Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A mentőben még tudtak vele beszélni, később már nem reagált semmire"


Egy orvos új koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 23-án
Egy orvos új koronavírussal fertőzött beteget kezel a budapesti Szent László Kórházban 2020. április 23-án

Egy nappal a születésnapja után, 67 évesen halt meg az a borsodi férfi, akinek a lánya a tragédia után lett a kínai vakcinával oltott, védettség nélküliek Facebook-csoportjának tagja. Édesapja öt nappal a második dózis Sinopharm után kapott stroke-ot, amit orvosai szerint a brit mutáns okozott.

„Tovább fogok menni, nem hagyja a lelkiismeretemet nyugodni. Vannak, akikkel már felvettem a kapcsolatot, és olyan is van, aki másfél hónappal a második oltás után halt meg, még kijött a kórházból, de a szövődményekbe belehalt" – mondja a borsodi férfi lánya, amikor apja halálának körülményeiről kérdezzük.

Mint mondja, ő lépett be a Facebook-csoportba a tragédia után. Nem érti, hogy miért engedte beoltatni magát a kínai vakcinával az édesapja, akikor megbeszélték, hogy ezt semmiképpen nem fogadja el.

„Pfizert, Modernát, esetleg Szputnyikot akart. A kínait határozottan elutasította" – meséli a 38 éves nő. Magas, testes emberként írta le édesapját. Mint mondja, krónikus betegnek számított, cukorbeteg volt, és probléma volt a szívével is, de ezek karbantartott betegségek voltak, nem okoztak panaszt.

Stroke-kal a Covid-intenzíven

Felhívta a háziorvosa, hogy van vakcina, de amikor a rendelőbe ért, kiderült, hogy a Pfizer elfogyott, végül engedte beadni a kínait. A férfi márciusban kapta az első dózist, április elején a második lövést. Az oltás után a bal oldalára panaszkodott, gyengének érezte magát, és alig tudott aludni, majd öt nappal a második adag oltás után stroke-ot kapott.

A mentők csináltak egy gyorstesztet, az pozitív lett, majd a kórházban is tesztelték a férfit, a PCR-teszt ott is pozitív eredményt mutatott, így a Covid-intenzívre került.

„A mentőben még tudtak vele beszélni, de később nem reagált semmire, lélegeztetőgépre került, altatásban volt, egy héttel később a kórházban meghalt."

Be tudtak menni elbúcsúzni, behívták, azt mondták, tíz százalék esély van csak arra, hogy túléli. Amikor közölték vele az apja halálhírét, az orvos azt mondta, a stroke-ot a Covid okozta, annak is a brit variánsa.

Nem volt boncolás

„Rengeteg kérdés maradt bennem, sok dolgot nem értek, és nem akarom, hogy ez mással is megtörténjen" – mondja a 38 éves nő, amikor arról kérdezzük, miért érezte szükségét annak, hogy a tragédia után belépjen a Facebook-csoportba. Úgy érzi, hogy nem a megfelelő oltást kapta az apja. Mint mondja, lehetett tudni, hogy nincs elég információ arról, menyire hatásos 60 év felett ez a vakcina, hiszen maga a gyártó ismerte el, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) is ezt közölte, hogy ebben a korosztályban kevés emberen tesztelték.

Mint mondja, azt sem érti, hogy noha mindenkit kötelező lenne felboncolni, aki oltás után hunyt el, az apját nem boncolták fel. Arról is beszélt a Szabad Európának a nő, hogy az apja akkor halt meg, amikor ő is be akarta oltatni magát. Ezt akkor visszamondta, de most újra rászánja magát.

Az Európai Unióhoz fordulnak

A borsodi férfi tragédiája nem az egyedüli haláleset a kínai vakcinával oltottak, mégis védettség nélküliek Facebook-csoportjában, amelynek már több mint 6700 tagja van, és amelyről a Szabad Európa is többször írt.

A csoport egyik alapítója, Englohner Beáta hívta fel a figyelmünket pár napja, hogy már több haláleset is van a csoporttagok, illetve ismerőseik körében. Kérte ugyanis a tagokat, jelezzék, ha ilyenről tudomást szereznek.

Mint mondta, 15-en vannak, akik a második és kilencen, akik az első adag kínai oltás után haltak meg. Egy kivétellel valamennyien 60 év felettiek. Az, hogy mennyi idő telt el a halál bekövetkezte és az oltás között, eltérő, volt, ahol néhány nap, de volt, ahol több hét. Englohner Beáta hangsúlyozta, lehet, hogy ennél több halálozás is történt, az ő felhívására eddig ennyien jelentkeztek.

Arról is beszélt, hogy miután Magyarországon egyelőre nincs szó kínai vakcinával oltott védettség nélküliek immunizálásáról, vagyis újraoltásáról, ez Európai Uniótól kérnek segítséget. Petíciót fogalmaznak, amelyben már nem csak a kínai vakcinával oltottakra hívják fel a figyelmet. Szeretnék elérni, hogy mindenki, függetlenül attól, hogy milyen vakcinára nem reagált a szervezete, újabb oltást és így védettséget kapjon. A csoport tevékenységére közben a külföldi sajtó is felfigyelt, mint mondta, több megkeresést kapott.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG