Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Makkabi Berlin első zsidó futballcsapatként bejutott a Német Kupába


A Makkabi Berlin a német fővárosban 2023. július 26-án
A Makkabi Berlin a német fővárosban 2023. július 26-án

A holokauszttúlélők alapította klub 1971-ben, első mérkőzésén 15–1-es vereséget szenvedett, de a cél nem is a jó eredmény volt, hanem annak demonstrálása, hogy még létezik a zsidó sportközösség Németországban.

A Makkabi Berlin most vasárnap játssza első meccsét a Wolfsburg ellen a hatvannégy résztvevőből álló Német Kupában. Ezt megelőzően nem volt példa arra, hogy zsidó csapat kijutott volna a tornára.

Az évente megrendezett bajnokságban az 1935-ös alapításkor nem szerepelhettek zsidó futballisták.

„Ott voltam kezdettől fogva. Soha nem gondoltam, hogy mi – zsidó csapatként – valaha is játszhatunk egy Bundesliga-klub ellen. Ez hatalmas öröm számunkra, és személyesen számomra is” – jelentette ki Marian Wajselfisz, a klub társalapítója, akinek családja egy lengyel pár pincéjében vészelt át csaknem két évet a második világháború idején.

Ehhez kapcsolódóan: Berlinben nyílik Németország legnagyobb zsidó oktatási és kulturális intézménye

A Makkabi a testmozgás és a zsidó örökség népszerűsítését célzó, 1898-ban alapított, majd a nácik által betiltott Bar Kochba Berlin utódjaként jött létre 1970-ben.

Világszerte működnek hasonló Makkabi sportklubok, így Németországon belül például Düsseldorfban, Münchenben és Frankfurtban is. A körülbelül 550 tagot számláló berlini egyesületnek a labdarúgáson kívül egyebek mellett kosárlabda- és röplabdacsapata is van.

Ugyan a Makkabi Berlin identitásának továbbra is központi része a zsidóság, a tagság nyitott mindenki előtt. Ezt különösen jól példázza a futballcsapat, amelynek játékosai között zsidók, keresztények és muszlimok is vannak.

„Ez olyasmi, amire rendkívül büszkék vagyunk. Itt vagyunk, és örömmel fogadunk be bárkit, aki nyitott arra, hogy egy zsidó gyökerekkel és valamifajta zsidó kultúrával rendelkező klubnál játsszon” – mondta Michael Koblenz, a vezetőség tagja.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint száz év után újra van zsidó káplánja a német hadseregnek

A Bundesligában szereplő és a Német Kupát 2015-ben megnyerő Wolfsburg legyőzésére mindazonáltal nem sok esély mutatkozik a papírforma alapján.

A Wolfsburg a Volkswagen tulajdonában van, amely a második világháború alatt sokat profitált a zsidó kényszermunkásokból.

Wajselfisz azonban hangsúlyozta, hogy mindez a múlt része. „Ez nyolcvan évvel ezelőtt volt. Ez a múlt. Most azon dolgozunk, hogy elfogadjanak zsidóként” – fogalmazott.

Doron Bruck csapatkapitány rámutatott, hogy sikereik nyomán változhat, miként tekintenek a klubra, kevésbé az antiszemitizmus áldozataként, inkább úgy, mint más csapatokra, az eredményeik alapján.

„Nem akarunk elbújni és csupán az áldozat szerepében feltűnni. Aktívak szeretnénk lenni. Szerintem ez a sikernek is nagy része” – húzta alá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG