Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós lépések jöhetnek az osztrák és a francia terrortámadások után


Osztrák rendőrök járőröznek Bécsben 2020. november 02-án.
Osztrák rendőrök járőröznek Bécsben 2020. november 02-án.

Az Ausztriában és Franciaországban elkövetett, az Iszlám Államhoz köthető merényletek után az uniós belügyminiszterek új intézkedésekről tárgyalnak.

A 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat ötödik évfordulóján a tagállami belügyminiszterek videókonferencián egyeztettek. 2015. november 13-án Párizs-szerte több helyszínen követtek el merényletet, összesen 130 ember vesztette életét.

Ausztria és Franciaország tárcavezetője azt szorgalmazza, hogy a tagállamok szigorítsák az európai határellenőrzést, figyeljék meg és vegyék őrizetbe az unióba visszatérő dzsihadista sejteket. A miniszterek az imám-képzésre vonatkozó javaslatokat is megfogalmaztak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke november 12-i közleményében azt írta: "Az Európában gyakorló imámoknak nyújtott képzés nem veszi kellőképpen figyelembe alapvető értékeinket, különös tekintettel a véleményszabadságra és a nemek közti egyenlőségre vonatkozóan". Charles Michel szerint az EU-nak támogatnia kell minden olyan kezdeményezést, amelynek célja, hogy európai értékekkel egészüljön ki az imám-képzés.

Magányos farkasok az Iszlám Államban

Bécs belvárosában november 2-án egy, az Iszlám Államhoz köthető merénylő lelőtt négy embert és további húszat, köztük egy rendőrt megsebesített. A támadót a rendőrség lelőtte. A lövöldözés megerősítette Ausztriában a szélsőséges iszlám visszaszorítására irányuló kérelmeket.

Sebastian Kurz osztrák kancellár „ketyegő bombáknak” minősítette az iszlamista sejteket, akik „állandó veszélyt jelentenek”.

Kurz elítélte a radikalizálódást, amely szerinte a terrorizmus táptalajává vált. Ez egybeesik Emmanuel Macron francia elnök, a szeparatizmus-elleni küzdelemre vonatkozó törvénytervezetével, amely gyökerestül irtaná ki a radikális iszlám híveit Franciaországban.

Franciaországban, október 16-án a nyílt utcán fejeztek le egy tanárt, amiért az a Charlie Hebdo-terrortámadást megelőző Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak, amikor a szabad véleménynyilvánításról tanított. Október 29-én, három ember vesztette életét abban a késeléses terrortámadásban, amelyet Nizzában követtek el, a városi Notre-Dame katolikus székesegyház közelében, illetve a templomban.

Szabadlábon Európában

Gilles de Kerchove, az unió terrorizmusellenes koordinátora november 3-án azt mondta, hogy jelenleg az Iszlám Állam aktívan nem készít elő semmilyen támadást Európában, de különböző rémtettek elkövetésére ösztönzi a magányos és a kis csoportos iszlamistákat.

Állítása szerint a dzsihadistákat hazájukban, Szíriában, Irakban, mindössze 3-5 év börtönbüntetésre ítéltek, és néhányan most már szabadon élnek Európában.

Az unió vezetői a javaslatokat várhatóan a december 10–11-i csúcstalálkozón vitatják meg.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG