Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A melegházasság és az ellenzék miniszterelnök-jelöltjei


Az akkori luxembourgi miniszterelnök, Xavier Bettel (j) érkezik partnerével esküvői ceremóniájukra 2015-ben
Az akkori luxembourgi miniszterelnök, Xavier Bettel (j) érkezik partnerével esküvői ceremóniájukra 2015-ben

Nagy az egyetértés az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között, kerülik a megosztó témákat, így a Fidesz törzstémáinak számító identitáspolitikai kérdéseket, például a melegházasságét. Ezért a melegjogokkal foglalkozó friss európai parlamenti (EP) határozatról kérdeztük a véleményüket.

AZ EP-nek a héten elfogadott határozata nem általában a melegjogok érvényesítésével foglalkozik, csak azt mondja ki, hogy minden európai polgárnak joga van ahhoz, hogy szerzett jogait az unió teljes területén gyakorolhassa. Tehát ha az egyik tagállamban kötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot (akár azonos, akár eltérő nemű párjával), azt minden más tagállamban egységes módon el kellene ismerni.

A határozatban szó van arról is, hogy Magyarországon és Lengyelországban hátrányosan megkülönböztetik az LMBTQI-közösséget. A határozatot a Fidesz és a KDNP képviselői ellenezték, a DK, a Momentum és az MSZP támogatta az EP-szavazáson, a Jobbik képviselője tartózkodott. A döntésnek egyébként nincs jogkövetkezménye, az Európai Bizottságot hívja fel intézkedésre.

Az ellenzéki pártok kerülik az identitáspolitikai vitákat, amelyek mind a Fidesznek (magyarság stb.), mind a baloldal egy részének törzstémái. Ezzel a kérdéssel fordultunk az öt ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjéhez:

Mi az álláspontja az EP friss határozatával kapcsolatban, miszerint az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, függetlenül attól, hogy azt egy- vagy különnemű párok kötötték?

"Ember és ember között különbséget nem teszünk"

Válasza elején a Jobbik sajtóosztálya egy elfogadó, előítéletmentes jövőbeli Magyarország szükségességéről ír, hangsúlyozva, hogy „ember és ember között különbséget nem teszünk, bármilyen is legyen a szexuális irányultsága”.

Ezután azt taglalják, hogy az EP határozata csak állásfoglalás, döntést az Európai Bizottságnak kell majd hoznia, és felhívják a figyelmet arra, hogy egy tizenhárom éves, az egyenlő bánásmódról szóló javaslat is ott áll még a bizottság előtt. „Nem tartunk attól, hogy ebben a kérdésben a közeljövőben döntés születne.”

Konkrétan a melegházasság kapcsán a magyar társadalom megosztottságát említik. „Sőt ebben Európa konzervatívabb feléhez tartozunk – írják. –Véleményünk szerint ezt a bizottságnak is érdemes tiszteletben tartania.”

A Jobbikot a magyar társadalom gondolkodásához „igencsak közel állónak” nevezik. „Mi a férfi és nő közötti házasságot preferáljuk, ugyanakkor nem vonjuk kétségbe azt a jogot, hogy azonos nemű párok is hivatalosan összekössék az életüket. Erre van a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye, amit elegendőnek tartunk” – fejezi be a Jobbik sajtóosztálya válaszát.

A támogatók

Körkérdésünkre leggyorsabban a Momentum válaszolt: „A Momentum az a párt, amelyik a legmarkánsabban kiáll nemcsak az LMBTQ-, de minden kisebbség mellett. Szerintünk minden ember egyenlő, minden embert ugyanolyan jogok kellene hogy megillessenek – szeressen bárkit, éljen bárhol, legyen bármilyen nemzetisége. Így természetesen üdvözöljük az EP döntését.”

A hódmezővásárhelyi polgármester, miniszterelnök-jelölt Márky-Zay Péter a nemrég lapunknak adott nagyinterjúja idevágó részét ajánlotta válaszként.

Ebben azt mondta: „Katolikusként engem csak az egyházi házasság érdekel, a saját házasságomnál sem volt szempont a polgári házasság. Mi az egyházi házasság előtt több mint fél éve papíron házasok voltunk a feleségemmel, de ettől még ugyanúgy külön éltünk, és a karikagyűrűnkben is csak az egyházi házasság dátuma van benne. Felőlem aztán bárki összeházasodhat polgárilag.”

„Azt az egyenlő jogot, amit minden magyar állampolgár élvez, a meleg házaspárok is megkaphatják. Nincs jelentős különbség az élettársi viszony és a házasság között. Ma a magyar gyermekek jelentős része úgymond házasságon kívül születik. Semmi felháborítót nem látok abban, ha az élettársi viszonyt és a házasságot polgárilag, jogilag közelítjük egymáshoz.”

Dobrev Klára EP-képviselő, és megszavazta a házasságok vagy bejegyzett élettársi kapcsolatok egységes uniós elismeréséről szóló javaslatot az Európa Parlamentben.

Karácsony Gergelyék eddig nem válaszoltak kérdésünkre. Amint megteszik, cikkünket frissítjük.

Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG