Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Meta letiltott egy Európát célzó orosz propagandahálózatot


Georgia - Meta allows hate speech towards Putin and Russian soldiers
Georgia - Meta allows hate speech towards Putin and Russian soldiers

Egy Oroszországból kiinduló, kiterjedt dezinformációs hálózat több száz hamis közösségimédia-fiókot és több tucat álhírportált próbált felhasználni az ukrajnai invázióval kapcsolatos orosz propaganda terjesztésére – hozta nyilvánosságra a Meta kedden.

A Facebookot és Instagramot is tulajdonló amerikai cég közölte, hogy azonosította és hatástalanította a műveletet, mielőtt nagy közönséget érhetett volna el. A Facebook szerint ez volt a legnagyobb és legösszetettebb orosz propagandatevékenység, amelyet az invázió kezdete óta észlelt.

A műveletben több mint hatvan olyan weboldal vett részt, amelyek ismert híroldalakat utánoztak, például a The Guardian brit lapot és a német Der Spiegelt. A hamisított oldalak valódi hírek helyett az Ukrajnával kapcsolatos orosz propagandára és dezinformációra mutató linkeket tartalmaztak. Több mint 1600 hamis Facebook-fiókot használtak a propaganda terjesztésére Németországban, Olaszországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában.

A leleplezés rávilágított arra, hogy a közösségimédia-vállalatok ígéretet tettek felületeik felügyeletére, valamint arra, hogy a dezinformáció továbbra is veszélyt jelent.

„Videó: Lelepleződtek a hamis jelenetek Bucsában!” – állította az egyik álhír, amely Ukrajnát tette felelőssé több száz ukrán lemészárlásáért az oroszok által megszállt városban.

A hamis közösségimédia-fiókokat arra használták, hogy az álhírekre és más oroszbarát posztokra és videókra mutató linkeket terjesszenek Facebookon és Instagramon, valamint más platformokon is, mint a Telegram és a Twitter. A hálózat egész nyáron aktív volt.

„Néhány alkalommal a műveletek tartalmait az európai és ázsiai orosz nagykövetségek hivatalos Facebook-oldalai is terjesztették – mondta David Agranovich, a Meta fenyegetésekkel foglalkozó igazgatója. – Azt hiszem, valószínűleg ez a legnagyobb és legösszetettebb orosz művelet, amelyet az ukrajnai háború kezdete óta, az év eleje óta megzavartunk” – tette hozzá.

A hálózat tevékenységére először német oknyomozó újságírók figyeltek fel. Amikor a Meta megkezdte a vizsgálatot, azt tapasztalta, hogy a hamis fiókok közül sokat már eltávolítottak a Facebook automatizált rendszerei. Több ezren követték a hálózat Facebook-oldalait, amikor az év elején lekapcsolták.

A kutatók azt mondták, hogy nem tudták közvetlenül az orosz kormányhoz kötni a hálózatot. Agranovich azonban megjegyezte az orosz diplomaták szerepét, és elmondta, hogy a műveletet kifinomult taktika mentén hajtották végre, több nyelven terjesztették a dezinformációkat, és gondosan felépítették a hamisított híroldalakat.

A háború februári kezdete óta a Kreml online dezinformációval és összeesküvés-elméletekkel igyekszik gyengíteni az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatást. Az orosz kormányhoz kötődő csoportok támadások megrendezésével vádolták Ukrajnát, a teljesen alaptalan amerikai biofegyver-fejlesztésre fogták a háború kitörését, és bűnözőnek és erőszakolónak állították be az ukrán menekülteket.

A közösségimédia-platformok és az európai kormányok megpróbálták elfojtani a Kreml propagandáját és dezinformációját, de Oroszország taktikát váltott.

Írásban kértek reagálást a washingtoni orosz nagykövetségtől a Meta legutóbbi akciójára, de még nem érkezett válasz.

A kaliforniai Menlo Parkban működő Meta Platforms Inc. kutatói egy sokkal kisebb hálózatot is lelepleztek, amely Kínából indult, és megosztó politikai tartalmakat próbált terjeszteni az Egyesült Államokban.

A művelet csak kevés amerikaihoz jutott el, és a posztok néhány amatőr hibát is tartalmaztak, amelyekből kiderült, hogy nem amerikaiak írták, például néhány ügyetlenül megfogalmazott angol szöveget, és az is feltűnt a kutatóknak, hogy kínai munkaidőben posztoltak.

Eredménytelensége ellenére ez azért figyelemre méltó, mert ez az első olyan, a Meta által azonosított hálózat, amely az idei, félidős választások előtt amerikaiakat célzott meg politikai üzenetekkel. A kínai posztok nem támogatták sem az egyik, sem a másik pártot, de úgy tűnt, hogy szándékukban áll a megosztottságot erősíteni.

„Bár nem sikerült, mégis fontos, mert ez új irányt mutat” a kínai dezinformációs műveletekről – mondta Ben Nimmo, a Meta globális fenyegetések felderítéséért felelős vezetője.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG