Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megjelent Magyarországon a koronavírus agresszív mutánsa


New visualisation of the Covid-19 virus
New visualisation of the Covid-19 virus

Három mintában is azonosították Magyarországon ezt a variánst – mondta az országos tisztifőorvos. Ez a mutáció 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírus, de a gyártók szerint a vakcinák ez ellen is hatékonyak.

Müller Cecília szerint nem lehetett arra számtani, hogy Magyarországot elkerüli ez az agresszívabb változat, amely már számos európai országban felbukkant.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy eddig három beteg mintájában azonosították a brit mutánst, amely 50-70 százalékkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírus, de a gyártók szerint a vakcinák ez ellen is hatékonyak.

Mint arról pár napja a Szabad Európa is beszámolt, az új vírusváltozat, amelyet Nagy-Britanniában azonosítottak először, ezért emlegetik brit variánsként, már január elején legkevesebb 33 országban megjelent.

A tudósok állítása szerint ez a variáns nem halálosabb, mint az előző, de 70 százalékkal gyorsabban fertőz, mint a korábbi vírustörzsek. Karácsony előtt, amikor megjelent a brit szigetországban, azonnal újabb szigorításokat vezettek be, számos ország lezárta reptereit a brit földről érkező járatok előtt és Franciaország is lezárta a határt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG