Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kormány a Szabad Európának: Csak akkor mennek magyar katonák Csádba, ha az új csádi parlament is kéri


Polgárháború elől menekülő szudáni család Csádban: az ország még mindig a térség egyik legstabilabb állama
Polgárháború elől menekülő szudáni család Csádban: az ország még mindig a térség egyik legstabilabb állama

Májusban lesznek választások az országban. A magyar kormány szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni”.

Mint a Szabad Európa megírta: várhatóan még áprilisban, rendhagyó módon, Harangozó Tamás MSZP-s képviselő indítványára meghallgatást tart a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a Magyar Honvédség tervezett csádi katonai szerepvállalásáról és a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről. Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük, hogy a parlament tavalyi döntése nyomán lehetővé váló misszió milyen kérdéseket vet fel.

Akkor elküldtük a kérdéseinket a Honvédelmi Minisztériumnak is. Cikkünk megjelenése után érdemi választ küldött a HM sajtóosztálya. Mint írták: „A fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel-övezet stabilitásának elősegítése érdekében.” Franciaország ezer katonával már jelen van az országban.

Mint a HM válaszában olvashatjuk: „A fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen.” Csádban május 6-án tartanak választásokat.

A HM szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg”. Azaz a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök – ismét – felkéri őket.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG