Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ez semmi másról nem szól, csak az emberségről”, mondja a harmadik oltásáról egy sinopharmos


Az asszisztens előkészíti az oltáshoz a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén.
Az asszisztens előkészíti az oltáshoz a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén.

Ha a magyar kormány túllép a saját árnyékán, van remény jó eredményre – fogalmazott az oltások ellenére Coviddal szemben védtelen tapolcai férfi. Története mellett a héten olvashattak oldalunkon az endometriózis-ügy előrelépéséről, az inflációról és arról is, hogy miért nincsenek lakóhajók a Balatonon.

Nem várt az államra, magának intézett harmadik oltást egy tapolcai férfi, akinek a szervezete nem termelt ellenanyagot a két dózis Sinopharm vakcina felvétele után sem. Tesztelte magát a harmadik, más gyártótól származó dózis után és ki is mutatták a védettségét. „Ha a magyar kormány túllép a saját árnyékán, van remény jó eredményre” – fogalmazott a 62 éves tanár. Közben egy kiszivárgott memó vonja kétségbe a helyi kínai oltás hatékonyságát Thaiföldön is.

A járvány nem múlt el, egy napon belül kaptunk hírt arról, hogy Szlovéniában is megjelent a koronavírus delta plusz variánsa, Tokióban pedig rendkívüli állapotot hirdettek, nem lehetnek nézők az olimpián.

Előrelépés az endometriózissal szenvedők ügyében

„Az anyámnak is, a nagyanyámnak is, minden nőnek fájt a családban, akkor miért pont nekem ne fájna a havi vérzés” magyarázza újabb cikkünkben egy asszony, hogyan maradhat évekig, évtizedekig felderítetlen valakinél az endometriózis. Reméljük, a Szabad Európa nyilvánosságának is köszönhető, hogy a héten egyértelmű minisztériumi állásfoglalás született a betegséggel küzdő nők ügyében.

Dr. Katona Renáta: "A születés számomra még mindig misztérium"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:23 0:00
Közvetlen elérés

Hónapról hónapra nőnek az árak, és ezt már a kevésbé tudatos fogyasztók is észreveszik. Az országos és átlagos éves drágulás „csak” 5,3 százalék, de sokan ennél nagyobb áremelkedést tapasztaltak. Ez attól függ, hogy ki mit vásárol – derül ki cikkünkből.

A kormány gazdaságpolitikájának is köszönhető, hogy Magyarországon a nemzetközi trendeken felül az építőanyagok szintén drágulnak. Surányi György volt jegybankelnök azt mondta a Szabad Európának, hogy az uniós források „betonba öntése” is fűtötte a szektort.

Kétes ügyletek

Kínai egyetemeken dolgozó nyugati kutatók szerint a budapesti Fudan lendítene a magyar tudományos életen, hiszen a kínai egyetemeken tanszabadság van – derült ki a CEU kerekasztal-beszélgetésén. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy kívánatos lenne a nagyobb átláthatóság – olvasható összefoglalónkban.

Leplezett közbeszerzés az autópályák koncesszióba adása – így értékeli a Transparency International a bérbeadásról kiírt pályázatot. A korrupcióellenes civil szervezet az Európai Bizottság belső piaci főigazgatóságához fordult az ügybe. Közlekedési téma az is, hogy ebben az évszázadban még nem bicikliztek annyian Budapesten, mint idén júniusban. Sokan az autó helyett, a dugók és a parkolóhely-vadászat elkerülésére választják a kerékpárt.

A brüsszeli színtéren

Három, az európai uniós ügyekben jártas jogász is úgy véli, a Magyarországnak szánt EU-pénzek visszatartása jogszerű lenne, és ezt három tényezőből vezették le, mindhárom a jogállamiság működésének rendszerszintű hiányosságára mutat rá. Közben folyamatosan szűkül a magyar kormány mozgástere: nem túlzás azt állítani, hogy magyar hetet tartottak az európai uniós intézményeknél. A Fidesz azonban azt gondolja, hogy a jogállamisági viták csak arra jók, hogy Varsóba és Budapestre bábkormányokat ültessen a nemzetközi baloldal.

Első uniós kormányfőként a magyar miniszterelnök is felkerült a sajtószabadság ellenségeit összegyűjtő, 37 vezetőt tartalmazó listára a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi szervezetnél. Szerintük Orbán Viktor hatékonyan számolta fel a média sokszínűségét.

Civilek, menekültek

Egy rövid Facebook-posztban jelentette be a kormány, hogy módosítani fogják a nagy vitát kavaró rendeletet a civil szervezetek adományozóinak névtelenségének eltörléséről. A szakértők szerint a támogatók elbizonytalanításán túl az új szabályozás célja, hogy azt sugallja a választóknak: átláthatatlanul működnek.

Szabó Gabriella bíró még 2018-ban megkérdezte egy menekültügyben az EU bíróságát, hogy a „Stop Soros!” törvénycsomag megfelel-e az uniós szabályozásnak. Igaza volt, szembement vele. Most kitennék a testületből, szerinte politikai megfontolásból, mondvacsinált okokra hivatkozva.

Szintén a menekültkérdéshez tartozó hír, hogy először mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy a mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. 2016 óta 72 ezer ilyen visszakényszerítés történt.

Férfi, női és emberi jogok

Alaposan átgondolt, jogi érvekkel alátámasztott szakvéleménynek nevezte a Velencei Bizottság állásfoglalását a Háttér Társaság ügyvivője. Dombos Tamás arra reagált a Szabad Európának, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi testülete a magyar Alaptörvény decemberi, kilencedik módosításának felülvizsgálatát javasolta. A magyar kormány válasza a régi: "Tehát: az anya nő, az apa férfi. A tények makacs dolgok".

A pedofil törvény melegek jogait nyirbáló rendelkezéseiről adott ki értelmezést a Társaság a Szabadságjogokért. Sétálhatok kézen fogva lány létemre a barátnőmmel? Mit tehetnek a színházak a homoszexualitást ábrázoló darabokkal? – a többi között ezekre is válaszol az írásunkban bemutatott kisokos.

Nyár van

Beépített utaskísérők, kémkedésre kötelezett magyar vendéglátósok és ügynököket kicselező kelet- és nyugatnémet turisták a Balaton-parton. Mint cikkünkből kiderül, a Stasi a szocializmusban megszállta a magyar tengert, és még lakóhajókból is kémkedett volna, ha engedik.

Naponta látni barna medvét Tusnádfürdőn, és ha nem hiszi, akkor videónkban Ön is megnézheti. Egy helyi lakos szerint napközben sincsenek biztonságban az iskolaudvarokon és a parkokban.

Egy magyar-ukrán rendező dokumentumfilmet készített a tiszai műanyagszemét-szennyezésről. Videóriportunkban részleteket láthatnak az alkotásból, köztük a rahói szemétlerakó sokkoló képeivel, és megkérdeztük az állami szereplőket is.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, infografikánkon egyben láthatja, hogy Lappföldtől Kanadáig hol kellett új csúcsokat beírni a meteorológiai évkönyvekbe. A témához kapcsolódik képgalériánk is az évtizedek óta nem látott mértékű kaliforniai szárazságról.

Ha legfontosabb cikkeinkről hamarabb szeretne értesülni, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!
  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG