Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A modern génszerkesztésért járt az idei kémiai Nobel-díj


A francia Emmanuelle Charpentier (b) és az amerikai Jennifer Doudna kapja idén a kémiai Nobel-díjat
A francia Emmanuelle Charpentier (b) és az amerikai Jennifer Doudna kapja idén a kémiai Nobel-díjat

A francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi bejelentése szerint. A két tudós a modern génszerkesztés úttörője. Ők egyébként az orvostudomány területén az izraeli Wolf-díjat is elnyerték idén.

A DNS célzott, rendkívül pontos szerkesztését lehetővé tévő, úgynevezett "genetikai olló" kifejlesztéséért járt az idei kémiai Nobel-díj, amit a francia származású Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kaphatott meg. Ők osztozhatnak az elismeréssel járó 10 millió svéd koronán, vagyis átszámítva mintegy 342 millió forinton.

Az átadó ceremóniát rendszerint a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján szokták megrendezni, ám a pandémia miatt ezúttal egy jóval szerényebb ünnepségre lehet számítani.

112 díjkiosztó, 186 díjazott

A kémiai Nobel-díjat 1901-ben alapították, azóta 112 alkalommal ítélték oda, és 186 kutatót ért az elismerés, az angol Frederick Sanger eddigi egyedüliként kétszer is átvehette. A díjat 25 alkalommal kapták hárman, 24 alkalommal ketten megosztva, 63-szor pedig egyedüli kitüntetettje volt. Két tudós nem vehette át a neki megítélt kémiai Nobel-díjat: Adolf Hitler parancsára 1938-ban Richard Kuhn, majd 1939-ben Adolf Butenandt kényszerült a kitüntetés visszautasítására.

A legfiatalabb díjazott 35 éves Irène Joliot-Curie volt, a legidősebb pedig a 97 éves John Goodenough.

Az 1954-ben kitüntetett amerikai Linus Paulingot 1962-ben a Nobel-békedíjjal is elismerték.

Női nyertesek

Eddig összesen 7 nő vehette át az elismerést, köztük Marie Curie, aki a fizika Nobel-díjat is megkapta. Rajta kívül lánya, Irène Joliot-Curie, továbbá a brit Dorothy Crowfoot Hodgkin, az izraeli Ada Jonath, az amerikai Frances H. Arnold volt díjazott. Az egyetlen kémiai Nobel-díjas házaspár is a Curie családból került ki, Marie és férje 1935-ben együtt kapták meg az elismerést.

Magyarok

Öt magyar származású kutató vihette eddig haza a díjat: a Németországban dolgozó Zsigmondy Richárd, a Dániában és Svédországban kutató Hevesy György, a Kanadában élő Polányi János, az Egyesült Államokban élő Oláh György, illetve az Izraelben élő Avram Hershko (Herskó Ferenc).

XS
SM
MD
LG