Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úgy néz ki, mégis lesz Putyin-párti tüntetés Budapesten


Részlet a tüntetés oldaláról. A putyini propaganda tagadja az ukrán nép létezését, kisoroszoknak hívják őket
Részlet a tüntetés oldaláról. A putyini propaganda tagadja az ukrán nép létezését, kisoroszoknak hívják őket

Bár elsőre úgy tűnt, hogy az ismeretlen szervezők visszakoznak, most úgy néz ki, mégis tartanak Putyin-párti tüntetést Budapesten. A szervező ismét homályban kívánna maradni. Gulyás Gergely szerint az állam a liberalizmus nevében engedélyezi az eseményt.

Április elején ismeretlenek Putyin-párti tüntetést kezdtek szervezni április 30-ra a budapesti Hősök terére. Az esemény facebookos leírásában feltűnően gyenge magyar helyesírással próbálták megszólítani a szervezők azokat, akik szerint nem az orosz hadsereg az agresszor Ukrajnában, hanem a NATO és az USA.

„Álljunk ki Oroszország mellett. Nem Oroszország az ellenség, hanem USA és az USA által az EU élére tett lefizetett bábjai. Ezek már itt élnek köztünk! Ideje kisöpörni őket!” – állt akkori felhívásukban. A tervezett rendezvény ellen tiltakozott a magyarországi ukránok önkormányzata.

Az eseményt később törölték, nem sokkal azután, hogy a szervezők között egyszer csak felbukkant egy bizonyos P. Zoltán.

Ő a HVG és a Népszava szerint is jó eséllyel azonos azzal a P. Zoltánnal, akinek a neve egy magyar minisztérium elleni, 2014-es orosz kibertámadás ügyében is előkerült.

Újra nekifutnak

Nem sokkal később új helyszínre hirdettek hasonló tüntetést szombatra, ezúttal a budapesti Szabadság térre. Az esemény szervezői ezúttal is titkolnák a kilétüket, és ismét nem sikerült magyarul helyesen leírni a szervezők üzeneteit.

Szovjet emlékmű a Szabadság téren

A résztvevők változatos célokért fognak tüntetni, például egyszerre a békéért és Ukrajna orosz elfoglalásért is. „A szabad sajtóért” is dolgoznak, de a tüntetőktől azt kérték, hogy liberálisnak gondolt médiakiadványokkal ne álljanak szóba, csak annyit ismételgessenek nekik, hogy „háború=béke”. Emellett az oldalon rengeteg álhírt is megosztottak a háború kapcsán. A rendezvény céljai közül viszont ezúttal kikerült például az EU-s vezetők elüldözése.

Gulyás Gergely miniszter az április 28-i Kormányinfón elmondta, hogy a Fidesz a klasszikus liberalizmus híve, így engedélyezik a tüntetést – írta a Telex. Ugyanitt Gulyás – többek között a magyar külügyminiszter korábbi megszólalásaitól eltérően – kimondta, hogy a kormány elítéli az orosz agressziót.

Mindenfélét be szoktak dobni

Az orosz titkosszolgálatok egyik kiemelt célja a háború kezdete óta, hogy a nyugati közvéleményben elültesse a kételyt, hogy esetleg nem is az orosz kormány az agresszor Ukrajnában, hanem bárki más, például az EU vagy a NATO. A közvélemény összezavarásához jellemzően vadabbnál vadabb kitalációkat dobnak be nagy mennyiségben, a fő cél ugyanis csak a kétely fokozása, az egységes fellépés lehetőségének gyengítése.

Emlékezetes volt például, amikor 2014-ben a kelet-ukrajnai szakadárok területe felett véletlenül lelőtték a Malaysia Airlines utasszállító gépét, durván háromszáz ember halálát okozva. Ekkor az orosz kormány rövid időn belül bejelentette, hogy a gépet az ukránok lőtték le földről indítható légvédelmi rakétával. Majd meghamisított műholdfelvételekre hivatkozva azt is, hogy az ukránok lőtték le egy vadászgéppel.

A tragédia másnapján a szakadár területek egyik vezetője, Igor Girkin azt is bejelentette, hogy a gépet eleve hullákkal küldték oda az amerikaiak, majd távvezérléssel felrobbantották, hogy így okozzanak reputációs károkat a kelet-ukrajnai felkelőknek.

A holland állam vizsgálata később megállapította, hogy BUK légelhárító rakétával lőtték le a gépet a szeparatisták kezén lévő területről, a rakéta pedig az orosz 53. légelhárító dandár felszereléséhez tartozott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG