Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mikortól kell eltitkolni az iskolában Homéroszt vagy Harry Pottert?


Putyinos transzparenssel tüntető férfi a budapesti Kossuth téren, 2021. június 14-én.
Putyinos transzparenssel tüntető férfi a budapesti Kossuth téren, 2021. június 14-én.

A napokban elfogadott LMBTQI-ellenes magyar törvény után több pedagógus és könyvtáros is bajban érezhette magát, hiszen törvény szerint a homoszexualitás létezéséről sem lehet ezután beszélni kiskorúaknak. Mindez szándékosan zavaros és ellentmondásos a TASZ szerint, nem is kell feltétlenül betartani, és nem is feltétlenül lehetséges ez.

Az elmúlt időszakban jelentős felháborodást váltott ki a kínai kommunista Fudan egyetem budapesti kampuszának terve, ami nagyjából 600 milliárd forintnyi közpénzt emésztene fel az első években. Hamar tüntetések szerveződtek, az ellenzék pedig egységesen állt ki a tervezett állami megaprojekt ellen.

Pár napra rá a Fidesz váratlanul és korábban soha nem látott mértékben támadta meg az LMBTQI-kisebbségek jogait egy törvénymódosítás formájában.

A magyar parlament gyorsan el is fogadta mindezt, így a többi között tilos lesz kiskorúaknak beszélni is arról, hogy léteznek homoszexuálisok. Pontosabban a törvény szerint nem kerülhetnek eléjük olyan tartalmak, melyek "megjelenítik" a melegeket bármilyen formában.

Hogy kell ezt érteni?

A törvény elfogadása óta sok pedagógus és iskolai könyvtáros érezheti szorult helyzetben magát. Hiszen a nem egyértelműen megfogalmazott új szabály szerint jó eséllyel törvényt fognak sérteni, ha ugyanúgy tanítják például a történelmet vagy az irodalmat. Vagy ha nem szelektálják ki az iskolai könyvtárból azokat a műveket, amikben van homoszexuális szereplő, megjelenik ilyen érzelem vagy netán utalnak rá.

Praktikus problémák sokasága
A törvény nem segíti a jogszabályt betartani vágyó pedagógusokat abban, hogy mit és hogyan kell értelmezni ezután. Például Akhilleusz és Patroklosz vagy Kölcsey Ferenc és Szemere Pál kapcsolatát különösen szentimentális férfibarátságnak kell értékelni vagy nem szabad róla beszélni? Teljesen ki kell-e venni Szapphót az érettségire elvárt tananyagból? Hozzáférhet-e kiskorú az iskolai könyvtárban a Harry Potter sorozathoz, egy Oscar Wilde-kötethez vagy mondjuk egy külföldi diákenciklopédiához? El szabad-e árulni, hogy honnan van a jácint vagy a ciprus szavunk? A történelem vagy a biológia oktatása mennyiben kell, hogy változzon? Korábban több szervezet, az RTL Klub, a Music Hungary Szövetség a WarnerMedia vagy az HBO is tiltakozott a törvény ellen azért is, mert ezáltal a magyar és az egyetemes kultúra jelentős részét el kellene tüntetni Magyarországon a kiskorúak elől.


"Nagyjából azt mondják ki, hogy bármilyen olyan tartalom megjelenítése tilos 18 éven aluliak számára, amiben homoszexualitás szerepel"

– mondta el Asbóth Márton, a Társasága a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a gyermekvédelmi és a családok védelméről szóló törvénybe bekerült új részekről. Hozzátéve, hogy annyira nem konkrét minderről a törvénybeli megfogalmazás, hogy egyelőre még a TASZ-nak sem egyértelmű, pontosan mit kéne csinálni a jogalkotó szerint.

Közvetlen jogkövetkezmény viszont nem kapcsolódik mindezekhez. Azaz azt mondja a törvény, hogy tilos ilyet csinálni, de nem mond semmit arról, mi lesz azzal, aki mégis megszegi, magyarázta Asbóth Márton.

A tanárok, könyvtárosok szerencséje, hogy épp véget ért a tanév. És a törvény sem érvényes még, Áder János aláírása után 15 nappal léphet hatályba.

Más törvények pedig szembe mennek ezzel

Külön problémás, hogy például máshol a gyermekvédelmi törvényben kifejezetten előírják, hogy például a gyermekeknek joguk van "fejlettségüknek megfelelő, ismereteik bővítését segítő" kulturális tartalmakhoz, tilos ezeket megvonni tőlük. Vagy épp kötelező védeni őket a gyűlöletpropaganda ellen.

"Ez rávilágít arra, hogy a törvény az első perctől kezdve politikai motivációjú, így elég nehéz bármilyen jogi értelmet társítani hozzá. De ez valóban belső feszültséget fog teremteni a törvényen belül, önellentmondó rendelkezései lesznek, hiszen ez a törvény nem nagyon minősíthető másként, mint gyűlölet" – mondta el a TASZ jogásza.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az új szabályozás alkotmányellenes is lehet, "paraszthajszálnyira" van a homoszexualitás és a transzneműség kriminalizálásától.

Ez a szabályozás hasonlít ahhoz, amikor januárban a volt VIII. kerületi fideszes polgármester, Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal foglalkozott a Meseország mindenkié könyvvel. Ők fogyasztóvédelmi okból kötelezték a kiadót, jelezze, hogy a könyvben "a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminta" is szerepel.

Azt viszont nem adták meg, hogy a kormány szerint mik a hagyományos nemi szerepek, és az ezektől eltérést hogyan kéne jelezni. Így senki nem is felehetett meg az új elvárásnak.

Talán csak nem kell betartani és kész

Asbóth Márton szerint a felmerülő bizonytalanságok és ellentmondások fényében reális eshetőség, hogy "egyszerűen csak ne tartsák be" ezt a törvényt az emberek. Szerinte különösen igaz ez, ha a pedagógusok, könyvtárosok úgy gondolják, nem válik a gyermekek javára, ha nem tájékozódhatnak a világ ezen részéről.

"Ezt nevezhetjük akár polgári engedetlenségnek is, és a TASZ álláspontja szerint ez nagyon komolyan megfontolandó opció" – mondta még el Asbóth Márton.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG