Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar melegellenes lépések az uniós csúcstalálkozó fő témái között


Orbán Viktor megtekinti a magyar fociválogatott Portugália elleni meccsét, 2021. június 15-én
Orbán Viktor megtekinti a magyar fociválogatott Portugália elleni meccsét, 2021. június 15-én

Jöhetnek még komoly szankciók Oroszország ellen, erősödő migrációs nyomást vár az EU, a legtöbb tagország pedig mélyen elítélte az új magyar homofób törvényeket, és lépéseket akarnak ellenük. Csütörtökön kezdődött az EU vezetőinek csúcstalálkozója.

A magyar melegellenes törvény és az EU Oroszországhoz fűződő viszonya lesz talán legfőbb téma az EU vezetőinek kétnapos csúcstalálkozóján. A megbeszélés csütörtöktől, azaz június 24-től kezdődött.

Szijjártó: A liberálisok megtámadták Magyarországot

Már az első nap téma lesz a magyar melegellenes szabályozás ügye. A magyar kormány ugyanis váratlanul kampányba kezdett az LMBTQI kisebbség jogainak korlátozására Magyarországon, és gyorsan törvénybe is foglalta, hogy minden olyan tartalom megjelenítése tilos 18 éven aluliak számára, amelyben homoszexualitás szerepel. Erről alább bővebben olvashat.

A törvényt Áder János elfogadta, ahhoz képest 15 nap múlva hatályba lép az új szabályozás.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint a lépés „egyértelműen megkülönböztet embereket a szexuális irányultságuk alapján”, ami szerinte az EU legalapvetőbb értékeivel megy szembe.

A melegeket egyébként a pedofilokkal összemosó szabályozás számos tagállamban is komoly felzúdulást okozott. Az uniós országok több mint fele közös nyilatkozatot írt alá, amely szerint komolyan aggódnak a magyar törvény miatt, és felszólították a bizottságot, hogy lépjen fel az új magyar szabályozás ellen.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ere bejelentette, hogy a liberálisok álhírekkel vették támadás alá Magyarországot, és biztosan nagyon kevesen olvasták magát a törvényt. De magyar újságírók nem tehettek fel neki kérdéseket, a miniszter inkább visszavonult. Orbán Viktor szerint a törvény „nem tartalmaz megkülönböztető elemeket” és éppen a gyerekeket és szüleiket védi.

Keményebbek is lehetnek Oroszországgal

A megbeszélésen számos külpolitikai kérdés előkerül, így Belarusz, Törökország, Etiópia, Líbia és nem utolsósorban Oroszország ügyei is terítéken lesznek. A Szabad Európa által megismert előzetes tervek szerint egyszerre lesz szó arról, hogy bizonyos területeken szorosabban kellene együttműködni az országgal.

Így például többek közt a klímaváltozás, Szíria vagy Líbia, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, vagy az űrkutatás és a sarkvidékek ügyében újra a legmagasabb szinten kellene tárgyalni. Ez utóbbi 2014 óta megszakadt Putyin elnök és az EU-s vezetők között, miután az oroszok lerohanták Ukrajna keleti részét.

Ugyanakkor azt is megbeszélik, hogy még keményebb szankciókra is sor kerülhessen-e Oroszország ellen, „gazdasági szankciókat is beleértve”. Ilyesmire akkor kerülhetne sor, ha Oroszország folytatja „ártó szándékú, illegális és bomlasztó tevékenységeit” az EU-n belül.

Az uniós csúcson szó lesz még a járványkezelésről, az azt követő gazdasági kihívásokról és kiberbiztonsági kérdésekről is. Külön tárgyalni fogják a migráció kérdését, ugyanis egyes útvonalakon a járvány végével egy ideje erősödik a forgalom, egyre több menekült, bevándorló és mások fognak érkezni.

Ezzel együtt az EU az előzetes tervek szerint fel fogja szólítani az unión kívüli országokat, hogy ne használják politikai eszközként a migránsokat.

XS
SM
MD
LG