Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Madách gimnázium igazgatója: Az életben maradásért kérjük a havi nyolcezer forintot


Az 1881-ben alapított Madách Imre Gimnázium épülete a főváros VII. kerületében, a Barcsay utca 5. szám alatt
Az 1881-ben alapított Madách Imre Gimnázium épülete a főváros VII. kerületében, a Barcsay utca 5. szám alatt

A budapesti gimnázium pénteki felhívása megosztotta az embereket: sokan úgy is támogatnák az iskolát, hogy már nem járnak oda, vagy nem is jártak, mások viszont kritizálták a költségek áthárításának tervét, és teljes munkabeszüntetést javasoltak.

A Facebookon reagált a Madách Imre Gimnázium igazgatója a pénteki felhívásukra érkezett számos hozzászólásra, amelyek között egészen durva kritikák is voltak. Az iskola pénteki, Kényszerhelyzet című bejegyzése a közösségi oldalon elsősorban az iskolába járó diákok szüleinek szólt.

Havi nyolcezer forint támogatást kértek a szülőktől az iskola alapítványa számára a tanárok által túlórában elvégzett és ki nem fizetett munkájuk további ellátásához. A levélben ugyanakkor az is szerepelt, hogy aki nem tudja ezt a pénzt kifizetni, attól akár ezer forintot is elfogadnak a nyolcezer helyett, de olyan lehetőség is van, hogy a szülő nem fizet.

A bejegyzést vegyes érzelmekkel fogadták a közösségi oldalon. Sokan megértették a tanárok helyzetét, és egyetértettek a kezdeményezéssel, voltak, akik akár nagyobb összeget is felajánlottak. Volt diákok is jelentkeztek támogatóként, és olyanok is, akik nem is jártak a Madáchba.

Érkeztek ugyanakkor ellenvélemények is, sokszor egészen durva stílusban. Ezek közül idézünk párat:

„Kedves madáchosok, inkább ne tegyétek! Ne hárítsátok a szülőkre az állam által ellopott költségeket! Le kell állni teljesen, hogy nagyreset lehessen!”

„Az ilyen hosszú levelek megírása helyett inkább hétfőn már ne menjenek tanítani! Ha minden tanár ezt tenné, két hét szünet után lenne megoldás.”

„Nem a szülőknek kellene ezt fizetni, hanem az állam feladata lenne. Ez így olyan lesz, mint a hálapénz volt az egészségügyben.”

„Azt javaslom, mondjon fel minden tanár, és dőljön össze végre ez a már régen nem működő rendszer.”

„Milyen alapon fizessék egy állami gimnáziumban a tanárok pluszmunkáját a szülők?????? Egyébként ez szerintem törvénytelen is. Egy állami oktatási intézményben a tanárokat az állam fizeti. Jól vagy rosszul, az más kérdés.”

„Ez egy nagyon rossz ötlet a neves gimnáziumtól. Amennyiben az állam kötelezettségét a szülőkre hárítják, akkor az iskola a fizető szülőkkel együtt ennek a rothadó, ócska, arcátlan oktatáspolitikai rendszer kiszolgálójává válik. Az állam röhögni fog a markába, és így aztán ezt követően mivel a szülők boldogan fizetnek az állam helyett –​ mindig, mindenhol marad a helyzet, semmi nem fog változni. Ezt nem szabad megengedni.”

„Hétfőtől majd mi is pénzért visszük az ovisokat úszni, meg túlórapénzért megyünk be egy héten többször 1-2 órával előbb a programok miatt… Senkit nem érdekel. És még mindig nem elég senkinek… Mégis csináljuk ilyen levelek nélkül is (…) mert mi, óvodapedagógusok sehol nem vagyunk megemlítve, csak a tanár a pedagógus!!!” – írta egy elkeseredett óvónő.

Több kommentelő a Kölcsey kirúgott tanárai melletti szolidaritást és a tiltakozásokban való részvételt kérte számon a Madách tanárain, akik közül néhányan reagáltak is a hozzászólásokra, leírva, hogy többen is ott voltak a szolidaritási tüntetésen, és tiltakozásokba is részt vettek.

Mészáros Csaba igazgató is megszólalt az ügyben. Mint írta, a felhívásuknak több célja volt. Szerették volna elérni egykori diákjaikat, akik távolra kerültek, de törődnek volt iskolájukkal. Ez sikerült is szerinte.

„Szeretnénk gimnáziumunkat legalább az utóbbi évek színvonalán fenntartani, de ezt a megélhetési nehézségek egyre inkább lehetetlenné teszik. Az iskolában nyújtott teljesítmény és a pedagóguscsaládok életszínvonalának megtartása közötti egyensúlyozás felőrli a kollégákat. (Ez máshol is így van.) Amíg a nagypolitikában eldől az oktatás helye és szerepe, addig is életben kell maradni. Erre teszünk kísérletet” – írta bejegyzésében.


Az igazgató szerint sokan nem olvasták el az eredeti bejegyzést, és úgy formáltak véleményt. Hangsúlyozta, kedden, a szülői értekezleten lesz titkos szavazás a kezdeményezésről. A szavazólapon lesz egy nem tudom vállalni és egy ezerforintos opció is. Mint írta, csak annyi pénzt vár az alapítvány, amennyit a szülők teljesíteni tudnak vagy akarnak. A nyolcezer forintos havi befizetést a tanulók nyolcvan százalékától remélik.

Mészáros Csaba kiemelte, hogy alapítványi támogatásról van szó, nem tandíjról. A pedagógusok között nettóban várhatóan szétosztható összeg számításaik szerint húsz–hatvanezer forint körül lehet, attól függően, hogy ki milyen mértékben vesz részt a többletfeladatok ellátásában. Ez nagyjából a jelenlegi bér átlagosan 15 százaléka, ami nagyon sokat jelent – írta az igazgató.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG