Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A mariupoli civilek kimentésén dolgozik az ENSZ és az ukrán kormány


Civilek az Azovstal acélmű bunkerében 2022. április 23-án
Civilek az Azovstal acélmű bunkerében 2022. április 23-án

Ukrajna vezetője azzal vádolta Oroszországot, hogy meg akarta alázni az ENSZ-t azzal, hogy rakétákat lőtt Kijevre António Guterres főtitkár látogatása alatt. Az április 28-i támadásban meghalt a Szabad Európa kijevi munkatársa.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy az ukrán erők visszatartották Oroszország déli és keleti előrenyomulását, miközben folytatódtak az erőfeszítések, hogy biztosítsák a biztonságos átjárást a Mariupolban rekedt lakosok számára, amely a két hónapja tartó ostrom során nagyrészt romhalmazzá vált. Az elnöki hivatal egyik tisztviselője nem zárta ki, hogy már pénteken megkezdődik az evakuáció.

Az ENSZ-főtitkár látogatása alatt bombáztak

Oroszország csütörtökön Ukrajna-szerte bombázott célpontokat. A kijevi támadás egy lakóépületet és egy másik épületet ért. Az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió műsorszolgáltató közölte, hogy meghalt Vira Hirics nevű újságírója, aki az egyik eltalált épületben lakott. Holttestét pénteken találták meg a romok között. Az ukrán mentőszolgálat szerint a támadásban tíz ember megsebesült, köztük legalább egy elvesztette a lábát.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken ugyanerre a támadásra utalva közölte, hogy az Artem védelmi gyár üzemeit rombolták le Kijevben.

A Kijev elleni támadás alig egy órával azután történt, hogy Zelenszkij sajtótájékoztatót tartott Guterresszel, aki látogatása során bejárta a Kijevben és környékén keletkezett pusztítások egy részét, és elítélte a civilek elleni támadásokat.

„Ez sokat elárul Oroszország valódi hozzáállásáról a globális intézményekhez, az orosz kormány azon kísérleteiről, hogy megalázzák az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel” – mondta Zelenszkij a nemzethez intézett éjszakai videóbeszédében.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester úgy fogalmazott: a támadás egyenértékű azzal, mintha Vlagyimir Putyin orosz elnök a középső ujját mutatná Guterresnek.

Megpróbálják kihozni a civileket

Az orosz–ukrán háború fő frontja most a kelet-ukrajnai Donbászban található. Nehéz teljes képet kapni a keleti harcok alakulásáról, mivel a légicsapások és a tüzérségi sortüzek miatt rendkívül veszélyes a mozgás a tudósítók számára, és mindkét fél korlátozza a tudósításokat a háborús zónákban. Annyi tudható, hogy az orosz csapatok csak kisebb győzelmeket értek el, a brit védelmi minisztérium április 29-i jelentése szerint az orosz erők jelentős áldozatok árán szereztek csekély területeket.

Guterres látogatásának egyik célja az volt, hogy biztosítsa az emberek evakuálását a romokban heverő déli Mariupol kikötővárosból, beleértve egy szétrombolt acélművet, ahol ukrán védők húzták meg magukat, és ahol civilek százai is menedéket találtak. Az előző evakuálási kísérletek meghiúsultak.

„Az embereink és a Mariupolban rekedt civilek biztonsága érdekében nem árulhatom el a művelet pontos részleteit” – mondta Saviano Abreu, az ENSZ humanitárius irodájának szóvivője.

Zelenszkij hivatalának egyik névtelenséget kérő tisztviselője azt mondta, hogy az ENSZ közvetítésével tárgyalások folynak, és nem zárta ki, hogy az üzem kiürítése pénteken megtörténik. Mariupol a háború legdrámaibb szenvedéseit élte át. Az invázió első napjai óta ostrom alatt áll, sok lakosa csapdába esett, és alig jutott élelemhez, vízhez, gyógyszerhez vagy áramhoz.

Még tartanak a harcok Mariupolnál

Becslések szerint még mindig százezer ember lehet a városban. Április 28-án a városi tanács arra figyelmeztetett, hogy a biztonságos ivóvíz vagy a működő csatornarendszer hiánya olyan halálos betegségek kitöréséhez vezethet, mint a kolera és a vérhas.

Az orosz erők nagyrészt ellenőrzésük alatt tartják a várost, de mintegy kétezer ukrán katona még tartja az állásait az Azovstal acélkohónál. Ugyanitt tartózkodik körülbelül ezer civil is, akik az üzem bunkerrendszerébe menekültek a város bombázása elől.

Az ukrán Azov ezred által az interneten közzétett videófelvételeken az acélgyárban lévő emberek a romok között próbálják megtalálni a halottakat és sebesülteket. Az ezred szerint az oroszok egy rögtönzött föld alatti kórházat és a műtőjét találták el, több embert megölve.

XS
SM
MD
LG