Ha a bőrszíned nem fehér, akkor sokkal nagyobb arra az esély, hogy megállítanak. Problémás tényezőként azonosítanak. És ezt nem indokolható" – mondta a Brut-nak.

Yves Lefebvre szakszervezeti vezető Macronnak írt levelében arra panaszkodott, hogy a hiba az „évtizedekig tartó urbanizációs politikában rejlik, amely ugyanazon a területeken halmozta fel a bevándorló lakosságot".

A konzultációt kritikus szemmel figyelők szerint az egész csak a kormány legújabb PR gyakorlata.


Készült az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG